fbpx В окото на бурята | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

В окото на бурята

В окото на бурята

Усетих ударите на сърцето в гърлото си. После онзи спазъм в стомаха, който ме обхвана при първата целувка на съпруга ми преди няколко години...И не защото в този автомобил се беше возил преди два месеца сър Елтън Джон, а само няколко дни преди мен Летисия Каста, а защото този съвършен метал излъчваше смразяващ респект. Но разликата ми с тези две световни личности беше, че в случая аз имах страхотния шанс да съм шофьор. Защото си мисля, че да управляваш този автомобил може би е по-голямо удоволствие от това да се возиш. Сигурно ще си кажете, че подобна емоция може да изрази само една жена, но повярвайте, че и мъжете, които бяха около мен и имаха късмета да ги повозя, останаха не по-малко впечатлени...

След като седнах зад волана, първите няколко километра изминах направо наизуст – добре, че шофирането в голямата част е инертно действие. А факта, че държа в ръцете си за първи път 455 к.с. допълнително ме стягаше. Това, което ме стресна буквално в първите минути, бе невероятната тишина на мотора. Дори на няколко пъти се заслушах дали всичко е наред. Да – моторът работеше с перфектно съвършенство. И още на първия светофар тишината стана смразяваща, защото моторът угасна. Всъщност за първи път BMW, интегрират в свой модел автоматична трансмисия, която включва и функция Старт/Стоп (Auto Start Stop). А включването и изключването на мотора е буквално незабележимо и още повече неусещащо се. В доста моменти само стрелката на оборотомера ми гарантираше, че двигателят работи. И още малко техническа информация, която ще обясни по-нататък споделените ми впечатления. В крак с новото време, баварците създават алтернативната технология ActiveHybrid, която влагат в 7-ма серия и в модела Х6. Няма как повеят на “зелените технологии” да не обхване и тази марка, въпреки че все още представите ни за хибридни технологии са свързани с по-бавни и мудни реакции. Тук обаче компромис не е направен и реалността го доказва. Всеки ще се запита за какво им е да създават толкова сложни технологии, от съвукуплението на които, се добавят още 20 к.с? Отговорът е мощност, намаление на разхода на гориво, намалени емисии CO2 и... сигурни стъпки към бъдещето.

В луксозната лимузина е вградена концепция, която от BMW наричат mild hybrid (полухибрид). Тя комбинира подобрен V8 бензинов 4,4 л. двигател, осемстепенна автоматична трансмисия и електромотор. Автомобилът разполага с комбинирана мощност 342 кВт/455 к.с. и максимален въртящ момент 700 Нм. Електромоторът се намира в компактна конфигурация между двигателя с вътрешно горене и преобразувателя на автоматичната трансмисия, и се захранва от литиево-йонна батерия, разработена специално за автомобилната индустрия. И за да стане ясно, автомобилът не може да се движи само на ток, а получава допълнителен въртящ момент, съответно мощност и ефектът е забележителен. Така той има заряда на ураган и не случайно флагманът на марката може да бъде коронован като “най-бързият хибриден седан в света”. Ускорението от 0 до 100 км/ч е само 4,9 сек., докато конвенционалната седмица го постига за 5,2 сек. Вярно, че и двете цифри са много “спортни”, но ще се съгласите, че има разлика. В реалност - в момента, в който настъпих педала до дъното, както на мен, така и спътниците усещането беше, че излитаме със самолет (само след няколко секунди се развикаха да спра). Сетивата ми се изостриха до краен предел, а странично преминаващите картини се сляха и отново усетих ударите на сърцето. Дори и за най-закоравелият шофьор подобно изживяване е изключително. Интересното е, че този автомобил се управлява със същата лекота и с много ниска скорост, без да се мъчи мотора. Като че ли плува в огледално гладко море, а вълните около него кадифено шумолят.

Смисълът от хибрид като цяло се изразява в оползотворяване на енергията. Тук климатичната и вентилационна система остава включена, дори когато двигателят е изключен, защото енергията се доставя директно от 120-волтовата електрическа мрежа, захранвана литиево-йонната батерия. Друго предимство на енергията от батерията е, че може да включите дистанционно климатика и колата да се охлади в лятната жега предварително, а когато влезете в купето да ви обгърне приятен хлад. Благодарение на хибридната система разходът е намален – при конвенционалната 7-ма серия той е 11,4л/100, докато тук е 9,4л/100 и самата аз го постигнах. Отварям скоба, че в България се постига, защото такъв тип автомобили няма къде да ги караш, а затягането на “редиците” на пътя не ми позволи повече от няколко пъти излизане извън строя, чисто информационно за мен до 200 км/ч. В случая, електронно максималната скорост е ограничена до 250 км/ч.


Интересно е да се наблюдава цялата технология на дисплей – в момента в който натисна спирачките синя стрелка дава храна на батерията. Подавам газ и започва консумация на гориво. Всяка друга маневра също излага на показ “съдържанието” си.
За добро разпределение на тежестта, батерията се намира в багажното пространство, но тя в никакъв случай не е изяла обема му. Мястото е предостатъчно.


Иначе всичките глезотии, способни да угодят да комфорта и на малкият пръст на левия крак, които има 7-ма серия са налице. Охлаждане на седалките, сенници за задните пътници, камера при ход назад, борд компютър с десетки информации, навигация...Останах впечатлена от предната пасажерска седалка – тя “полегна” така, както седалките в бизнес класата на презокеанските полети, с леко вдигнати крака, за да не изтръпват надолу.


С този автомобил можеш да пътуваш часове наред и да не усетиш умора и напрежение. Така и не разбрах как стигнах до морето. Сега съм в очакване да не попадна и аз в списъка на заснетите с “камера” щастливци:) Какво пък, в името на бъдещето - заслужава си!

Facebook коментари