fbpx Пътуване към Паничище с SKODA ENIAQ iV | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Пътуване към Паничище с SKODA ENIAQ iV

Водеща снимка
Да

Пътуване към Паничище с SKODA ENIAQ iV

Обичаме планината - и през зимата, и през лятото. Обичаме нейното величие, спокойствие, уют, красота, която пълни очите и зарежда жизнените батерии. Именно заради тях сме способни да организираме бягство от града буквално за час и след още час вече да сме в прегръдката на планината.

Затова ви даваме няколко отлични идеи за бягство към Рила, за които не е нужно много - просто ви трябва един автомобил. А ние в случая имахме един от най-новите и впечатляващи на пазара у нас - 100% електрическия Skoda Enyaq (произнася се Ениак), който перфектно се вписа в нашето “зелено” бягство.

Тъй като имаме само няколко часа за презареждане, решаваме да отидем до красивото Паничище, на 10 км над Сапарева баня. От София по магистрала “Струма” и до Дупница, след което се отклоняваме и общо за час вече се изкачваме към приказните гледки. Общо 80 км. Нашата крайна цел е хижа Пионерска, където си подаряваме час и половина слънце и пикник, гарнирани с вкусна чорба от малка съседна кръчма, за която ще ви разкажем.

Идеи за зелено бягство

Паничище е отлична отправна точка за посещение на Седемте езера. Оставете колата пред хижа Пионерска и след час и половина вече ще се разхождате по брега на Бъбрека - едно от най-красивите езера в тази част на планината.

ENYAQ е 100% електрически SUV с по-високата рамка на купето, масивната предница с характерно оформен къс капак, а по-високият просвет и габарити, го нареждат между събратята му Karoq и Kodiaq. За момента задвижването е само на задните колела, но скоро се очаква и 4х4 задвижване само за най-мощния вариант на батерията.

Още с първото влизане в купето оставаме силно впечатлени от огромното пространство. Като опция се предлага и панорамен покрив, който прави купето да прилича на дневна стая. Тук добавяме и големият цели 585 литра багажник - чехите не изневеряват на умението да създават широки пространства.

Предпочитате да походите, вместо да използвате лифт? Спрете колата пред хижа “Зелени преслап” и тръгнете по живописна и съвсем не дълга пътека до хижа "Скакавица". Това е първата хижа в България, строена е от шепа ентусиасти и си заслужава да я посетите.

Малко след хижата е и красивия скакавишки водопад, който до края на юни е пълноводен и много "фотогеничен", ако искате да си направите нова профилна снимка.

Ако пък сте фенове на гастрономията - не пропускайте за нищо на света обяда в хижа "Малката юрта", където се позиционирахме ние или пък "Ловна". И все пак - "Ловна" е доста по-автентична, а и е едно от местата, на които Дънов обичал да отсяда, когато се качвал в Рила. Попитайте младите и доста симпатични хижари коя е стаята на Дънов и ще ви я покажат.

Искате разходка на кон? Звъннете на магична разходка в долината под Бели Искър. Безкрайни поля с цъфнали диви цветя и опция за пикник, ако предпочитате по-дълга езда. Какво по-романтично занимание през хубав, слънчев ден?

Сигурно сте чували за културно-историческия комплекс “Цари Мали град” до с. Белчин, открит през 2013 г. Той включва късноантична крепост, църковен ансамбъл и зони за отдих и спорт на хълма Св. Спас. Консервирани и реставрирани са южната, северната и източната крепостна стена, а в двете кули има музейните експозиции. Препоръчваме ви да минете и през църквата Света Петка в селото. Това е наистина старо и свято място, с много старинни икони - място, на което можете да усетите духа на Бога.

Искате малко уединение и спокойствие - запалете колата до язовир Алино - магично красив, особено рано сутрин, когато от водата още вдигат мъгли и пари. Ще се почувствате като в Авалон, гарантираме.

Ако си мислите, че маршрутите са много дълги за електрически автомобил, не сте прави. ENYAQ има три нива по отношение на капацитета на батерията - 55, 62 и 82 кВтч, като на тази основа се определят и версиите на модела - 50, 60, 80. Съответно най-голямата батерия предлага възможност да изминете почти 500 км., което е предостатъчно за преходите, които ви предлагаме. Моделът, с който ние пътувахме е 60, т.е. оборудван е със средната батерия.

ENYAQ предлага 6 избора на дизайн - studio, loft, lodge, lounge, suite, ecosuite. Специфичните дизайнерски елементи на всяка селекция са навсякъде в интериора: седалки, арматурно табло, подлакътници, централна конзола, панели на вратите, декоративни лайстни, осветление и стелки за пода.

Впечатляваме се и от огромния 13’ таблет в центъра с изключителна разделителна способност и невероятно ярки картини, а инфотеймът системата има огромни възможност.

Една подсказка - не се притеснявайте, че може да ви “свърши тока” на колата. В Самоков, на магазин Лидл има безплатна, бърза зарядна станция. Винаги може да отскочите до там и само за половин час (докато напазарувате за вечерта например) да заредите батерията и да се приберете без проблем в София. Иначе зареждането става и с универсално зарядно, което служи като мобилна wallbox станция за зареждане от домашната мрежа - 6 до 8 часа са достатъчни за пълно зареждане.

Кратка равносметка:

Нашият ENYAQ беше със средната по мощност батерия 60. Изминахме общо почти 180 км, с движение по магистрала, сериозни изкачвания, съответно и спускания. Когато се върнахме в града, имахме на разположение още 160 км рейндж. Средният разход на енергия е 15,4 кВтч/100 км, което е отличен резултат за такъв голям автомобил.

 

Facebook коментари