fbpx Да събереш всички усмивки | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Да събереш всички усмивки

Да събереш всички усмивки

Мигновено забравяш за проблемите, когато успееш да събереш усмивките на всички хора на пътя или улицата. Умиление, възхищение, радост като на малко дете...”Какво е това?? Абе май някаква Тойота, ама виж колко е сладко:)”. Това са само част от възклицанията, които чувах докато паркирах или чаках на светофарите. И за мое учудване изключително много жени забелязаха мъника. Може би в него те видяха своя автомобил, с който безпроблемно ще превземат градската джунгла.

И наистина, много лесно е да придвижваш твоя свят от 2 квадратни метра „жилищна площ” (иначе общата площ е 5 кв.м). Толкова предоставя купето на iQ. Вярно, че доста по-скъпичко излизат тези два метра, защото цената на автомобила започва от 25 хиляди лева, но за сметка на това в тях могат да съжителстват трима възрастни и дори има място за детска седалка. Като компенсация на малките обеми, трябва да отбележим, че не е пестено от обзавеждане, което е без компромиси – луксозно от най-висок клас, нещо много нетипично за подобни малки колички.

Дори няма с кой друг модел да сравним екзотичният Toyota iQ. Когато погледнеш отпред колата, ширината и е почти като на стандартен седан. Симпатичната предница, която навява асоциации на „муцунка” на малко мече, например, подсказва, че зад нея няма много...Затова пък предната врата е много голяма и се отваря широко, така че да има лесен достъп до втория ред сесалки. Технологията за безконтактно отключване присъства и тук – достатъчно е да докоснете връжката, без да е необходим ключа, който може да стои в чантата или в джоба. Същото докосване при напускане на автомобила го заключва.

Не може да не се впечатлите от кожените седалки в шоколадов цвят. Признавам, че това се едни от най-удобните седалки, в които някога съм пътувала. Учудващо добре те обхващат тялото, а високия подглавник идва точно на място. Всъщност от шофьорското място усещането е, че зад гърба ти се развива купе на хечбек с пет врети. Освен това просторът идва и от широкото предно стъкло. Обемът е напълно достатъчен. За да има място се е наложило да бъде жертвана жабката, което първоначално възприемаш доста необичайно. Разбире се, ако двамата пътници са около 1,70 ще се наложи да дръпнат седалките максимално назад и така зад тях ще остане място само за домашния любимец.

Определено борда е много оригинален. Той е асиметричен, с имитация на вълна, което забелязваме и в дръжките на вратите. В търсене на малкото, инженерите на Toyota са измислили нов блок за климатичната инсталаци, който е с 20% по-малък от автомобилите в подобен мини клас. Той е събрат в кутията надолу, а под нея е лоста на автоматичната скоростна кутия. Икономията е довела почти до липса на бутони на централния панел – само 4. Трябваше ми време докато разгадая, че аудиосистемата се управлява от мини джойстик с миниатюрно бутонче на волана, а бордовото компютърче е отляво на волна. Всъщност не е неудобно за ползване.

Малък но безопасен
Традиционно от Toyota са заложили и тук на безопасността. Мъникът и получил 5 звезди от краш текстовете EuroNCAP. Той буквално е наблъскан със защити – в това купенце са побрани 9 въздушни възглавници! Заедно с това в шасито е интегрирана рамка, която поема еднакво евентуален удар и образува капсула, която да запази пътниците. IQ има и електронни системи за активна безопасност – ABS, EBD, BA. Окачването е твърдо и мъникът , който тежи около 900 кг. не е много добре настроен към българските дупки.

iQ е оборудван с три мотора – еднолитров бензинов с вредни емисии под 100 СО2, кото се съчетава с 5-степенна механична или Multidrive коростна кутия. Другият бензинов мотор е 1,33 със ситемата Stop&Start, при която моторът угасва при спиране и реализира значителна икономия на гориво и дизелов мотор 1,4л. с последно поколение Common rail.
На всеки е ясно, че тук напълно отстъства багажника. Или ако трябва да сме точни има място за лаптопа и най-много още една такава малка плоска чанта. Но ако все пак искате да превозите повече багаж със сваляето на облегалките на задните седалки (става много лесно) се образува обем, който е напълно достатъченн дори и за пазар от Мола. Все пак това ограничение може да е сериозна пречка за избор на млади семейства. Затова пък малолитражката може да бъде отличен избор за фирмен автомобил, който да бъде „облечен” в бранда на марката. Можете да бъдете сигурни, че тази пътуваща реклама ще събере много възхитителни погледи.
 

Facebook коментари