Един ден в града

Да навъртиш 100 километра в града за един ден е сериозно изпитание. Но такова беше заданието – трябваше да видя как ще съпреживее с мен (или аз с него) новото Volvo C30. А като малко допълнение трябваше да се убедя, че това, което казват производителите е вярно – разход от 3,8л/100 км! Като знам, че обикновено такива производствени цифри при автомобилните компании винаги се разминават с реалността, исках да видя и този път къде е истината? Така че предния ден съставих един списък с 14 задачи и на другата сутрин бях готова да щурмувам града.

9.30 ч .
В лятната, леко мрачна утрин оранжевото много добре контрастира и дава настроение. А зелената палма до автомобила, която ме очаква, допълва екологията - пише, че отделяните въглеродни емисии са една 99г/км. Издутите калници ми дават настройка, че ще се борим за предимство по улицитеJ. Усмихвам се, при огледа на типичната задна част, която не може да бъде сбъркана с никоя друга.
Страничната вратата се отваря широко и отвътре изгрява още по-портокалова тапицерия. Като човек, който обича ярките цветове – съм очарована. Иначе има възможност според индивидуалните предпочитания да избирате и между други материи и цветове. Предстои ми буквално да прекося София и да отида на другия и край – в Бизнес парка в Младост.

...след около половин час
Движа се полека, без излишни напъни. Все пак летния трафик е доста олекотен. Двигателят на автомобила е най-икономичният – 1,6 л. дизел, 109 к.с. Любопитното е, че е от специалната версия DRIVe, която е със Start/Stop система. Щом спрях още на първия светофар и изключих от скорост, моторът изключи. Така, докато чакате или сте в поредно задръстване няма защо колата да работя на празни обороти. Тази функция спестява от 4 до 8 % гориво. Само с докосване на съединителят моментално автомобилът е готов, дори ако се наложи, да “изрежете” някой. Докато обаче е изключен, климатикът продължава да работи, но с намалена мощност. Когато температурата падне или се качи над зададените граници, той заработва отново с пълна мощ. Благодарение на допълнителна батерия много от системите също продължават да работят.

10.30 ч.
След като по пътя спрях на пазара за да взема плодове (трябва да има максимална оптимизация на времето), вече съм в бизнес парка за една среща. Междувременно, съседната до мен седалка се е превърнала в подвижно бюро – натрупала към всякакви неща. Не пропускам и отзад да метна нещо. Виждам, че двете седалки там осигуряват достатъчно място. Те са леко центрирани, за да има по-добра видимост и определено се замислих, че четирима възрастни ще пътуваме много удобно, защото като цяло в купето има достатъчно пространство.

Около обяд
Като “перфектна домакиня” трябва да пазарувам и по пътя към следващата среща спирам в един от големите супермаркети. Багажникът не е от най-големите, но има достатъчно място за да събере, дори и пълна кошница с продукти. Вярно, че ако решим четиримата да пътуваме до морето ще има разправии за багажа, но мъжете ще минат само с едни къси панталони и две тениски...J
При С30 вратата на багажника всъщност е прозореца, който съвсем леко се отваря. Дъното на багажника е на нивото на ръцете и няма нужда да се навеждаш. Ето това, е повече от практично.

Ранен следобед
Въпреки, че вече направих една кръстоска на София, не се усещам уморена или изнервена от шофирането. Това, което изнервя макар и подсъзнателно, е влизането и излизането от колата. А тук е супер удобно, защото врата се отваря много широко и няма нужда да се свия или да се навеждам, когато влизам в купето. Седалката е леко по-ниска, но широка и много добре обхваща тялото. Хвърлям един поглед на средния разход – 4,3 – направо не ми се вярва. За градско движение е повече от добре. Ще доразкажа за нововъведенията, които включва системата DRIVe. Радиаторната решетка е покрита със специален панел, който намалява въздушното съпротивление. Дефлектори в джантите преодоляват въздушното налягане и теглят купето 10-15% по-бързо. Новата задната броя, специалния спойлер и аеродинамичен панел под шасито спомагат за подобряване не икономичните показатели.

17 ч.
Последната ми среща за деня е кв. Редута (съвсем друга част на София). За “по-направо” минах през центъра – просто трябваше пътьом да свърша още една задача. Едва сега отбелязах, че акустиката в купето е много добра. Но и аудио системата е много добра – така че да ме чуят околните. Управлява се много лесно от волана. Централната конзола е изчистена и семпла, ненатоварва с много копчета. Има много удобна ниша точно под нея, където цял ден беше бележникът със задачите. А те май приключиха...

Правя последното пресичане на града, за да върна автомобила. Поглеждам последно към средния разход на гориво – 3,9 л!!! Усмихвам се самодоволно на себе си. Май направих най-доброто постижение с този автомобил в града, от колеги, които също са го карали (изключвам този, който е шофирал извънградско и постигнал 3,6л). Всъщност по-голямата заслуга е на Volvo С30 – сетих се, че един мой познат го нарече “момичешко сладурче”. Е, справихме се и двамата.


За цената – пригответе 40 750 хил. лв. и може да се сдобиете с това елегантно бижу, което аз карах.

 

 

Facebook comments