fbpx Citroen ami - новата градска звезда (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Citroen ami - новата градска звезда (тест драйв)

Преди 10 години като специален жест ме закараха до Opera Palais Garnier (операта в Париж) с култовото Citroen 2CV, атракция, която се предлага и до днес и предизвиква неизменен фурор по парижките булеварди. Тогава имах чувството, че мъникът може да се разглоби всеки момент, но пък еуфорията, която създава возенето, възгласите и усмивките на всички, покрай, които минавахме, надделяваше над всичко. И определено предизвикахме много повече внимание, когато тържествено спряхме пред централния вход на операта, отколкото една достолепна дама, слизаща от един Ролс-Ройс.

В изминалите дни бях не по-малка градска атракция в София с най-новото творение на Citroen – електрическият минимобил аmi, който предлага достатъчно практичност, за да можете да се придвижвате в трафика, да намирате място за паркиране, където другите не могат и да нямате грижа за зареждане, защото може да „ръчнете“ кабела навсякъде, където има контакт за електрическата мрежа.

Нека започнем с уговорката, че аmi е 100% градски и то с неписаното ограничението, че по големите градски булеварди, където скоростта е разрешена до 80%, никак не е препоръчително да се движите. Не защото ви е забранено, а причината е, че максималната скорост на возилото е до 45км/ч. Никак няма да се чувствате комфортно да профучават покрай вас (ще усетите и завихрящата сила), а вие да сте като спънат кон. И не – няма да отнесете поздрави към майка си, защото това кубче, на което може да объркате коя е предна, коя задна част, предизвиква само усмивки. 

 

Ако вече сте разочаровани – не бързайте – предимствата са много повече.

Аз съм от хората, които карат и колело, и тротинетка (въпреки, че зад волана правя около 60 хил. км годишно) и заради големия градски трафик и най-вече безсилието за паркиране в широката централна зона, си купих и карта за градския транспорт.

Аmi обаче може да реши проблемите ми като отлично средство за придвижване. Всъщност голяма част от градската скорост е именно около 40, в центъра дори 30. Паркирането на дължина 2,41 м е в пъти по-лесно, там, където никой друг не може да се вмести, та дори и напреко. Диаметърът на завиване е само 7,20 м. Ако вали, не само имате покрив над главата, но дори и климатик, за топло или за обдухване, ако се изпотят стъклата.

 

С едно зареждане може да изминете реални 65-70 км, а самото зареждане е най-хубавото, защото няма нужда да търсите специално зарядни станции – просто включвате електрическия кабел, който се намира във вратата от страната на пътника, в мрежата така, както тостера или прахосмукачката и за 4 часа сте напълно готови.

Минимобилът има литиево-йонната батерия с капацитет 5,5 kWh е подово разположена, мощ от 8 к.с – за целта са достатъчни (тротинетката ми е с 3).

Ако търсите комфорт на возията, не очаквайте някакъв премиум. С тези малки, специално проектирани, но ефектни 14" колела, разположени в четирите края, няма как да е иначе, но дори по паветата е много по-добре отколкото с колело или пък троти.

Иначе интериорът е конструиран много практично – седалките са широки, движат се напред-назад, двама дори и големи души се настаняват, за по-елегантните дори е широко. Двама мои здрави колеги обаче предизвикаха истинския ми смях, когато ги видях случайно в колата на улицата, но все пак се бяха събрали.

По средата е празно, а борда пред седалката на спътника има специална дръжка за закачване на чанта, както и указано място за салонен куфар. Аз имах усещането за простор, който се допълва от големия панорамен покрив и благодарение на него няма нужда, например да заничате какво показва светофара.

Бутоните за предна и задна скорост се намират отстрани на шофьорската седалка, което в началото е объркващо и се чудиш „къде бяха?!“.

На борда има пластмасови поставки, подобни на разделителите за чекмедже, които лесно се махат и могат да се мият.

Отварянето на шофьорската врата също е атрактивно – на обратно, като при Ролс, но пък дава много удобен заход и изход от купето. Отварянето отвътре става с дърпането на каишки, вместо дръжки.

Като реверанс към историята на Citroën, страничните прозорци се отварят чрез ръчно накланяне нагоре, както при култовия Citroën 2CV.

Останах приятно изненадана от фаровете, които вечер осветяват много добре напред.

Citroën ami има още едно предимство - може да бъде управляван от младежи над 16-годишна възраст с документ за правоуправление категория AM. Тук обаче трябва да кажа, че този, който го управлява, трябва абсолютно добре да знае правилата за движение, защото реално е пълноправен участник в него и трябва да внимава много. Като знам и виждам какво правят в последно време младежите зад волана, малко съм скептична, дори и максималната скорост на това возило да е 45 км.

Аз, лично се чувствах изключително добре с ami. Направих си маршрути, с които избегнах големите булеварди и околовръстното шосе и не мисля, че съм изгубила повече време за придвижване, отколкото с автомобил. И ако трябва да избирам между колело, скутер, тротинетка и градски транспорт (конвеционалният автомобил просто го изключвам за града като непрактичен) – без колебание бих избрала ami. Освен това събрах всичките усмивки на града, а това, в намусеното време, в което живеем, е направо безценно. Дори самата аз се улавях, че шофирам усмихната.

Ami има един сериозен негатив – цената. Първоначално, когато се появи, беше обявена цена от 6000 евро, която наистина най-добре му подхожда. Сега цената му в България е без 100 лв. 20 000. Ако имаше държавна субсидия за електромобил, както е в другите държави, нещата щяха да изглеждат по друг начин. Предлага се и на лизинг до 6 години с месечна вноска от 187 лв., като може да бъде поръчан онлайн през уеб сайта на марката citroen.bg/ami. Направените заявки ще се приемат и обработват от вносителя на марката София Франс Ауто (SFA), а получаването на автомобила може да бъде в някой от центровете на Ситроен в страната или по желание на клиента – с доставка на посочен от него адрес.

Малко по-късно тази година ще се предлага и My Ami Cargo - перфектен за доставки в натоварените части
на града и всекидневния интензивен трафик. Пасажерската седалка на пътническата версия е заменена с модулна и защитена кутия, а вертикална преградна стена разделя зоната на водача от зоната за товарене. С полезен товар 140 кг, товарно отделение от 260 л. и максимален обем от 400 л., ще е напълно достатъчен за необемни и тежки товари. 

Вижте повече и в лентата в Instagram

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ina Georgieva (@ina.georgi)

снимки: Авторът