fbpx Dacia Duster Extreme на пропан-бутан и бензин бори скъпите горива (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Dacia Duster Extreme на пропан-бутан и бензин бори скъпите горива (тест драйв)

 

Във времената, когато горивото поскъпна толкова много, а инфлацията всеки ден гони семейната кошница, всеки вариант за оптимизация е повече от добре дошъл. И ако търсим печеливши в това надбягване с времето и парите, едва ли ще спечелим, но пък можем да бъдем по-разумни. Автомобилите са част от живота ни и в 21 век, когато сме свикнали всички да става бързо и лесно, с един клик, трудно бихме се лишили от едно удобство. 

 

И Dacia излиза с отлично предложение, за което сигурно всеки шофьор би искал или поне се замисля как да го постигне и което днес е още по-ценно. Представяме един от най-успешните модели на марката - Duster, който едва ли има нужда да разказваме колко е добър (световните продажби го потвърждават). Той се предлага с икономичен дизелов мотор 1,5 и с 4х4 задвижване (с голямо предпочитание от българите), но в случая ние тествахме трицилиндровия TCE 100 ECO-G, който работи на бензин и пропан-бутан и се комбинира само с предно предаване и 6-степенна ръчна скоростна кутия. Едно решение, от което останахме очаровани – заради икономичността, отличното поведение и ъпдейтнатия дизайн. 

 

Това е лимитираната серия Duster Extreme, базирана на ниво на оборудване Prestige и с фабрична газова система. Ще го разпознаете по екстериорните оранжеви детайли - в предната решетка, капаците на страничните огледала, релсите на покрива и вратата на багажника, както и ексклузивни черни алуминиеви джанти.
Интериорът също е много приятен и оживен от от оранжевите шевове върху тапицерията, както и оранжеви детайли на вентилационните отвори, предния централен подлакътник, панелите на вратите и централната конзола.

В още топлите дни на септември пътуваме от София до Несебър, след това през Прохода на Републиката към Велико Търново, Плевен и София. Едно сериозно като километри пътуване. Почти през цялото време климатикът е включен. Колата по принцип винаги потегля на газ (стига да е заредена). Разбира се, има бутон, с който може да се избере горивото, но едва ли някой би го ползвал. Опитвам се да схвана дали има някаква разлика в мощността и цялостното усещане за шофиране. Ами не – нищо не откривам. Установявам го и по-късно, когато газта свършва и автоматично в движение двигателят продължава на бензин. Буквално тогава дебна момента на превключване, който е буквално едно леко хлъцване, което по никакъв начин не пречи дори и при магистралната скорост, с която се движих. 

Под предния капак Duster работи еднолитров трицилиндров бензинов мотор с максимален въртящ момент От 170 и мощност 100 к.с. на LPG  и 91 к.с. на бензин. Не си мислете, че тези цифри са малко. Напълно са достатъчни за едно пътуване, без излишно доказване по пътищата. Безспорно Duster не е състезател, но предоставя всичко, за да може шофьорът и спътниците му да се чувстват комфортно.

Лимитираната серия Duster Extreme се предлага с всички стандартни функции на ниво на оборудване Prestige – като автоматичен климатик, аудио-навигационна система Media Nav Evolution с 8-инчов сензорен екран и висока централна конзола, карта „Свободни ръце“, два USB порта за пътниците отзад и MultiView камера, изключително полезна при паркиране и маневриране.

Огромна автономност

Дачия съчетава 49 литров резервоар пропан-бутан и стандартен бензинов резервоар вместимост 50 литра. Какво означава това. Средният разход на пропан-бутан варираше между 8,5 и 9 на 100 км. При днешните цени на газта от около 1,12 (дори и по-ниски има) – това означава около 10 лв. за 100 км. Не мисля, че има по-евтин транспорт, дори и за сам човек да пътува в колата. На бензин резултатът също е отличен – между 6 и 7 на сто. 

В крайна сметка за цялото по-горе описано пътуване изминах малко почти 1000 км. Когато се прибрах в София имах още почти 500 налични. Карала съм навсякъде според разрешената скорост, като на магистралата с около 135км/ч. Ами няма друг автомобил с такава автономност. (За разлика от много шофьори, когато пътувам към морето, въпреки, че нямам търпение всеки път да го видя по-скоро, винаги шофирам по-лежерно. Нали отивам за разтоварване?:)