fbpx Ford вади революционно бензиново оръжие | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ford вади революционно бензиново оръжие

Ford вади революционно бензиново оръжие

„Издавихме се като власите на края на Дунава!” - много се ядосахме с колегата ми, когато точно 100 метра преди финала, разхода ни на гориво се качи с една стотна и стана 4,3л/100 км. Въпреки това успяхме да оборим твърденията на производителя, който дава среден разход от 4,8 л/100 км! Но когато става въпрос за икономия, ние, българите сме ненадминати. „Сиромах българин - жив дявол”, ще кажете, но в случая ставаше въпрос за една надпревара с техниката, пътя и шофьорските умения за най-нисък разход на новия уникален бензинов мотор 1.0 EcoBoost/125к.с. (има вариант и 100 к.с.) Някак странно звучи комбинацията от еднолитрово моторче и 125 коня, монтирани на Focus. Още когато преди повече от година от Ford анонсираха бъдещата поява на подобен мотор, скептиците не бяха малко. Днес със сигурност мога да заявя, че не бихте направили разлика с познатия досега 1,6 литров бензинов мотор, дори усещането е за повече еластичност и лекота в управлението.

Този мотор е проектиран да замени досегашните масово използвани 1.6-литрови бензинови двигатели, защото дава до 30% по-нисък разход, като пести 5000 лв. за 100 000 км. Махнете и първоначалните около 3000 лв. за бензинов мотор. Остава главата на клиента да пребори себе си, че еднолитров мотор има „душата” на познатия до сега 1,6л. Определено ще трябва време, но то ще е докато седне зад волана.

 

 

Ние останахме силно впечатлени. Имахме на разположение познатия вече Focus във варианта хечбек. Задачата ни беше от шоурума на Мото-Пфое в софийския квартал Люлин да стигнем до граничния пункт на Калотина. След това обратно в София, през целия трафик до центъра (до храма Ал.Невски) и обратно до Люлин. Преди официалния старт имахме възможност за малко да натиснем педала на газта по-здраво – ето тук моторът ни изненада истински, защото даде всичко от себе си веднага – без излишно форсиране и бърза смяна на предавките. Ford EcoBoost разполага с максималния си въртящ момент едва от 1400 об/мин и го запазва чак до 4500. Еднолитровият мотор разполага със значително по-голям въртящ момент в целия си оборотен диапазон, което му дава тази динамичност. Специалният турбокомпресор предоставят 90% от наличната тяга само 1.5 сек. след натискане на газта – два пъти по-бързо от останалите турбо двигатели.

И така, започнахме надпреварата. Пътят към Калотина има доста наклони, които бяха в наш плюс и средния разход започна да пада. Едно птиченце ни беше пошушнало, че най-доброто постижение до сега за същия маршрут в България било 4,8л. Разбира се, трябваше да го преборим и затова бяхме много радостни, когато видяхме 4,4л! Разбира се, спазвахме всички правила на икономичното каране – от 60 до 90 км/ч, без климатик и без ползване на спирачки. Съвсем ясно е, че по първокласни пътища никоя не пътува така бавно и може би поизнервихме шофьорите зад нас, но имахме мисия. На границата пристигнахме с разход 3,5л! Ясно беше, че на връщане наклоните ще „изядат” икономията, но беше интересно колко?

Върнахме се в София на разход 4,0л. Беше 17ч. – времето на най-сериозния трафик започваше и трябваше да пресечем половин град. На всичко отгоре хванахме една „червена” вълна на светофарите, която ни води чак до Храма Ал. Невски. Тук за икономията на гориво много ни помогна автоматичната Старт-Стоп система. Новият 1.0 EcoBoost стандартно е оборудван и със система за регенеративно зареждане на акумулатора. При движение по инерция или спиране тя попълва резервите от електроенергия, която след това се използва и за рестартиране на двигателя. Въпреки всичко много се стараехме да не използваме спирачки, да не тръгваме много рязко, да контролираме скоростта така, че да не се налага да спираме. Вярно изисква се концентрация, но се движехме напълно с потока коли, просто в пет следобед няма възможност за силови изпълнения.

Инженерите са постигнали много оптимизации на мотора – вътрешното триене се намалява от специално покритие на буталата, пръстени на буталата с ниско обтягане, уплътнения на коляновия вал с понижено съпротивление и много други мерки. Забележително е решението при ангренажния ремък, който е потопен в масло, което допълнително понижава триенето и води до по-нисък разход и по-малко шум. Казват, че е проектиран да работи без смяна през целия живот на двигателя!! Разделената охладителна система включва два отделни кръга за главата и блока на двигателя, осигурявайки по-бързо загряване. Бензиновите двигатели обикновено са около 12% по-неефективни, когато са студени – 1.0-литровият EcoBoost – само 7%.

Пристигнахме на центъра с разход от 4,1л. Снимка за доказателство и потеглихме обратно. Прибавихме още една стотна към разхода и така почти до финала... Докато чакахме последния светофар на 100 метра от финала още 100 мл... В крайна сметка самите ние не вярвахме, че постигнахме такъв резултат с бензинов мотор, без да сме усетили компромис с мощност и динамика.

Накрая, тази високо технологична разработка се продава на цената на стандартните досега бензинови мотори 1,6л. Като имаме предвид, че бензинът е по-евтин в комбинация от този нисък разход, къде ли отива дизелът...?