Peugeot 308 SW

Порасналият лъв

етикети: 
Не са много автомобилите, чиито комби версии са толкова красиви, че дори надминават първообразите на седана или хечбека. Новото Peugeot 308 SW спада обаче точно към тях. Лично за мен френското комби е толкова красиво и излято на един дъх, че буквално може да мине и за самостоятелен модел, ако не е абсолютно идентичната предна част с хечбека, чиято премиера бе миналата година. 
 
Силуетът на автомобила рисува великолепна аеродинамична линия, която се подчертава от елегантната хромирана лайстна, която опасва цялата остъклена част. Скосяването в задната част и лекото издигане засилват ефекта. Красотата на профила е постигната и благодарение на това, че липсва задно малко прозорче, а всичко е една обща стъклена част, която може да се срещне при премиум автомобилите. Елегантния спойлер и красиво интегрираните хромирани рейки на покрива завършват цялостната картина на дизайнерския размах, който само с едно движение е постигнал най-доброто. 
 
 
Задната част е широка и стабилно заела положение на пътя, а светлините са като бижута – отдалеч привличайки внимание, но в същия момент много изискани и повече ефект преминават и към страничната част. 42-та светодиода с опалов оттенък дават ярко забележима следа. 
 
 
Дизайнът на интериора впечатлява с неговата изчистеност, която няма аналог за сега в автомобилите. Спомням си, че когато се появи новото 308, имаше различни мнения за тази модерна суровост на централния панел. Някак странно изглеждаше липсата на копчета и бутони.  Сега обаче, когато видях отново тази изискана простота, останах очарована. Всичко е организирано в т.нар. иновативната концепция за мястото на водача - PEUGEOT i-Cockpit. Тя има четири елемента - компактен волан, бордно табло на нивото на очите за следене на информацията, висока и стилна централна конзола и широк сензорен 9,7’’ екран, на който е поверена цялата,  информация. Новото поколение потребители интуитивно ще се справи с извикването на цялата информация и командването на всички функции от екрана. По интересното е, че дори моят баща, който е от по-старото поколение успя сам от раз да намери, всичко, което поиска. Ентусиазирано възкликна - „Колко е просто!“. Мисля, че с това Peugeot издържат най-важния тест за потребителска възприемчивост на иновативно решение.  
 
 
Купето на PEUGEOT 308 SW е окъпано от светлина, заради огромния стъклен покрив, който е с площ от 1.69 м2. Ако слънцето все пак безмилостно започне да напомня за себе си, с електрическа щора може да получите повече комфорт при пътуването. Аз обаче тествах този великолепен покрив в едно от най-страшните ми пътувания – беше поредния ден с адска буря, която ме хвана в блокада с всички останали на магистралата точно на връх Витиня. Парчетата град биеха безмилостно, а аз се снишавах в купето зад волана, все едно, че мога да направя нещо. Имах усещането, че вятърът буквално ще отмести колата, но тя удържа на страхотните пориви. Благославях (и аз не знам кой, но може би Пежо), че съм със стабилен автомобил, който ще ме спаси от тази наистина много трудна и безизходна ситуация. Когато по-нататък се отпуши тапата и полека тръгнахме, 308 SW демонстрира невероятно поведение в поройния дъжд и забележителните аквапланинги, с които е осеяна магистрала Хемус. Добре, че не се наложи никъде да тествам системите за сигурност, с които разполага автомобила - аларма за риск от сблъсък, автоматична аварийна спирачка, която се активизира в случай на неизбежен сблъсък.
 
 
Всички, които избират комбита, търсят максимално пространство и обем. При лъва междуосието е удължено с две степени в сравнение с хечбек силуета или 11 см повече, които са използвани за повече място за краката при втория ред седалки и вместимостта на багажника. Достъпът до задната част на купето е оптимизиран чрез по-широкото отваряне на задните врати, както и чрез изтеглянето с 29 мм назад на задната седалка. Багажникът е повече от щедър с 590 л и още 70 л, които се намират под пода му, разпределени в удобни отделения. 
 
 
308 SW е оборудван серийно с хитрата задна седалка „Magic Flat”. Двете части се свалят мигновено, че два леснодостъпни бутона от двете страни на багажника и децата ви могат да си построят палатка в купето. Предимство е, че страните на багажника са напълно равни и изпъкването на калниците на задните колела е минимално. Всичко това позволява оптимално използване на пространството. Като прибавим и ниския праг на товарене качването и свалянето на багаж не представлява трудност. За закрепване на по-едри предмети има четири подвижни метални скоби. 
 
Друг много интересен момент от новият автомобил бе неговият мотор – той бе оборудван с новия  трицилиндров турбо бензинов двигател PureTech – 1,2л/130 к.с. с механична скоростна кутия с шест предавки. Скормни цифри, но с неочакван потенциал - максималният въртящ момент от 230 Nm се постига при 1750 об./мин. Освен това 95% от въртящия момент е на разположение между 1500 и 3500 об./мин. Цялата комбинация дава отлична мощност и 21% по-нисък разход на гориво. Любопитен факт е, че с новия трицилиндров бензинов турбо двигател на 17 март Peugeot постави рекордно нисък разход на гориво от 2,85 л/100 км и 1 810 км пробег с един резервоар със средна скорост от 57 км/ч. Комбито, с което бях ми даде възможност да измина окол 1200 км и то с почти двойно по-висока средна скорост. 
Ако решите да се позабавлявате на пътя, може да включите на спортния режим, чрез бутон, който се намира на централната конзола. Веднага ще разберете, че лъвът „настръхва“ - повече електроусилване на волана, по-голяма чувствителност на педала на газта, по-ръмжащ звук, червени светлини на екрана. 
 
Когато паркирах, избрах системата за активна помощ, която позволява не само да се паркира успоредно и да се излиза, а също и перпендикулярно. Системата разчита пространството за паркиране и след това управлява автомобила – за мен остана управлението на газта, спирачката, скоростите и съединителя. 
 

Моля коментирайте