fbpx Volkswagen Caddy 5 – новият прочит на живота (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Volkswagen Caddy 5 – новият прочит на живота (тест драйв)

Доста обяснимо, в изминалата година започнахме много повече да оценяваме близостта до природата, уюта на красиви, неизвестни места, близостта с няколко души само, качествената храна, която естетски пълни първо очите, после небцето, към която прибавяме чаша добро вино, чаша чай на открито... Някак новият житейски тренд започва да е хюга. Онова състояние на благополучие и удовлетвореност, което ни кара да се усмихваме. Хюга (Hygge) е именно датска и норвежка дума за чувство на уют, удовлетворение и сигурност.

И в цялото горно описание се появява едно Caddy, което ме докарва до това удовлетворение, някъде в Родопите, там, където пътят свършва и започва само гора, а сред боровете е разположена т.нар. „Фабрика за храна и танци“, където всеки миг е преживяване. Звучи леко абсурдно съчетанието на немската строгост на Volkswagen и хюга, но днес повече от всякога автомобилите ще стават значими не като вещи, а като важна част от живота ни, които ще ни откарват до местата, където намираме спокойствие и в същото време създават усещане за удобство, сигурност, и не на последно място удоволствие от шофирането. Понякога дори на подсъзнателно ниво.

В бита ни сме свикнали да наричаме автомобили като Caddy „баничарка“, защото когато в езика ни навлезе думата „бизнес“ именно тези автомобили бяха първите помощници на бизнеса и разнасяха от тави с банички и хляб, до цветя, перилни препарати и какво още се сетите. И днес те продължават да са практичните, удобни, компактни помощници за малкия бизнес, само дето вече имат всичките удобства за комфортно преживяване зад волана. А новият Caddy надгражда представите, защото се предлага във версиите, освен товарен фургон за доставки в града и модерен компактен пътнически ван и така мечтаният от много хора кемпер.

Петото поколение на мултифункционалния автомобил е базирано за първи път на модулната система за напречно монтирани двигатели (MQB), по подобие на компактния Golf 8. Caddy може да се конфигурира в новите нива на оборудване “Kombi”, “Caddy”, “Life”, “Style” и “Move” (лимитирана серия, каквато тествам аз) и като фургон за доставки във версии “Cargo” и “Cargo Maxi” (с по-дълго междуосие).

Природата в купето

В зимния ден шофирам пътническият вариант на Caddy със 7 седалки сама с мислите си към Пловдив и Родопите. На магистралата поддържам скорост като с лек автомобил и буквално забравям, че това е ван и все пак има малко по-голямо съпротивление. Просто не го усещам.

Дизайнерите са оползотворили техническите възможности на платформата, за да създадат една перфектна каросерия. Докато пътувам сменям сезони и изключително големият панорамен покрив с площ от 1,4 м2, стигаш до втория ред седалки посреща проливен дъжд, после слънце, накрая снежинки. Въпреки студения ден усещам красотата на природата и уют, създаван от климатичната инсталация, отличната аудиосистема, добрата седалка, която се настройва според нуждите, както и волана.

Място за всички и всичко

Това, което рязко ми прави впечатление, е отличната возия – наистина не се отличава от тази на лек автомобил, отлично обезшумяване на купето, а по-високото позициониране спрямо пътя дава допълнителен комфорт. Замислям, че в тази версия със 7 места може да сме една много весела приятелска компания. Новото в случая е възможността седалките на третия ред да бъдат индивидуално извадени с цел постигане на максимална гъвкавост. Естествено, в новия Caddy се предлагат добре познати и проверени решения като двустепенното сгъване напред или изправянето на седалките от втория ред. И разбира се, както и преди, седалките на втория и третия ред могат да бъдат лесно извадени, ако се наложи прекарване на обемисти предмети. Тройната задна седалка предлага четири ISOFIX точки на закрепване на двете външни седалки и следователно е подходящ за детски седалки.

По-късно с един колега размишляваме, че това всъщност е отличният семеен автомобил, ако обичате да пътувате и по-често да сте сред природата. Сега, понеже съм на тема ски, „виждам“ как без проблем ще натоварим четири чифта ски, обувки, саковете и една кошница за разкош, за да си направим собствено apres ski на пистата, докато почиваме между спусканията. А, и хавлиите за горещия басейн накрая. Място, място да искаш!

Моят колега споделя, че именно в Caddy ще събере четирите колелета за цялото семейство без никакъв проблем.

Дитигално време

Когато пристигам в планината, моите колеги ме посрещат с въпроса: „Ти как приемаш тази дигиталност на таблото?“. Фактът, че ми го задават вече ми индикира, че не са много „уау“. Някак ми е странно, защото те са много дигитални хора.

Аз обаче съм очарована – така и така смартфонът е продължение на ръката ми, целият нова дигитален кокпит на Caddy е абсолютно в тренда. (Останах очарована още в първия миг, когато го видях при Golf8).

Индикаторните и контролните прибори са с нова архитектура – основната конфигурация за водача и пътника до него включва аналогови инструменти с дигитален мултифункционален екран или новия “Digital Cockpit” (изцяло дигитални инструменти) като допълнително оборудване, а във версията “Style” се предлага серийно.

В зависимост от оборудването серийно или опционално се предлага радио и навигационна система със сензорен екран с размер на диагонала от 6,5 инча (16,51 см), 8,25 инча (20,96 см) или 10,0 инча (25,4 см).

Наличието на “Digital Cockpit” в комбинация с върховата навигационна система “Discover Pro” с 10-инчов сензорен екран създава изцяло нов дигитален пейзаж от индикаторни и контролни елементи, наречен “Innovision Cockpit”. В тестовия модел обаче го няма.

Светлините също са организирани в сензорен панел “Светлина и видимост”. Позициониран от лявата страна на таблото, той е интегриран в кокпита и инфотейнмънт системата на една линия на видимост и контрол. Изключително добре видим и лесно за управление.

Благодарение на модула за онлайн свързване (OCU), с интегриран eSIM, инфотейнмънт системата на Caddy има достъп до мобилни онлайн услуги, накратко MOD. За първи път климатичната система (разположена под инфотейнмънт системата) може да се управлява чрез иновативни дигитални и лесни за ползване сензорни плъзгачи. Признавам обаче, че в началото отделих едни 5 минути докато я задействам.

Бизнес партньор

Caddy Cargo осигурява 3,1 куб.м. товарен обем, а при Caddy Cargo Maxi достига 3,7. Това се постига не на последно място и благодарение на задния мост с нова конструкция. Новото и изключително удобно е, че вече могат да се натоварят два европалета, напречно разположени. Това е възможно благодарение на увеличеното до 1230 мм разстояние между задните арки на колелата. Допълнителна практичност идва от плъзгащите се врати с увеличена широчина от 840 мм на Maxi (широчина при предшественика: 701 мм) – сега вече може вторият палет да се натовари и през страничната врата. Максималната дължина на товарното пространство до преградната стена достига 1797 мм при Cargo и 2150 мм при Cargo Maxi.

Асистенти на пътя

Пет от 19-те асистиращи системи в Caddy са изцяло нови, а останалите са цялостно обновени и разширени с добавяне на различни функции. Новите системи включват технологията “Travel Assist”, която, за първи път в лекотоварен автомобил на Volkswagen, включва асистирано шофиране в рамките на целия скоростен диапазон. Аз съм голям почитател на тези нови технологии и на магистрала особено ползвам с удоволствие подобни асистенти. Може да е дразнещо „някой“ да ви държи в лентата и да ви вкарва в правия път, ако се отклоните, но мисля, че е много полезно, особено, ако сте изкарали доста часове зад волана.

Част от стандартното оборудване е и новата система за предотвратяване на инциденти чрез аварийно спиране при насрещно приближаващ автомобил в ляв завой. Още една новост в Caddy, както и за автомобилите от А-сегмента на градските ванове, е асистентът за маневриране с прикачен товар (известен от Crafter като “Trailer Assist”), който подпомага движението на заден ход с ремарке.

Двигатели

Caddy се предлага с три турбодизелови агрегати 2.0 TDI - 75 к.с., 102 к.с. и 122 к.с.,  с шестстепенна механична или 7- степенна трансмисия с два съединителя. За първи път при лекотоварните Volkswagen се използва системата “Twindosing”. При тази технология значително се намаляват емисиите на азотни окиси (NOx) в сравнение с тези на предшествениците. По този начин TDI агрегатите на Caddy са сред най-чистите в света турбодизели.

Бензиновия мотор TSI е 114 к.с.. Той ще бъде последван от захранвания с природен газ двигател с принудително турбо пълнене (TGI на базата на TSI, 130 к.с.) както и Plug-In-хибридният eHybrid.

снимки: Авторът, Калоян Желев,Тихомир Йорданов