Да събереш всички усмивки

Мигновено забравяш за проблемите, когато успееш да събереш усмивките на всички хора на пътя или улицата. Умиление, възхищение, радост като на малко дете...”Какво е това?? Абе май някаква Тойота, ама виж колко е сладко:)”. Това са само част от възклицанията, които чувах докато паркирах или чаках на светофарите. И за мое учудване изключително много жени забелязаха мъника. Може би в него те видяха своя автомобил, с който безпроблемно ще превземат градската джунгла.

И наистина, много лесно е да придвижваш твоя свят от 2 квадратни метра „жилищна площ” (иначе общата площ е 5 кв.м). Толкова предоставя купето на iQ. Вярно, че доста по-скъпичко излизат тези два метра, защото цената на автомобила започва от 25 хиляди лева, но за сметка на това в тях могат да съжителстват трима възрастни и дори има място за детска седалка. Като компенсация на малките обеми, трябва да отбележим, че не е пестено от обзавеждане, което е без компромиси – луксозно от най-висок клас, нещо много нетипично за подобни малки колички.

Дори няма с кой друг модел да сравним екзотичният Toyota iQ. Когато погледнеш отпред колата, ширината и е почти като на стандартен седан. Симпатичната предница, която навява асоциации на „муцунка” на малко мече, например, подсказва, че зад нея няма много...Затова пък предната врата е много голяма и се отваря широко, така че да има лесен достъп до втория ред сесалки. Технологията за безконтактно отключване присъства и тук – достатъчно е да докоснете връжката, без да е необходим ключа, който може да стои в чантата или в джоба. Същото докосване при напускане на автомобила го заключва.

Не може да не се впечатлите от кожените седалки в шоколадов цвят. Признавам, че това се едни от най-удобните седалки, в които някога съм пътувала. Учудващо добре те обхващат тялото, а високия подглавник идва точно на място. Всъщност от шофьорското място усещането е, че зад гърба ти се развива купе на хечбек с пет врети. Освен това просторът идва и от широкото предно стъкло. Обемът е напълно достатъчен. За да има място се е наложило да бъде жертвана жабката, което първоначално възприемаш доста необичайно. Разбире се, ако двамата пътници са около 1,70 ще се наложи да дръпнат седалките максимално назад и така зад тях ще остане място само за домашния любимец.

Определено борда е много оригинален. Той е асиметричен, с имитация на вълна, което забелязваме и в дръжките на вратите. В търсене на малкото, инженерите на Toyota са измислили нов блок за климатичната инсталаци, който е с 20% по-малък от автомобилите в подобен мини клас. Той е събрат в кутията надолу, а под нея е лоста на автоматичната скоростна кутия. Икономията е довела почти до липса на бутони на централния панел – само 4. Трябваше ми време докато разгадая, че аудиосистемата се управлява от мини джойстик с миниатюрно бутонче на волана, а бордовото компютърче е отляво на волна. Всъщност не е неудобно за ползване.

Малък но безопасен
Традиционно от Toyota са заложили и тук на безопасността. Мъникът и получил 5 звезди от краш текстовете EuroNCAP. Той буквално е наблъскан със защити – в това купенце са побрани 9 въздушни възглавници! Заедно с това в шасито е интегрирана рамка, която поема еднакво евентуален удар и образува капсула, която да запази пътниците. IQ има и електронни системи за активна безопасност – ABS, EBD, BA. Окачването е твърдо и мъникът , който тежи около 900 кг. не е много добре настроен към българските дупки.

iQ е оборудван с три мотора – еднолитров бензинов с вредни емисии под 100 СО2, кото се съчетава с 5-степенна механична или Multidrive коростна кутия. Другият бензинов мотор е 1,33 със ситемата Stop&Start, при която моторът угасва при спиране и реализира значителна икономия на гориво и дизелов мотор 1,4л. с последно поколение Common rail.
На всеки е ясно, че тук напълно отстъства багажника. Или ако трябва да сме точни има място за лаптопа и най-много още една такава малка плоска чанта. Но ако все пак искате да превозите повече багаж със сваляето на облегалките на задните седалки (става много лесно) се образува обем, който е напълно достатъченн дори и за пазар от Мола. Все пак това ограничение може да е сериозна пречка за избор на млади семейства. Затова пък малолитражката може да бъде отличен избор за фирмен автомобил, който да бъде „облечен” в бранда на марката. Можете да бъдете сигурни, че тази пътуваща реклама ще събере много възхитителни погледи.
 

Facebook comments