fbpx Новата Aprilia Tuono 660 - емоция по италиански (тест райд) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Новата Aprilia Tuono 660 - емоция по италиански (тест райд)

Aprilia?! Когато чуя тази дума, съзнанието ми ме връща в 2009-а година, когато казах „Здравей“ на първото ми двуколесно превозно средство от култовата италианска марка. Тогава бях на 16 години и единственото, което можех да карам легално с шофьорска книжка на тази възраст, беше 50 кубиков скутер – Aprilia SR 50.

Стартирала първоначално с производство на велосипеди, компанията бързо се преориентира към скутери и мотоциклети, които са мечта и реалност за много фенове на двуколесните.

снимки: www.1199.bg Светослав Ханджийски, Иван Димов

Днес пътищата ни се пресякоха отново с „италианката“ и няма как да скрия вълнението си, защото четири дни имах на разположение за тест драйв един от най-новите модели – 2021 Aprilia Tuono 660 в прекрасен Acid Gold цвят, предоставен ми от официалния представител на марката за България Italia Motors и MOTOPLEX и  специализирания шоурум MOTOPLEX в София. Компактен „нейкед“ с привкус и черти на пистов мотор, но идеален за градско каране, заради по-изправената си стойка.

Мотоциклетът се задвижва от двуцилиндров двигател с мощност 95 к. с. и тежи само 183 кг, готов за път с всички течности и пълен резервоар. Винаги, когато карам мотор, подготвям цялата си екипировка, която е неизменна част от всеки мотоциклетист. Изчистих визьора на каската, изкарах от гардероба коженото яке с протектори и специални ботуши, които предпазват краката и вече бях готов. Карането на мотор е доста опасно и трябва да бъдем защитени максимално при евентуален инцидент, независимо колко е горещо (а дните на теста бяха най-горещите), винаги трябва да сме екипирани максимално. Разликата с негативните емоции понякога е стотни от секундата.

Както всички съвременни автомобили, така и при мотоциклетите, новите технологии навлизат активно. Aprilia-та е оборудвана фабрично с ABS, traction control, wheelie control, cruise control и други. Има два основни режима на работа: road и racе, в които може да бъде програмирано абсолютно всичко според предпочитанията на ездача само с едно натискане на копчето и скролване в няколко менюта. Сам определяш до колко модерните системи да се намесват и да ти помагат в управлението.

В първия режим те участват по-активно, докато във втория могат да бъдат напълно изключени, като на таблото излиза хронометър за засичане на обиколки. Режим road е идеален за българските пътища, като тракшън контрола активно помага в борбата с хлъзгавия асфалт по столичните булеварди.

Всички знаем, че хубавите мотори вървят ръка за ръка с хубавите жени, заради това поканих дама, която да бъде мой пасажер и да тества позицията на втория човек. Отидохме на известна столична мото сбирка и още с влизането всички погледи се приковаха към нас. Е, не съм суетен, но пък усещането е много яко.

Следващите няколко дни преминаха основно в градски условия и фотосесии на няколко различни локации, тъй като това е естествената среда на този мотоциклет. Определено возилото събираше симпатиите. По светофарите доста хора ми задаваха въпроси за мотора, а децата… за тях ще разкажа малко по-късно. И въпреки, че доста шофьори се дразнят на мотоциклетистите, но пък има и много, които се радват и колегиално дават път, яркият цвят събира погледите като лакмус - няма значение пешеходци или други участници в движението.

Тествах абсолютно всички режими. От околовръстното на София потеглих по магистрала Тракия, където превключих на режим “race”. Настроих най-агресивната карта на двигателя (общо са три), изключих всички системи и подадох здраво газ. Моторът стана коренно различен, а звукът в 10 хил. оборота e направо плашещ, въпреки стоковите гърнета. Инженерите от Aprilia много са се постарали и за „публиката“, а и за самия ездач, симфонията на този двуцилиндров двигател определено е впечатляваща.

Финалната ми локация за снимки беше на улица „Граф Игнатиев“ в София. Докато позиционирахме мотора, група деца ме забеляза и започнаха да тичат към мен с викове „Дай газ!“. Зарадвах им се, защото когато бяхме на тяхната възраст с моите приятели, тичахме по същия начин, когато видим моторист… Едва ли има момче, което да не се впечатлява от мотор дори и днес, в дигиталното време, когато всички деца са на телефоните.

За тези няколко дни успях да мина около 300 км в града. Aprilia се представи чудесно. Много удобна изправена позиция на езда, идеално балансиран двигател – плавен, охлаждането е супер, дори в града рядко включва перка (от светофар до светофар е достатъчно да се охлади). За мен това е перфектният градски мотор, подходящ за начинаещи, които искат да се научат да карат. Пъргав, същевременно много безопасен благодарение на всички системи, внедрени в него, а когато искате да дадете газ и да усетите ускорението, обръщам внимание, че това не трябва да се случва в града, а на писта или магистрала, включвате на “race” и може да се насладите на удоволствието от карането.

Мотоциклет: 2021 Aprilia Tuono 660
Двигател: Aprilia parallel twin - 95 hp
Тегло: 183 кг, готов за път