fbpx Mokka-e - Opel разчупва ледовете (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Mokka-e - Opel разчупва ледовете (тест драйв)

Водеща снимка
Да

Mokka-e - Opel разчупва ледовете (тест драйв)

Няма как да не се обърнете след този автомобил. Ако не вие, то подсъзнанието ви ще го забележи. И то не заради името Mokka, което прави ароматни кафеени асоциации, а заради много различния дизайн и още по-впечатляващият зелен цвят. Просто няма втори такъв и точно на този автомобил много му отива.

Ще започна отзад напред. Mokka излиза на пазара едновременно в електрическа и конвенционална версия, но за първи път електрическата модификация на нов модел ми хареса много повече от другата – заради пътното поведение, мощ, повече стабилност на пътя и … ех, този цвят…(зеленото е налично само електрическата Mokka). Ами да, колите днес повече от всякога са емоция, която в голяма част се основава на дизайн и цветови игри.

Всъщност Mokka носи и още нещо – тя дава рестарт на Opel, след като марката преживя смутни две години, докато си намери мястото в семейството на PSA. И заявката е сериозна. Моделът показва новото оформление на предната част, наречено Opel Vizor. Той прави акцент върху специфична гланцирана радиаторна решетка и познатите адаптивни незаслепяващи предни светлини IntelliLux LED® Matrix Lights, които осигуряват забележителна светлина, без заслепяване на другите водачи. Но заедно с тях акцентира върху крещящ, но впечатляващ цвят, контрастен черен покрив, в комбинация с още черни детайли, много красиви джанти, характерна за Opel С-колона, нови задни стопове.

Детоксът, през който е преминала Mokka продължава и в интериора. Въпреки, че германския дизайн е трудно да се каже, че е емоционален, то сега автомобилът е изключително в крак с времето и кара да се усещаш като част от четвъртата дигиталната революция. Виждаме изцяло ново дигитално арматурно табло Opel Pure Panel. То обединява 12-инчов дисплей на приборното табло и 10-инчов на централната конзола, ориентиран към водача. Бутоните са сведени до минимум – извадени са само няколко за бърз достъп до основните функции, което улеснява шофьора и не се налага той да си измества вниманието си извън пътя, да са ги търси по менютата.

Естествено, живеейки в дигитално време, налични са Apple CarPlay и Android Auto, както и услугата OpelConnect за навигацията.

Налична е и безжична система за зареждане на смартфон и нещо интересно - вградената система за разпознаване на бързо движение предотвратява повреди от претоварване на батерията на устройство при движение по неравни настилки.

Интересно е, че Mokka се е смалила със 130 мм (обща дължина 4,15 м) спрямо предшественика си, но пък междуосието е удължено с 2 см. Компактният размер отвън дава и доста компактно вътрешното пространство – при двама възрастни отпред, отзад трудно ще се събере и някои с моите размери от 160 см. Затова пък седалките са супер удобни, одобрени независимата немска организация AGR (Инициатива за подобряване здравето на гърба) и предлагат дори масаж. В нашата версия с тапицерия Алкантара.

Багажникът също е камерен - 310 л, което е по-малко спрямо конкуренти като Nissan Juke или Ford Puma. Но изхождайки от женската си позиция, че този автомобил ще допадне в по-голямата си част на дамската аудитория, тези размери и вън, и вътре ще са в плюс. Автомобилът в никакъв случай не е семеен, а най-вече градски, с перфектни данни за промъкване в населената джунгла.

Тук ще намери обяснение и мощта на сърцето на автомобила. Електромоторът е с мощност 136 к.с. и 260 Нм, а батерията с капацитет 50 kWh. Това е конфигурацията, която използва и другият член на голямото семейство, към което се приобщи Opel - Peugeot 2008-e. Ускорението до 100 км/ч е 8,7 секунди, което няма как да впечатли, но пък типичното „дърпане от раз“ за електромобилите, е налично в първия момент, така че, ако задкормилното устройство е добро, ще се справи отлично с измъкване при дадена ситуация.

Mokka-e предлага три режима на шофиране Sport, Eco и Normal. Всеки от тях настройва цялостно системите на автомобила, като реакция при подаване на "газ", подпомагането от страна на кормилната система и охлаждането. Sport естествено още повече подобрява динамиката на пътя и с него се чувстваш отлично на пътя, но пък яде доста повече енергия. Eco увеличава ефективността, а Normal е баланс между двата.

Към това се добавя гъвкавото регенеративно спиране, което при вдигане на крака от педала превръща част от кинетичната енергия в електрическа и по този начин увеличава пробега. При най-високото ниво (B-режим), на добрия шофьор може въобще да не наложи да използва конвенционална спирачка.

И освен емоцията, най-важен е пробегът, който може да достигне до 324 км (WLTP) с едно зареждане на батерията. Не е „уау“, но е много добър спрямо останалите в този сегмент и освен това е реален. Имахме късмета да тестваме чисто нов екземпляр едва само на 2 км (не ми се случва всеки ден да седна зад волана на автомобил, веднага след като е слязъл от поточната линия). След първата ни спирка при извънградско движение към Самоков, покрай яз. Искър, където е постоянно нагорнище и половината път в режим Sport и изминати 80 км, резултатът беше 17,9 kWh (57 км/ч средна скорост) налични 176 км и 67% батерия.

Mokka-e поддържа възможност за зареждане до 100 kW. На станция с капацитет 50 kW зареждането до 80% отнема 45 минути, а на 22-киловатова станция – близо 5 часа. Имахме възможност да заредим на 50 kW-та станция на Лидл в Самоков като за 28 минути (докато напазарувате напр.) напълнихме батерията от 60 до 90%.

Всичко е прекрасно, автомобилът разчупва напълно досегашните представи за Opel, създава страхотни емоции (всички ни заглеждат, пък и коя жена не търси внимание:), но последните могат да охладнеят, единствено, когато хвърлим поглед към цените. Стартовата цена на Mokka-e е 67 270 лв., нашият тестови модел скача още нагоре - 81 295 лв. с ДДС. Много ли е, добре ли е – пазарът ще каже. Иначе автомобилът си заслужава! И е супер тренди!

Снимки: авторът