fbpx Новото Volvo XС60 - с блясъка на шведски кристал | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Test drive

Новото Volvo XС60 - с блясъка на шведски кристал

етикети

 

Очакват ни 500 км с новото Volvo XC60, а посоката е морето и по-точно курортния комплекс „Албена”. Очертава се супер летен ден, макар и с вече по-прохладна утрин. Заедно с моите колеги нямаме търпение да „палим” колите и да бягаме към морските вълни. Сядам да шофирам първа. Настава леко суетене, докато открием как да прибера удължителя на седалката за краката, но докато натискам и въртя копчетата по нея, на големия 9.5-инчов таблет, разположен на централната конзола, излиза изображение на седалката на шофьора с всичките и възможни функции, а те наистина са много. По същия начин може да се регулира и пътническата седалка.

Готови сме за потегляне – на разположение имаме дизеловия мотор D5 с PowerPulse технология и 235 к.с. Да видим какво ще покаже. Аз нямам съмнения в него, но все пак с трима здрави мъже и моите 64 кг. си е товар. Всъщност „товарът” изобщо не оказва влияние. Това е от онези автомобили, за които понякога е трудно да разказваш, но така ти прилягат, все едно са правени за теб и все едно си ги карал много време. Като хубавото вино – и да не си разбирач, ще го познаеш.

 

На един дъх я вземам магистрала „Хемус”. Чудесно ускорение, изпреварва без никакви усилия, високата ми позиция на стоене ми дава допълнителен комфорт (клиренсът от 216 мм му дава възможност и за пътешествия из по-дивата природа).

Въпреки, че шведите не са от най-темпераментните нации, са внедрили в седалките такава масажна функция (опция), която може да се мери с уменията на опитна тайландка – меки и в същото време здрави „лапи” се разхождат по гърба ми. Признавам, че не обичам масажите по време на шофиране, но този път се предадох – и наистина беше много релаксиращо.

 

Тук отварям голяма скоба, за да споделя прословутата стратегия на Volvo  за „нито един сериозно пострадал или починал пътник в случай на инцидент с нов автомобил Volvo към 2020 г”. Размишляваме с колегите наистина ли е възможно това? Вярно, че шведският бранд се е превърнал именно в символ на автомобилна сигурност и то не заради добра маркетингова стратегия, а заради конкретни резултати. И новото ХС60 продължава тази линия.

Например системата за безопасност City Safety засича други автомобили, хора, велосипедисти и дори животни на пътя и сега е усъвършенствана с функция за подпомагане на кормилното управление Steer Assist, която се активира, когато автоматичното задействане на спирачката не е достатъчно да предотврати сблъсък.

 

Функцията Oncoming Lane Mitigation помага на шофьора да избягва удари с автомобили в насрещното платно. Водач, който неволно се е отклонил от лентата, получава предупреждение, а функцията за автоматично подпомагане на кормилното управление насочва автомобила обратно в собствената лента.

Информационната система, която предупреждава водачите за автомобили в мъртвата точка на видимост - Blind Spot Information System (BLIS), също е обновена. Тя не само предупреждава, но и насочва автомобила обратно в собствената лента и далеч от опасността. Pilot Assist системата за полуавтономно шофиране контролира завиването, ускорението и спирането на автомобила при движение по пътища с маркировка и при скорост до 130 км/ч.

Въпреки, че искрено се надявам никога да не ми се налага по нежелание да тествам тези системи, освен асистиращия пилот, който е супер удобство, наистина чувствам, че този автомобил е много сигурен и му вярвам, интуитивно – така, както всеки вярва на личния си лекар.

 

Идва време да се сменим зад волана и сядам на задните седалки. Е, отдавна не се бях возила в толкова просторна кола. Сваляме широкия подлакътник между двете седалки и удобно и мързеливо се излягам. А седалките са точно такива, каквито трябва – поемат меко тялото, без да е прекалено, така, че дори след 500 изминати километри, можех да поема спокойно още толкова.

 

Интериорът както може да се очаква, е по шведки перфектно издържан – отлични материи и супер модерен изглед, който те позиционира със съвременното технологично време, отлична климатизация, която се справи дори с индивидуалните претенции на четирима души. Лично на мен малко в повече ми беше аеродинамичния шум, който се чуваше, а аудио системата Bowers & Wilkins се оказа с толкова възможности,  вкл. субуфер с вентилация, че до края на пътуването се опитвахме да търсим най-съвършения звук.

 

Както в серията 90 на Volvo и тук има възможност за смартфон интеграция чрез Car Play и Android Auto, но признавам трябваха ни известни усилия докато свикнем с интефейса на таблета. 

 

След пристигането ни в чудесния курорт „Албена” (време е да преоткрием родното Черноморие), взехме страхотна доза слънце и морска вода. На другия ден за обратния път към София се качихме на „белият кораб” – хибрид, който е оборудван с бензинов Plug-in хибриден двигател, 407 к.с. и ускорение от 0 до 100 км/ч само за 5,3 секунди. Този мотор е познат вече от XC90, но сега имах възможност да го настъпя. Е, ако сърцето ви тупти с повече от 71 удара в минута – това е вашият автомобил. При нормално шофиране този агрегат се движи в режим Hybrid, при който предните колела се задвижват от 2-литров, 4-цилиндорв бензинов мотор, оборудван с механичен турбокомпресор, а задните - от електрически мотор с мощност 80 к.с. И това го видяхме в реалност, когато минахме през Варна и след това вече в София. Интересното е, че с  натискане на бутона може да превключите изцяло на електричество, като разбира се, според начина на шофиране (който в случая е от най-голямо значение)  може да изминете до 43 електрически километри. Достатъчни за средностатистическо придвижване в града, а след като пристигнете на работа, може да включите в мрежата за зареждане.

 

Иначе магистрала „Тракия” направо я превзехме. Изключителна стабилност на автомобила, невероятно ускорение след 130 км/ч, което буквално те изстрелва. Това, което почти до края трудно ми се отдаде, бе спирачката. Така кове, че ни опъва на коланите, при положение, че я галя с малкия пръст на крака ми – не искам да мисля, какво е усещането, ако се наложи да „скоча” на педала (дори и при натоварения трафик от преминаващи турски гастарбайтери обаче, не ми се наложи). Признавам, че не си спомням в близките години друга подобна спирачка. И не защото аз не мога да боравя с нея – колегата преди мен също няколко пъти ни „натегна” на коланите. Но с този мотор, автомобилът направо грабва сърцето. О, да не пропусна – скоростният лост е направен от любимия ми шведски кристал Orrefors…

 

Новото Volvo ХС60 ще замести изцяло настоящия модел, който 9 години след премиерата си се превърна в бестселър в премиум сегмента на средните SUV автомобили в Европа с повече от 1 млн. продажби.

 

 

Всички снимки са направени със SONY Xperia X Performance