fbpx MINI John Cooper Works Roadshow премина през България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

MINI John Cooper Works Roadshow премина през България

MINI John Cooper Works Roadshow премина през България

За поредна година през България премина традиционното MINI Roadshow като тази година главните действащи возила бяха върховите модификаци на легендарната марка John Cooper Works - MINI с три врати и MINI Cabrio. Култовите модели предоставят възможност за персонализация на автомобилите в интериора и екстериора чрез цветови комбинации и някои елементи, като от миналата година вече има възможност да се поръчат и 3D елементи . Те могат да се монтират дори от самите собственици и благодарение на тази лесна операция, могат да се подменят с нови.

 

 

MINI John Cooper Works и MINI John Cooper Works Cabrio са с нов бензинов филтър за твърди частици, който е интегриран в серийната спортна изпускателна система на автомобилите. Така мощността на двулитровия четирицилиндров MINI TwinPower Turbo двигател ще гарантира спортното усещане, което е гордостта на MINI.

 

MINI John Cooper Works ускорява от 0 до 100 км/ч за само 6.3 сек, а от 80 до 120 км/ч за само 5.6 сек. MINI John Cooper Works Cabrio пък ускорява от 0 до 100 км/ч за 6.6 сек, а от 80 до 120 км/ч за 6.1 сек. Двата модела серийно са оборудвани с шестстепенна механична скоростна кутия, а като опция на John Cooper Works се предлага осемстепенна трансмисия Steptronic Sport. Тази мощ на култовите мъници тествахме по подбалканския път, като удоволствието да „летиш” с тях е наистина невероятно. Съчетано с уникалната стабилност на пътя, превземането на завоите беше като детска игра с колички. Неслучайно марката има милиони фенове по света, дори и такива, които никога не са управлявали MINI. 

 

Преди няколко дни марката анонсира и някои новости във версиите на моделите Clubman и Countryman. Те са оборудвани с двулитров, четирицилиндров MINI TwinPower Turbo задвижващ агрегат с впечатляваща максимална мощност от 306 к.с. (+75 к.с.) и максимален въртящ момент от 450 Нм (+100 Нм).
Монтираният отпред напречно двигател на двата нови екстремни спортиста серийно подава мощността си към новоразработена осемстепенна трансмисия Steptronic Sport. Най-новото поколение на трансмисията се отличава с повишен вътрешен коефициент на полезно действие и разширен диапазон от предавателни числа. По този начин при шофиране на висока предавка благодарение на ниските обороти на двигателя се понижава разхода на гориво. Новото управление на трансмисията повишава както динамиката на превключването, така и комфорта на возене. Освен това допълнително са оптимизирани както комфортът при превключване, така и акустиката.

 

Централна роля при оптимизирането на сцеплението, пъргавината и стабилността играе системата за задвижване на четирите колела ALL4, което е част от серийното оборудване на новото MINI John Cooper Works Clubman и новото MINI John Cooper Works Countryman и е модернизирана всеобхватно за новото поколение на двата модела. Компактното задвижване на четирите колела с оптимизирано тегло се състои от ъглов редуктор на предния диференциал, наречен Power-Take-Off, съставен от две части карданен вал и заден диференциал с Hang-On съединител с електрохидравлично управление. Интелигентното управление на системата за задвижване на четирите колела ALL4, което е свързано с контрола на стабилността DSC, винаги изчислява идеалното съотношение на разпределението на мощността между предните и задните колела. По този начин изключителната мощ на двигателя винаги достига там, където тя най-ефективно и най-ефикасно може да бъде превърната в радост от шофирането.

Успоредно с модернизацията на двигателя окачването на новото MINI John Cooper Works Clubman и новото MINI John Cooper Works Countryman също е издигнато до ново динамично ниво. Специфичните за модела изпълнения на предното окачване с пружинна стойка и многораменната конструкция отзад са допълнително оптимизирани по отношение на здравината, кинематиката и теглото, за да може екстремно високата мощност на задвижването да бъде превърната във въодушевяващо състезателно усещане.

   

снимки: BMW България