fbpx Да си имаш талисман  | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новият Renault TALISMAN

Да си имаш талисман 

В древните религии и съвременни традиционни култури, талисман се нарича онзи предмет, за който се вярва, че отблъсква вредните влияния и злите сили или закриля носещия предмета. На много езици по света тази дума има точно това значение. И тъй като животът ни днес е толкова луд и понякога на ръба на разумното, онова, което в съзнанието си наричаме нашият талисман, вярваме, че наистина е островчето, на което можем да се спрем за момент и на което ще бъдем закриляни от житейските бури.

Именно заради това и Renault избират името на новия им модел да бъде TALISMAN – голяма лимузина, която предлага много технологии и удобства, за да може нейният собственик да чувства комфортно, сигурно, респектиращо.

Три месеца преди официалния старт на продажбите на напълно новия модел на Renault група журналисти имахме възможност да тестваме в реална пътна обстановка новият Talisman. Пътуваме към Банско и сме четирима души в колата. Моите колеги не са малолитражни младежи, но въпреки това в купето има щедро пространство – по една педя напред до предните седалки и още толкова над главите на всички ни. Това наистина ни дава усещането за много въздух и простор, и на практика не усещаме, че сме много хора в колата. Тук отварям много важна скоба, че багажникът също предлага уникалното пространство от 608 л., който може да се отвори и сензорно, само като подложите крак под задната част.

В делничния ден магистралата към Благоевград е почти празна и нашите големи лимузини са като господари на пътя. Автомобилите ни се забелязват отдалеч заради специфичните светлинни подписи отпред и отзад - LED дневни светлини, със С-образна визия, спускаща се до бронята и постоянно светещи задни светлини със светлинни водачи с 3D-ефект. TALISMAN идва с избор от 9 много „тежки“ екстериорни цвята, включително 2 нови - Перлено Бял, Бежов, Син „Космос“, Кафяв „Вижън“*, Сив „Касилопея“, Платинено сив, Черен и Червен „Кармин“ и неметалик ледниково бял.

Голямото лого, кацнало по средата на извития преден капак и радиаторната решетка дава допълнителна визуална мощ на автомобила.

Докато пътуваме ни прави впечатление изчистения интериор и направо огромният 8,7 инчов дисплей на R-LINK 2 таблетът на Renault (наличен в 3-то, най-високо ниво на оборудване, докато във 2-ро ниво той е 7 инча). В него е събран целият команден център на автомобила. Лично аз, която ползвам очила за четене, съм очарована от тази големина на екрана и от ясно четимата информация и графики. R-LINK 2 контролира също MULTI-SENSE технологията и подпомагащите водача системи, както и изпълнението на всички стандартни задачи като навигация, аудио и климатик функциите, и т.н.

Функциите на сензорния екран, могат да бъдат управлявани и от разположения на централната конзола джойстик, и от бутоните разположени на волана.

Системата MULTI-SENSE се появява за първи път Renault и настройва всички технологии в TALISMAN да отговарят на желанията на водача. Може да се избере между 4 готови режима на управление (Eco, Comfort, Neutral и Sport) спрямо настроението и пътната настилка - спортен, спокойно и релаксиращо шофиране, еко или Рerso - комбинация от различни параметри на останалите режими. Всичко става само с натискане на бутон, а на специалния шорткът бутон може да се запаметят два от най-предпочитаните режими, така че директно да достигате до тях.

Друга важна система е 4CONTROL (завиване на четирите колела, дебютирала при Laguna coupe), която извършва електронен контрол на амортисьорите, кормилната система, двигателя и EDC трансмисията. Системата 4CONTROL е активна постоянно. При скорост под 50 км/ч, в режим Comfort (60 км/ч в Neutral, 70 км/ч в Sport), задните колела завиват в противоположна посока на предните колела, като ъгъла им на завиване е максимум 3,5 градуса. Усещането е сякаш TALISMAN скъсява своето междуосие, за да улесни маневреността. Над тези гранични скорости, задните колела завиват в същата посока на предните колела. При градска скорост това води до лесна маневреност на големия автомобил и лекота при паркиране.

Новият TALISMAN е оборудван и с множество системи за активна и пасивна безопасност, например - предупреждение за напускане лентата на движение, предупреждение за безопасна дистанция и активен спирачен асистент при фатална близост, който задържа спирачките за около 2 сек., достатъчни, за да стреснат шофьора и да се задейства той самия, адаптивен круиз контрол. Тези системи функционират благодарение на радар, монтиран в предната емблема.

TALISMAN предлага достатъчно добър избор от мотори – доказаният дизелов 1,5 л 110 к.с., който при умерено каране производителят обявява разход на гориво от 3,6л/100 км. По-интересни са 1,6 литровия със 130 к.с. с 6 степенна нова EDC автоматична скоростна кутия и най-интересната модификация 160 к.с. - битурбо с каскадно пълнене и EDC6

Двата бензинови турбомотора 1.6 са с мощност 150 и 200 к.с., които се комбинират със 7-степенен автоматик EDC, който отново прави тук своя дебют.

Renault TALISMAN ще се предлага три нива на оборудване – LIFE, ZEN и INTENS и три тапицерии за интериора.