Новата Astra Sports Tourer

Ваканция с комби

Убедена съм, че за повечето от вас, мисълта и подготовката за лятната ваканция е голяма тръпка. Усещането за предстоящите безметежни слънчеви дни, красиви изгреви и залези, лунни пътеки, приказни места, срещи с приятели и нови запознанства, ви държат в приятно напрежение.

Ние се подготвяме да обикаляме южното Черноморие. Трупам отделни части от багажа няколко дни по-рано. Тази година ще се ширим на воля, защото ще бъдем с новата Astra Sports Tourer. Не пестя с багажа, нали колата ще го носи? :) Новото комби ни предоставя щедрите 540 л, които смятам да уплътня докрай.

Аеродинамиката и външното оформление изразяват цялостната организация на пространството – със своя коефициент на въздушно съпротивление от едва 0.272, Astra Sports Tourer е също толкова аеродинамично ефективен, колкото и хечбекът с пет врати.

Каросерията на Sports Tourer развива динамичните линии на модела с пет врати. Леко дъговидната, снижаваща се назад линия на покрива осигурява на комбито повече издълженост – ефект, който е допълнително подчертан от разделената задна колона на покрива. Солидното и сигурно излъчване на автомобила се дължи и на ярко изразените мускулести контури на задните арки на калниците и разделените задни светлини, които слагат завършващ подпис.

Най-новото поколение комби има почти същите външни размери като досегашния модел с дължина 4 702 милиметра, широчина 1 871 милиметра (със сгънати външни огледала) и височина 1 510 милиметра, но въпреки това предлага значително по-обширно пространство за пътниците и багажа в интериора. Водачът разполага с 26 мм повече място в областта на главата, а пътниците в задната част разполагат с 28 милиметра повече простор за краката. Комфортът на шофьора и спътника му са осигурени и от специалните ергономични седалки (със сертификат за одобрение от независимата германска организация от ортопедични експерти в областта на здравето на гърба AGR), които предлагат вентилация или подгряване, както и възможност за няколко вида масаж докато пътувате. Ако не друго, то ако включите тази функция няма как да се унесете и да заспите. Тук отварям скоба, че за пътниците на втория ред се предлага и допълнително отопление на задните седалки. А в следващото видео вижте какви възможности предлага багажникът.

Останах впечатлена от разхода на гориво. Както и да карахме (разбира се, в рамките на разумното до 140 км/ч), разходът остана 4,9 л/100. Голямата заслуга за това е на новия 1,6-литров турбодизелов задвижващ агрегат с двустепенна система за принудително пълнене. Изключително компактният 1.6 BiTurbo CDTI с максимална мощност 118 кВт/160 к.с. постига максимума на въртящия момент от 350 Нм едва при 1 500 об/мин. Последователното двустепенно принудително пълнене на практика премахва „турбо дупката” в ниските обороти и затова двигателят работи равномерно. В комбинация с шестстепенна механична трансмисия, системата Start/Stop и гуми с намалено съпротивление на търкаляне резултатът е повече от отличен. Според производителя резултатът на този мотор е 4,1л/100 л и аз съм напълно склонна да вярвам, че може да се постигне – достатъчно е намалите скоростта на 110-120 км/ч и климатикът да не работи максимално. С други думи, ако нямате постоянни дълги пътувания по магистрали, където няма смисъл да се влачите, то спокойно може да бъдете шампиони по-нисък разход на гориво.

Astra Sports Tourer е пълна с всякакви технологии и системи, които правят пътуването по-леко и сигурно. Интелигентните матрични светлини IntelliLux LED®  в новата Astra присъстват и тук - те позволяват постоянно движение извън града с незаслепяващи дълги светлини, като автоматично и постоянно деактивират отделни LED модули при установяване на наближаващ трафик. При пътуване на тъмно буквално имате усещането, че ви „светва“ пред очите. Много системи използващи основата на новата предна видеокамера Opel Eye подпомагат шофьора - системата за разпознаване на пътните знаци TSA (Traffic Sign Assist) и асистентът за запазване на лентата на движение LKA (Lane Keep Assist), който включва активни корекции с помощта на волана в случай на опасност, функцията за предупреждение за потенциален удар отпред FCA (Forward Collision Alert) с активно прилагане на спирачно усилие CIB (Collision Imminent Braking).

Astra Sports Tourer се оказа страхотна компания за нашата лятна ваканция – лека и приятна за управление, просторна и в същото време удобна за маневриране, в лятната жега на климатика са нужни около 30 сек., за да почне да охлажда и едно сериозно предимство – харчи малко за прехрана. Не на последно място е красива и определено прави впечатление. И съвсем накрая – ако закъсате с място за нощувка, вадите багажа, сваляте облегалките и напълно възможно е да спите в автомобила, без да се сгъвате като охлюв:) 

 

Facebook comments