fbpx ID.Buzz - събирачът на лайкове (видео) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

ID.Buzz - събирачът на лайкове (видео)

Не съм си представяла, че е дойде време, в което дори товарните автомобили да са електрически. Някак все си мисля, че от тежестта, ще спре токът някъде по средата на пътя „…и какво правим?!“. Светът на автомобилите все повече оборва тези ми мои съмнения – преди дни дори бях на предаването на ключовете на първия електрически камион в България.

И тъй като от месеци се каня да превозим до вилата ни един обемист шкаф – намирам перфектното решение – емоция и практичност - електрическият ID. Buzz, но в карго версия.

Още с анонса си, този ван, вдъхновен от иконата T1 - легендарният оригинален Bulli, буквално подпали автомобилният свят, а при появата му всички бяха повече от впечатлени и веднага спечели титлата международен ван на 2023 г. Българският пазар трябваше да изчака до началото на февруари 2023, когато беше официалната му премиера у нас. А аз истински му се насладих в един от уикендите, когато пролетта се чудеше да идва ли или да се мръщи.

От мно-о-го отдавна не ми се беше случвало, докато шофирам от съседните автомобили да ми дават реални лайкове – и това буквално още с първите изминати километри по околовръстното шосе на София една жена истински ми се зарадва и удари палец. В следващия момент по устата на младеж, който се изравни с мен разчетох – Якоо! Как да се засмееш? Е, трябва да призная, че самият автомобил „крещи“ отдалече със своя цвят Lime Yellow (лайм жълто), който на полусивия ден контрастира още повече.

Аз гледам всички отгоре, защото позицията ми на седене е доста висока (достига се чрез едно стъпало) и това ми открива повече от перфектна видимост и стабилно усещане. До мен има една двойна седалка. Стандартно моделът се предлага три предни места, а като допълнително оборудване се предлага и възможност за единична седалка до водача. Като се има предвид, че този автомобил ще е модерно работно муле, вътрешната част на тапицериите е от тъмна и здрава текстилна материя, а външните повърхности и гърбовете на облегалките са изпълнени от тъмна и издръжлива изкуствена кожа. Подова настилка в кабината също е от специална високо износоустойчива материя. Зад гърба на седалките има неподвижна преграда на товарното отделение.

Полезният товарен обем 3,9 м3, казано по-описателно – спокойно могат да се превозят два европалета, които могат да се поместят и напречно между вътрешните арки на калниците. Максималната дължина на товарното пространство на нивото на пода е 2,20 метра, максималната товарна ширина е 1,73 метра, а максималният полезен товар на ID. Buzz Cargo е 650 килограма. Без проблем събираме шкафа, който е дълъг почти 2 метра и въпреки, че не е особено тежък, е обемист, който просто няма как иначе да се прекара. Както може да се очаква, има шест халки, на които могат да се закачат въжета за укрепване на багажа и допълнителни фиксиращи релси в страничните стени. Моделът се доставя стандартно с под от брезов фурнир с дебелина 5 милиметра, върху който е залепено гумирано подово покритие с дебелина 15,5 милиметра и релефна повърхност (PP полимер тип пчелна пита).

Нещо много практично и хитро – кабелите за зареждане не се въргалят някъде из товарното пространство и само да пречат, а имат специална ниша под пода, до страничната врата на товарната част, която се затваря с капак и ако не ви кажат предварително, може и да не я откриете. Двете задни врати се отварят успоредно по дължина на автомобила, но имат възможност за допълнително максимално отваряне с натискане на бутон и застопоряване, за да се улесни съвсем товаренето.

Иначе в купето пред мен имам позната визия на 10-инчовия тъч екран в средата от семейството на ID, така че нямам проблеми да се ориентирам в уредите и функциите. Воланът също е познат. Тъй като в случая няма централно огледало за обратно виждане, камерата при движение на заден ход върши отлична работа. Над приборните уреди има ниша с три отделения с големина А4 всяко за удобно складиране на документи.

ID. Buzz е оборудван с най-голямата акумулаторна батерия със 77 кВтч (82 кВтч бруто и мощност 204 к.с. на задния мост, чиито въртящ момент е от 310 Нм. По предварителни данни разходът на електроенергия трябва да е 20,4 кВтч/100 км при Cargo версията, а автономният пробег 425 км. Това ми дава спокойствие, че дори и при фактът, че времето е по-студено, с една батерия ще отида и след два дни ще се върна от вилата, която е на около 100 км и няма нужда на магистралата да карам с 90 км. Правя тази тънка сметка, защото зареждането на електромобил в селската мрежа, която според мен е между 190 и 200 V напрежение, е почти изгубена кауза.

100% пълна батерия и 416 км рейндж

44% батерия и 190, среден разход - 19,3 кВтч /100 км

Тръгнах от София със 100 % пълна батерия и 416 показващи километра. Нощите температурата падаше около нулата, а през деня до към 10 градуса. След 222 изминати километри, над половината по магистрала имах останала 44% пълна батерия и 190 км и 19,3 кВтч /100 км. Излиза, че сметката е напълно вярна, та дори и отгоре. Вярно, че не бяхме натоварили твърде много багажното пространство, но въпреки това, едва ли ще има огромна разлика при максимален капацитет на товара.

Задните врати имат две нива на отваряне за лесно качване на товари

Като допълнително оборудване се предлага системата Travel Assist заедно с Lane Assist (функция за предупреждение при неволно напускане на лентата за движение) и Emergency Assist (асистент при спешни случаи). Също така системата за автоматичен контрол на дистанцията ACC stop & go с ограничител на скоростта и мултифункционален волан, който в този случай е облицован с веган синтетична кожа.

На разположение е и пакетът асистиращи системи на водача Plus, който включва видеокамерата за следене на маневрите на заден ход Rear View, електросгъваеми външни огледала с функция за навеждане на дясното огледало при паркиране, система „Side Assist“ за асистенция на водача при смяна на лентата за движение и осветление на зоната около автомобила с прожекция на фирменото лого. Както и  корпуси на външните огледала в гланцово черно и лакирани в основния цвят на каросерията външни дръжки на вратите.