fbpx KIA представя новата дизайнерска философия с електромобила EV6 | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

KIA представя новата дизайнерска философия с електромобила EV6

Kia Corporation представи екстериорни и интериорни изображения на EV6 – първият захранван изцяло с акумулаторни батерии BEV (Battery Electric Vehicle) електромобил на марката, преди официалната му световна премиера на 30-ти март тази година.

EV6 е създаден в съответствие с новата философия „Opposites United” („Единство на противоположностите”) в дизайна на марката, вдъхновена от контрастите в природата и човешкото общество. Централно място в новата философия заема новата визуална идентичност с контрастни комбинации от ясно очертани стилистични елементи и пластични форми.

Новият модел прави впечатление със своя характерен, вдъхновен от кросоувър стила дизайн и е конструиран на основата на новата глобална модулна платформа за електромобили E-GMP (Electric-Global Modular Platform) на марката. EV6 е първият BEV модел на Kia, чието оформление е повлияно от новата философия в дизайна, която отразява промяната на фокуса на Kia към електрификацията.

Външен дизайн

Дизайнът на екстериора на EV6 е отражение на принципа „Мощ за прогрес“. Демонстрирайки еволюцията на силните страни на марката в областта на дизайна, EV6 представлява кулминация на уменията и опита, събрани по време на водената от дизайна трансформация на Kia, която хвърля поглед към бъдещето и отвъд него.

Характерно оформените дневни светлини отпред подчертават елегантния и модерен външен вид на новия модел. Те са част от темата „Digital Tiger Face” следващата стъпка в развитието на дизайна, пренасяаща духа на типичната за Kia предна решетка „Tiger Nose Grille” в новата ера на електромобилите. Дизайнът на предните светлини включва и динамичен „преливащ” профил на мигачите, а разположеният под тях тесен отвор за въздух създава визуално впечатление за повече широчина на предната част на новия модел, подчертавайки високотехнологичното му излъчване. Като част от аеродинамичната оптимизация на предната част, въздушният поток  се насочва през и под равния под на каросерията за постигане на оптимална обтекаемост.

Страничният профил демоснтрира вдъхновена от кросоувър моделите естетика в дизайна в модерен, изискан и аеродинамичен стил. Това внушение контрастира с острите очертания на линиите и високотехнологичните детайли, създавайки приятно  усещане за динамика в дизайна на EV6. Силно изнесеното назад челно стъкло излъчва решителност, докато самоуверено изпъкващите мускули в областта на задните калници придават обем. Характерната линия в силуета преминава в долната част на вратите и се извива плавно нагоре към арките на задните калници, издължавайки визуално страничния профил на каросерията.

Оформлението на задната част отразява стремежа за постигане на върхови аеродинамични характеристики и прави впечатление със скосените задни колони на покрива с блестящи в черно вложки, които се явяват визуално продължение на  стъклата на прозорците. Над тях се откроява спойлерът на покрива, който насочва въздушния поток надолу към разположения над горния ръб на атрактивните задни светлини изпъкнал долен спойлер.

Вътрешен дизайн

Типично за настъпващата ера на електромобилите, ограниченията във вътрешния дизайн остават в миналото благодарение на платформата за електромобили E-GMP на Kia, която дава възможност за увеличено пространство в сравнение с предходните модели с електрическо задвижване на марката, използващи технологичната архитектура на конвенционалния модел.

Един от най-впечатляващите елементи в новия интериор е високотехнологичният и извит плавно и без прекъсвания аудиовизуален и навигационен AVN (Аudio Visual and Navigation) екран с висока разделителна способност. Семплата стилистика на  оформлението на широкия извит екран и тясната форма на арматурното табло създават усещане за откритост и свобода в интериора. Простирайки се от волана до централната част, екранът включва блок с контролни прибори в зоната пред водача и модул с инфоразвлекателната и навигационната система в областта над централната конзола. Широчината на екрана създава завладяващо визуално изживяване за водача, докато изчистеният стил с минимален брой физически бутони предлага успокояващо шофиране.

Седалките са с изящни, леки и съвременни форми, които в съчетание с тапицериите от модерни, визуално привлекателни и издръжливи материи от рециклирани полимери създават още по-добре изразена свобода и простор в купето.