fbpx Тествахме Peugeot 3008 Hybrid4 | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Тествахме Peugeot 3008 Hybrid4

От тази година автомобилните производители са поставени на колене и борбата за всеки грам въглероден диоксид става безмилостно жестока. И ако до декември бяха разрешени 130 грама въглероден диоксид на километър, то от 1 януари максималните позволени стойности са 95 грама. И всеки грам отгоре на всеки продаден автомобил ще струва 95 евро… Тоест, ако стандартното 3008 има почти 130 гр., то всеки може да си направи сметката за какви пари става въпрос.

Спасението идва в автомобилите с ниски въглеродни емисии и като това Peugeot 3008 хибрид например, което има само 29 г/км. Потребителят не се вълнува много от тези цифри, но на производителите им гори под краката и шансът им е да продават колкото може повече хибриди и електрически коли, които да компенсират продажбите на по-мощни автомобили.

И ако някой си мисли, че хибридното 3008 е осакатено, греши. На разположение е литиево-йонна батерия с капацитет 13.2 киловатчаса и 1,6 бензинов турбо мотор. Общата мощ е цели 300 к.с. Този автомобил е много по-динамичен и демонстрира отлично поведение за мощ и присъствие на пътя. Та ускорението от 0 до 100 км/ч. e за 6,5 сек. Моменталният електрически въртящ момент прави дори и тази тежка машина супер пъргава. Като прибавим, че автомобилът има и 4х4, комбинацията е направо за предпочитане.

Модерно е да си AC/DC

А защо и да не сте тренди – сега е модерно да си AC/DC. Автомобилът може да измине изцяло на ток до 59 км, по-реално 48-50. Това, за ежедневно градско придвижване, е повече от достатъчно дори и за разстоянията в столицата. Зареждането на батерията може да стане в стандартната мрежа 220V, чрез интегрирано зарядно в автомобила, като по данните на производителя става за 7 ч. Спокойно през нощта може да си заредите колата. На мен ми даде 9,5 ч, но с уговорката, че зареждах на вилата. Това още един път потвърждава тезата ми, че в селата напрежението на тока с мъка достига сигурно едва 200V.

Ако инсталирате вкъщи стенна зарядна станция Wall зареждането отнема максимум 1 час и 45 минути.

Естествено за продължителността на електрическото шофиране има значение стила на каране (до колко рязко натискате педала, дали катерите баири…), външната температура, включен климатик.

Функцията e-SAVE позволява да си запазите резерв от електрическа енергия, която да ползвате, когато желае по време на пътуването си, например като пристигнете в друго населено място. За Европа тази функция е полезна за зоните с ограничение за шофиране.

Режими на движение

Новото Peugeot 3008 Hybrid има четири режима на движение, които може да избирате.

Electric позволява 100% електрическо шофиране до 135 км/ч. При Hybrid се превключва между електрическия мотор и двигателя с вътрешно горене за оптимизирано използване на енергиите и когато е нужно се подпомага мощността.

Съвсем нормално при Sport се използва цялата мощност на двигателя с вътрешно горене и електрическите мотори за максимално високи динамични показатели. 4WD също използва двигателя с вътрешно горене и електрически мотори, за да има цялата тяга. 

Peugeot 3008 Hybrid4 - tête-à-tête

- 300 к. с. максимална мощност

- 520 Нм макс. въртящ момент

- 6,5 секунди 0-100 км/ч

- 235 км/ч максимална скорост

- e-EAT8 

Разбира се, всичко друго, което познаваме от конвенционалното PEUGEOT 3008 присъства и тук, като i-Cockpit® е адаптиран за plug-in хибридното задвижване. Цифровият инструментален панел и сензорният екран са адаптирани с цел увеличен контрол и по-лесна употреба, като във всеки момент може да получите подробна информация за консумацията на електрическа енергия и гориво, и дори може да получите съвети да подобрите резултатите си.

Единственият негатив, който мога да посоча, е цената, която в момента е 91 227 лв. и това е почти 30 хил. лв. над най-мощния бензинов вариант на 3008. Но пък ако сте от хората, които активно през седмицата се движат из града, а през уикенда обичат да бъдат извън него, много си струва именно такъв автомобил. Още повече, че "утре" не се знае дали например и у нас няма да може в центровете на градовете да влиза само с автомобили с нула въглероден диоксид/км.