fbpx Тествахме S-класата на камионите – последното поколение Mercedes-Benz Actros 5 | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Тествахме S-класата на камионите – последното поколение Mercedes-Benz Actros 5

В началото на годината (преди всякакви пандемии) като на шега с колеги подхвърлихме идеята на представителите на Mercedes у нас - "Силвър Стар" да видим в реалност как се управлява камион и то носителят на титлата „Камион на годината“ - Mercedes Actros 5. „Добре, ще го направим!“ – веднага ентусиазирано приеха нашето хрумване. „Това „добре“ така и ще си замине...“, си помислих, като човек, на който чашата му почни винаги е наполовина празна. После светът се обърна надолу с главата и кой ти е мислил за камиони…

Затова, когато преди дни получих ексклузивна покана, изпратена до избрани медии (още повече, че съм жена), за тест на Actros 5 на полигона в Пловдив, направо не повярвах. „Ама вие си удържахте на думата! Нали знаеш, че нямам С категория и никога не съм управлявала камион?“, си говорим с ПР-ката на компанията, а тя ме успокоява, че ще тестваме на полигон и че камион се кара по-лесно и от кола… Да видим тогава!

Наричат Mercedes-Benz Actros 5 дигиталния влекач заради 7 абсолютни иновации

Пловдивското слънце се оглежда в товарната звезда на Mercedes-Benz, която ни чака на полигона. Научавам в движение, че този камион наистина е S класа заради множество иновации, които за първи път влизат в този сегмент и неслучайно го наричат „дигиталниятвлекач“. Заради това и взема титлата, присъдена му от международното жури - „Камион на 2020 г“. 

Нагоре по стълбата, която води още по-нагоре

Но да започна отначало. Качването в камиона става по стълба, като задължително трябва да са ти свободни ръцете, за да се държиш отстрани. Слизането става по същия начин - с гръб навън. Общо взето това може да мине и за фитнес упражнение, ако го направиш десетина пъти на ден.

Кабината представлява малка гарсониера с две кресла, две меки легла, хладилник, касети за багаж. В нея свободно може да стои прав човек поне 190 см висок. Веднага отбелязвам, че седалките са изключително удобни и ергономични, дори повече от тези при лек автомобил. Напълно обяснимо е, след като часове и дни наред шофьорът прекарва на тях. Големият волан се регулира на всевъзможни посоки, височина, дълбочина, така че да бъде удобен и на малки, и на големи ръстове.

Къде са огледалата?!

По инерция търся да наместя страничните огледала, само че тук идва една от 7-те иновации, които изстрелват Actros 5 на водеща позиция в надпреварата на големите.

Традиционните странични огледала ги няма – заменени са с MirrorCam - световна иновация в автомобилната индустрия, която за пръв път се повява в новото поколение Actros. Това е система от камери и дисплеи вместо огледала за обрано виждане, които се намират вътре в кабината. Това води до намаляване на челното съпротивление на автомобила, като подобрената аеродинамика намалява разхода на гориво с около 2% при движение с висока скорост. Камерата също така осигурява наблюдение на по-голям периметър в сравнение с класическото огледало, което позволява непрекъснато следене на задния край на ремаркето, дори и в най-острите завои. Така се повишава безопасността по време на шофиране, маневриране и престой на паркинг.

С отпадането на класическите огледала отпада и сляпата зона за водача. Дисплеят, заместващ огледалото, дава възможност за добавяне на дигитален маркер, чрез които водача вижда къде е краят на ремаркето при маневриране и в случай на изпреварване. Освен това, когато шофьорът си почива и пусне пердетата, може да включи мониторите и във всеки миг да вижда какво се случва около камиона.

Потегляме

Натискам стоп/старт бутона. Скоростният лост е зад волана с три позиции. Давам на D, но камионът ще тръгне, когато подам газ. И… след малко чудене и събиране на смелост, потеглям. „Мисли само да заходиш само по-външно и гледай страничните огледала къде е края на влекача“, ми казва инструкторът. Като за първи път трудно се ориентирам, но по вътрешен усет, правя завой и влизам в импровизирания тунел. Камионът клати, защото амортисьорите са огромни, но това е нормално, свиква се. И поглеждам пред себе си.

Пред мен е целият Multimedia Cockpit

Подобно на концепцията при леките автомобили Mercedes-Benz, конвенционалното табло е заменено от два дисплея, на които се визуализира информацията за пътуването и техническото състояние на машината. Инфотеймънт системата MBUX при товарните автомобили е много по-сложна като архитектура и всеобхватна като проследяване на управлението на машината. Новата концепция придава модерно излъчване на целия интериор на кабината. Освен дисплея пред волана, стандартното оборудване включва и един 10 инчов централен дисплей, който замества инструменталното табло и обединява управлението на радио, вътрешно и външно осветление, навигация, цялата функционалност на телематичната система Fleet Board, настройките по автомобила, климатичната инсталация и отоплението, приложенията Apple car play и Android Auto.

Още иновации

Другата иновативна система е Predictive Powertrain Control за крузконтрол и управление на двигателя и трансмисията, чрез която се постига ефективност и намаляване разхода на гориво. Тя използва не само сателитна информация за местоположението на автомобила, но и точни цифрови 3D пътни карти, вградени в системата на влекача. Те съдържат данни за ограниченията на скоростта, топографията, завоите и геометрията на кръстовища и кръгови движения. По този начин системата не само изчислява според пътните условия необходимата скорост на движение и съответната предавка, но и оптимизира стила на шофиране в зависимост от сложността на конкретната пътна отсечка.

Научавам, че влекачът може да постигне до 3% по-малък разход на гориво при движение по магистрала и до 5% при междуградски маршрути, а това при този вид транспорт означава сериозни суми икономия.

Active Break Assist

При движение със скорост до 50 км/ч товарният автомобил е в състояние да изпълни изцяло аварийно спиране при засичането на движещ се пешеходец. При движение извън населено място със скорост над 50 км/ч системата може в аварийна ситуация (засичане на спрял или движещ се автомобил отпред) да осъществи пълно спиране, като така предотврати удар.

Active Drive Assist

С тази функция Mercedes-Benz е първият производител на товарни автомобили, който постига ниво 2 на автономно шофиране. Системата съчетава функции за комфорт и безопасност – това са асистентът за контрол на дистанцията до предното превозно средство и системата, която следи лентата за движение и нанася активно корекции в ъгъла на завиване на гумите. Така при движение автомобилът автономно поддържа позицията си в рамките на лентата за шофиране и се осигурява автономно странично и надлъжно управление. Важно е да се отбележи, че поради законови ограничения, тази системата работи напълно автономно в рамките на 1 минута, след което стартира поредица от светлинни и звукови сигнали към водача, а в случай на ненамеса от негова страна, предприема авариен режим на плавно спиране.

Mercedes-Benz Uptime

Система за проактивно следене на техническото състояние на автомобила и наличието на активни грешки, записани в бордовата електроника на машината. Системата осигурява предварителна информация за технически проблем, като я предава към дата центъра, където тя бива анализирана от екип по поддръжката. Целта е предотвратяване на принудително спиране на пътя следствие на авария.

Fleet Board

Телематичната система за наблюдение и управление на автопарка е серийно вградена в Actros 5. Тя подпомага собствениците на транспортни компании в това да оптимизират разходите, да подобрят заетостта на автомобилите и дори да предвидят предстоящите технически обслужвания като например смяна на накладки или смяна на масло. Информацията в нея се получава от всеки един товарен автомобил на пътя в реално време както на персоналния компютър, така и на смарт устройства на управляващите автопарка. Тя следи над 1000 параметъра на превозното средство и е незаменим помощник в изпълнението на логистичните задачи.

Моите 5 минути слава

Накрая идва време за моите 5 минути слава. Да управляваш камион е много различно и за шофьор на автомобил е страхотно предизвикателство. След като завъртях още няколко кръга на полигона, инструкторът ми каза: „Ти гледаш ли в страничните монитори къде е краят на камиона, защото с изключителна точност маневрираш, в никакъв случай не е като за човек, който за първи път сяда зад волана. Ако не гледаш – имаш много добър усет“. Е, няма как егото ми да не е погъделичкано. При положение, че бях забравила да гледам страничните монитори:). Толкова се вдъхнових, че ми мина през главата да изкарам курсове за С категория. Само че, къде ще го карам този камион?

Професията, колкото и лесна да изглежда отстрани, и колкото и добри заплати да дават (между 3-5 хил евро), не е никак проста. Въпреки, че управлението все повече се улеснява, има много отговорности и несгоди, които трябва да се понасят. Но като всяка професия има своите минуси и плюсове. На нас ни остава да следим технологичното развитие на големите машини на пътя.