fbpx Червено, по-червено, най-червено | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ford Fiesta Red Edition

Червено, по-червено, най-червено

Наскоро получих талон от козметична компания, която лансираше новото си червено червило с въпрос: „Как бихте носили червеното?“. И първият ми отговор е - „с огромно удоволствие, особено, когато сложа бойните пера“:). Тогава буквално имам усещането, че светът е мой и няма как да не успея, с каквото и да се захвана.

Червеният цвят на автомобила също е израз на увереност и самочувствие. И въпреки, че у нас абсолютно всеки се изявява като топшофьор, ако се задълбочите в наблюденията, не са много автомобилите по пътищата, които бодат цветово очите. Специалното издание на Fiesta Red Edition обаче, направо ги вади. Сред няколкостотин нови коли, които съм карала през живота си, чак толкова червено не съм виждала (дори и Ferrari няма този нюанс). А на есенното слънце блестеше още повече. Само това вече повдига адреналина.


 

Тривратият модел е кантиран около долната и горна предна решетка, има престилка в предната броня и огледала в контрастен цвят, както и с 16- или 17-цолови алуминиеви джанти. Специалният тунинг пакет предлага предни и задни спортни брони, странични прагове и заден спойлер на покрива. Контрастният цвят на покрива е боядисан, за да се постигне по-плътен и висококачествен ефект на цвета, отколкото ако е само фолиран.

Когато пристигнах за една среща с „червеното издание“ двамата ми познати веднага го забелязаха, че е по-различно: „Каква е тази „точилка“?И какво разочарование от цифрите – 1-литров, трицилиндров мотор и 140 к.с. След няколко обяснителни изречения започнаха да повдяват смисъла, въпреки, че някак все им звучеше малко. Всъщност 1.0-литровия EcoBoost двигател на Ford e получил всички заслужени награди и вече е доказал себе си. (Световен двигател на 2012, 2013 и 2014 г.). При Red Edition той е получил вече 140 к.с. и специални настройки на турбокомпресора, променливите фази, междинен охладител и управление на газта за 12% повече мощност и още по-спортно усещане зад волана. Ако се замислите по-сериозно – от един литър са изкарани 140 к.с., ами ако бяха три? Освен това гарантирам, че и познавачите няма да разберат, че карат автомобил с такъв мотор, ако не им кажат.

Удоволствието от управлението е постигнато и с променени предавателни числа на 5-степенната механична скоростна кутия и спортното окачване. В допълнение към новите амортисьори и настройките на пружините, спортното окачване е с по-стегната задна ос и променени настройки на електрическото сервоуправление, като така осигурява по-високо съпротивление за повече обратна връзка от волана. На завоите е като оса. Вярно, ускорението все пак е 9.0 секунди, а максималната скорост 201 км/ч, но пък разходът е много добър, дори и с натискане на педала на газта по магистралата борд компютърът отчете 5,5л/100 км. Ако я галя по-леко със сигурност ще достигна и заводската граница от 4,5л/100 км.

Интериорът също е в модния двуцветен стил - черна пиано лак централна конзола и дръжки на вратите, черен кожен волан и кожух на скоростния лост, които са обшити с декоративни червени шевове, черни стелки с червени шевове и черни спортни седалки с контрастни червени шевове и външни бордове. Наличието на хром допълва тази експресивна визия.

Определено това изпълнение на Fiesta много ми хареса – пасна на моя темперамент визуално, емоционално и душевно. И явно не само аз съм с такова усещане, защото мъникът на Ford продължава да е най-продаваният малък автомобил в Европа.