fbpx Новото Renault Kangoo - елегантният семеен ван | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Новото Renault Kangoo - елегантният семеен ван

Безспорно вановете в повечето представи са работни автомобили, които вършат отлична работа за малък и среден бизнес. Те обаче отдавна не са онези „баничарки“, които имат само две врати, четири колела и врати като на гардероб в товарния отсек. Освен товарните си възможности тези модели вече са и много добри пътнически автомобили предлагайки целият комфорт за едно дълго пътуване, съчетано с пространство и обем, което другите трудно могат да предложат.

Първото поколение на Renault Kangoo се появи през 1997 г, като предложи добро решение за пътнически ван и лекотоварен автомобил. През 2007 г. бе представено второто поколение, което доста надгради предшественика си. Третото поколение се появи през 2021 г. и е събрало най-доброто от марката досега.

Новото пътническо Kangoo е станало забележимо по-голямо. Дължината е нараснала до 4486 мм, широчината – до 1919 мм, а височината е леко смалена до 1838 мм, а с релсите на покрива достига 1893 мм. Междуосието също е увеличено до 2716 мм, а просветът е 160 мм. Стандартно се предлага само като 5 места, които обаче са много щедри.

Определено моделът има модерен и атлетичен дизайн. Предният оребрен капак, отсечена предна част, голямото лого по средата на грилованата с много хром предна решетка и силно изразените рамене дават мощно излъчване. Красиви облицовки, хромирани вложки и декоративни елементи го правят съвременен и просторен пътнически ван, който отговаря на изискванията на всеки съвременен потребител за приятно пътуване.

Kangoo е оборудван с предни и задни светлини LED още от първото ниво на оборудване Life. Отличителни за марката С-образни предни светлини го правят забележим отдалече, а 17-инчовите джанти довършват модерната визия.

Доста сериозна промяна има в интериора, който предлага обновено арматурно табло в комбинация с декоративни детайли от матирано дърво и хром. В центъра е разположен 8-инчов сензорен екран на новата мултимедийна система на Renault Easy Link с навигация. Свързвайки смартфона си със системата, получавате достъп до всички приложения и услуги през централния екран. Съвместима е с Android Auto и Apple CarPlay. По-долу са бутоните за двузонов автоматичен климатик, бутон за стартиране на двигателя и електрическа ръчна спирачка с функция Auto Hold.

Скоростният лост е разположен високо и е изключително удобен за шофьора, като по този начин е освободил място между предните седалки, които са широки и удобни като кресла.

Едно от големите предимства е достъпът до купето – предните врати се отварят до 90 градуса, а на втория ред се достъпва през плъзгаща се врата. Така дори и в тясно разстояние отстрани, задните пътници могат да слязат, а ако се наложи да качите по-обемен товар или детска количка, страничният отвор с широчина цели 615 мм.

На втория ред всяка от седалките е самостоятелна и също много удобна, а ако се налага задна седалка се сгъва в съотношение 2/3 към 1/3. Ако се сгънат седалките се образува равен под с дължина 2,70 метра и товарен капацитет до 3500 литра – обем, който друг пътнически автомобил не може да предложи. При нормална позиция на седалките багажното пространство също е впечатляващо - 775 литра.

Допълнително на покрива има греди за багаж, които могат да бъдат разполагани по дължина и по ширина, съвсем лесно.

Новото Renault Kangoo предлага повече от дузина системи в помощ на шофьора като активен спирачен асистент, адаптивен круиз контрол и ограничител на скоростта с контролиране на спускането по наклон, пакет „Автономно шофиране“, система за мониторинг на слепите зони, функция за задържане в лентата, при скорост над 70 км/ч стабилизиращата система, която компенсира страничния вятър, камера за обратно вижданe (опция). Обезшумяването в купето е подобрено с 10%. Возията е мека и приятна. Разбира се, динамичното шофиране не е най-силната страна на автомобила, но пък ако карате по междуселски пътища, където дупките не липсват, по-мекото окачване е сериозно предимство.

Новото Renault Kangoo се предлага 1,3-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател с мощност от 100 и 130 к.с. Другият вариант е 1,5-литровият 4-цилиндров турбодизелов двигател Blue dCi с мощност 95 к.с., който се комбинира с 6-степенна механична скоростна кутия. Въпреки, че конските сили изглеждат малко, динамиката е съвсем добра за такъв модел и в никакъв случай не се усеща напрежение, когато шофирате. Ако автомобилът е натоварен повече при изпреварване или наклон просто трябва да минете на по-ниска предавка. Голямото предимство обаче е ниският разход на гориво – ако карате между 100 и 115 км/ч със сигурност разходът на дълъг път ще е под 5 на сто. В градския трафик пък разходът е между 5,7 - 5,8 л/100 км.

Новото Renault Kangoo се предлага в най-високото ниво на оборудване Intens с двигател TCe 100 на цена от 42 590 лева. Моделът с двигател TCe 130 е на цена от 42 690 лева, а дизеловият вариант dCi 95 e от 47 190 лева.