fbpx Електрическото BMW i3 на шест години - какво споделят собствениците? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Електрическото BMW i3 на шест години - какво споделят собствениците?

 

6 години след появата си на пазара  BMW i3 се превърна в успешен модел и символ на електрическото шофиране. От въвеждането си на пазара то е най-продаваният електромобил в премиум компактния сегмент. Досега в целия свят са продадени над 165 000 екземпляра. Във всекидневието BMW i3 впечатлява с насочената към бъдещето интерпретация на радостта от шофирането и гъвкавите си качества, които се простират далеч отвъд кратките отсечки и центровете на големите градове. Това се вижда от опита на първите електрически пионери, които редовно изминават и по-дълги разстояния със своето BMW i3 и междувременно са изминали над 200 000 километра с нулеви локални емисии.

Благодарение на ролята си на визионерски носител на нови технологии и непрекъснатия успех на пазара от 2013 година до днес BMW i3 вече придоби статуса на икона. Заради това BMW Group ще продължи да модернизира автомобила и планира да продължи производството му до 2024 година. От гледна точка на клиентите най-ценни са надеждността и издръжливостта, икономичността и напълно пригодния за всекидневието пробег на BMW i3. Независимо дали в жегата на Южна Африка или в студените северни райони на Швеция, навсякъде първият чисто електрически автомобил на BMW Group от години доказва своята неограничена пригодност за всекидневието. Клиентите, които са закупили своето BMW i3 скоро след въвеждането на пазара и оттогава са подложили автомобила с оригиналната му батерия на истински продължителен тест, ползват устойчивата мобилност не само за всекидневното пътуване до работното място, но и често за по-дълги отсечки и дори за пътуванията през отпуската.

Над 277 000 км с първите спирачни накладки

 

„Автомобилната концепция на BMW i3 е уникална“ – такава е оценката на Хелмут Нойман от Тиц, Северен Рейн-Вестфалия. „Визията му е толкова модерна, че хората продължават да се заглеждат в него.“ Нойман се движи с нулеви локални емисии от 2014 година и без проблеми е пътувал с BMW i3 (60 Ah) дори и до Берлин и в Алпите. „Освен с изключителната радост от шофирането BMW i3 се отличава и с екстремната си икономичност“, казва той. „Това важи както за пробега, така и за текущите разноски.“ Средният разход на електроенергия, измерен досега, е около 13 кВтч/ 100 км, е изключително нисък не само спрямо автомобил с двигател с вътрешно горене, но и спрямо другите електромобили. При цена на електроенергията от 30 цента за киловатчас разходите на Нойман за енергия са само 3,90 евро/100 км.

 

В полза на електромобила говорят не само екологичните и икономическите аспекти, както се вижда от един анализ на германския автомобилен клуб (ADAC). По отношение на цялостните разходи BMW i3 е с около 20 % по-изгодно от сравним по отношение на размерите и мощността модел на BMW с двигател с вътрешно горене. Освен по-ниските разходи за енергия и високата стабилност на цената за това допринасят и по-ниските разноски за поддръжка и консумативи. За водачите на BMW i3 смяната на маслото или проблемите с изпускателната система са спомени от миналото. Спирането се извършва най-често чрез рекуперация. Поради това за 277 000 километра Хелмут Нойман все още не е сменял нито веднъж спирачните накладки и дискове на своето BMW i3.

Нойман е от онези клиенти, които участват в Retrofit програмата и замениха първоначалната 60 Ah батерия на своето BMW i3 с бруто енергиен капацитет от 22,6 кВтч с 94 Ah високоволтова батерия с енергиен капацитет от 33 кВтч. Новата батерия предлага осезаемо по-високи енергийни резерви. „А това го превръща в още по-приятен автомобил при дълги пътувания“, казва той.

Непромененият пробег потвърждава качеството на високоволтовата батерия

 

Освен това опитът на клиентите, които ползват BMW i3 от първите години на производството, демонстрира, че пробегът с оригиналната батерия не се понижава значително при голям цялостен пробег на автомобила. Това потвърждава очакванията на BMW Group за качеството на високоволтовата батерия. Досега не се е наложила смяната на нито една батерия на BMW i3 поради преждевременно остаряване. И тъй като потенциалът на батерията съвсем не е изчерпан при досега изчисляваните 100 000 километра, BMW Group допълнително удължи гаранцията на новите електромобили BMW i3 в Европа до 8 години и максимален пробег от 160 000 км.

Освен това BMW Group разработи и решения за вторично ползване на батериите, които вече не са подходящи за тежката експлоатация при автомобилите. След своя дълъг живот в автомобила те могат да бъдат ползвани като стационарни акумулатори. Така например високоволтовите батерии от предсерийните автомобили, както и от клиентите, участвали със своето BMW i3 в Retrofit програмата, служат като акумулатори за екологичната електроенергия, добивана от ветрогенератори на територията на завода на BMW в Лайпциг.

Пробегът, който може да се постигне с BMW i3 във всекидневието, отговаря на изискванията при интензивно ползване. Така например австрийката Габриеле Фостер веднага е открила подходящият ритъм между шофирането и зареждането. Тя съвсем съзнателно е избрала щадящ околната среда автомобил, с който два пъти на ден да пътува между дома си и работното място. През деня и през нощта тя свързва своето  BMW i3 (60Ah) към Wallbox, така се с оригиналната му батерия с максимален капацитет от 22,6 кВтч тя безпроблемно изминава своите всекидневни пътувамия от около 200 километра.

 

Робърт Клери от САЩ изминава всеки ден близо 150 километра с нулеви локални емисии. Един-единствен път енергията му е свършила по пътя към дома му – и то на само 50 метра от къщата му. Проблемът бил решен с удължител. Клери е участвал и в експериментите с BMW Active E и заради това 2014 година е получил едно BMW i3 (60 Ah) във версията „Electronaut“ за пионерите на електрическата мобилност. Неговият автомобил постоянно е тема за разговор- с колегите от фирмата си Клери е основал група за електрически автомобили, която между другото се занимава и с изграждането на допълнителни обществени станции за зареждане. „Електрическото шофиране повишава екологичната отговорност“, убеден е той.

И за Шаун Мейдмент от Южна Африка „страхът от пробега“ също е чужда дума, и то буквално. „С BMW i3 съм пътувал от Йоханесбург до Кейптаун. Наистина, отне ми повече време, но е възможно“, казва той. В нормалните работни дни той изминава до 300 километра, като използва спиранията при клиентите, за да зареди батерията с енергия. През 2014 година Мейдмент избира BMW i3 (60 Ah) с Range Extender. Междувременно обаче смята, че „аварийният генератор“ с бензиново задвижване е излишен. „По принцип Range Extender е нещо като застраховка.“ За да стимулира електрическата мобилност в родината си, Мейдмент вече е основал Crowd-Funding платформа, която да подпомага създаването на допълнителни обществени станции за зареждане в Южна Африка.

С най-новото поколение батерии в BMW i3 (120 Ah) с повишен до 42,2 кВтч енергиен капацитет пробегът вече достига до 285 до 310 км в WLTP тестови цикъл респективно 260 километра във всекидневието. Това отговаря на увеличение с около 50 % спрямо BMW i3 с високоволтова батерия от първо поколение.

Клиентите на BMW i3

 

Дори и след дълги години чисто електрическо шофиране клиентите са все така въодушевени от спонтанното разгръщане на мощността на електромотора и One-Pedal усещането, с което скоростта на автомобила се понижава чрез рекуперация. „Тествал съм и други, по-големи и по-бързи електромобили“, казва холандецът Роб ван Роон, „но никой не е толкова пъргав и управляем като BMW i3.“ От края на 2013 година Роон е изминал 276 000 километра с първия сериен електромобил на BMW Group, от март 2019 година е добавил към тях още 25 000 километра с ново BMW i3 (120 Ah). С новия модел му е достатъчно едно зареждане на ден, което в повечето случаи Роон организира максимално удобно. „Зареждането не означава задължително чакане“, казва той, „използвам времето за административни задачи или телефонни разговори, които изискват пълната ми концентрация.“ За по-дълги пътувания той открил за себе си преимуществата на станциите за бързо зареждане Ionity, които вече са разположени на около 200 паркинги за почивка край европейските пътни артерии. „Където мога да хапна, там мога и да заредя“, установил е той. По този начин Роб ван Роон вече е пътувал със семейството си до Нордкап, до Алгарве и до Сицилия.

 

Още през октомври 2013 година шведът Лейф Карлсон се възползвал от първия шанс за тестово шофиране в Стокхолм. „Още след първото шофиране знаех: това е моят автомобил. Това бе най-готиното пътуване, което съм изживявал.“ И до днес той шофира всекидневно това BMW i3 (60 Ah) с Range Extender и след над 216 000 километра все още е убеден от идеалното съотношение между радост от шофирането и устойчивост. В началото за зареждане му били достатъчни конвенционалните контакти у дома и на работното място. Такива не липсват и на паркингите в Швеция, тъй като стационарните отопления на автомобилите често се захранват с електроенергия от енергопреносната мрежа. Междувременно на работното му място вече е инсталирана станция за бързо зареждане, а и мрежата от обществени зарядни станции става все по-гъста. Поради това Карлсон използва Range Extender доста рядко. От друга страна, всяка зима той се наслаждава на серийното стационарно отопление на своето BMW i3. „Функцията Таймер е перфектна. Когато трябва да потегля, интериорът е топъл, а по прозорците няма лед и сняг.“

И на Жоао Гонсалес от Португалия също е било достатъчно само едно пробно шофиране на BMW i3 (60 Ah) през зимата на 2013 година, защото това била „любов от пръв поглед – свързана с множество икономически и екологични преимущества“. Оттогава той се наслаждава на всяко пътуване „до работното място, през свободното време и през отпуската. Моето BMW i3 ме закарва навсякъде.“ Неговият дневен пробег е до 250 километра, като винаги има безпроблемни възможности за междувременни зареждания на батерията в работно време в офиса или при клиенти. За подготовката на дългите пътувания Гонсалес ползва навигационната система на своето BMW i3. „Тя планира маршрута ми, като се съобразява с бързите зарядни станции по пътя ми, за да мога винаги да съм сигурен, че ще пристигна без проблеми до целта си.“