fbpx Открихме сезонааа.....! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Открихме сезонааа.....!

Аз поне го открих в буквалния смисъл – бях на морето с кабриолет в два чудесни слънчеви, априлски дни. Какво по-добро съчетание? А както е известно, колкото по-рано отидете до морето, толкова летният сезон ще ви се струва по-дълъг! Докато пролетта тук, в България, усилено се мръщеше, на около 300 км от София, гръцкото крайбрежие на Кавала ни посрещна с топлина, която ни подканяше да разтвориш душата си. Това и направихме – имахме възможността в два дни да тестваме новият купе-кабриолет на Megane, който е и последното попълнение в обновената гама на модела.

Благодарение на умишлено увеличената дължина в сравнение с неговия предшественик, както и заради увеличаването на колесната база, кабриолетът изглежда още по-елегантен, така както подобава на автомобил, създаден да доставя удоволствие на тези, които се возят и да събира погледите на околните. Веднага се отличава по-голямото предно стъкло, което е издължено напред с 60 мм, като така дава по-лесен достъп до купето, повече светлина и усещането за простор. Другият забележителен елемент е големият панорамен, стъклен покрив, чиято площ е почти един квадратен метър. Докато пътувахме към гръцката граница, разбира се, шофирахме със затворен покрив и светлината, която идваше отгоре даваше допълнителен простор. В същото време покривът е изработен от темперирано стъкло с филтър за слънчева светлина с коефициент 35, така че няма опасност да получите топлинен удар в горещите летни дни. В задната част е добавен и допълнителен сенник, а задно стъкло е отопляемо за моментите, когато автомобилът се ползва във версия купе. Този покрив е част от серийното оборудване. Кабриолетът както и при другите версии на Megane има безключово стартиране на двигателя и автоматично заключване на вратите и жабката (така дори и да е с отворен покрив, документите са на сигурно съхранение), автоматична паркинг спирачка, електронен двузонов климатик с три режима на работа (soft, auto и fast), завиващи биксенонови светлини, вградена навигация Carminat TomTom®.


Нашият автомобил се падна в перлено бял интериорен цвят (съвсем интуитивно бях облечена с точно същия цвят панталони:) и комбинация от черна и червена кожа в купето. Елегантно съчетание, което дава класен елемент на автомобила. Като цяло, в купето е идентично с това на другите модели от семейство Megane, като има няколко задължителни за Coupe-Cabriolet детайли – седалките са с допълнителна странична опора за тялото, при оформянето на рамките на вратите е използван мотив тип „крило на пеперуда”, а рамките на покрива са плътно черно оцветени. Шофьорската седалка се регулира във височина, напред и назад (съответно 70 мм във височина и ход 240 мм напред и назад), воланът също има ход във височина и в дълбочина. Педалът на спирачката е преместен с 10 мм по-далеч от педала на газта и платформата, върху която стъпва крака на водача е с 30 мм по-широка – за по-сигурно и безопасно спиране.

Ето, че дойде момента да „усетим” небето. Натиснахме бутон (който се задържа) и за 21 секунди твърдят покрив се сгъна – имайте предвид, че това упражнение няма да стане в движение. За да работи механизмът безопасно, трябва да бъде поставен разделителят в багажника, а капакът на багажника да е затворен. Всичко това се изписва на дисплея на арматурното табло. Когато операцията приключи, изписукване и съобщение на екрана дават информация, че сте готови за път. При натискане на бутон „Grand Air”, който се намира на вратата на водача сваля или качва едновременно и четирите странични прозорци на автомобила. За по-добра защита от шума и евентуална вода на пътя, страничните прозорците се повдигат с няколко милиметра повече спрямо предния модел. Механизмът за прибиране на покрива е подсилен, което гарантира работата му, покриваща жизнения цикъл на автомобила.

Останах впечатлена, че дори и с 90 км/ч, при отворен покрив пътуването не е неприятно. За това допринася стандартният фиксиран стъклен дефлектор за насрещните въздушни струи който намалява турбуленцията. Когато в автомобила са само двама човека, върху задните седалки може да бъде закрепен и допълнителен дефлектор с мрежа. Въпреки, че най-добрата скорост за отворен покрив е 40-50 км/ч. Така може напълно да се насладите на света около вас. Когато вечерта към седем позахладня, използвахме червеното на един светофар и за 22 секунди затворихме купето. Нормално, при такъв тип автомобили багажното пространство не е от големите, но все пак обем 417 литра при конфигурацията купе и 211 литра при версията кабриолет не са малко. Удобен е и ниският прагът на товарене.

Новият Renault Megane Coupe-Cabriolet се предлага само с турбо двигател 1,4 TCe 130 к.с. (TCe: Turbo Control efficiency) с 6-степенна механична предавателна кутия. Той е добър пример за даунсайзинг на двигателите – на практика моторът има мощност на 1,8-литров двигател (130 к.с/96kW) и въртящ момент на 2-литров агрегат (190 Nm). Така и разходът се оптимизира - 7,3 л/100 км.

Цената на купето е 49 300 лв.