fbpx Владимир Тодоров: Автомобилният бизнес и новото време | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Владимир Тодоров: Автомобилният бизнес и новото време

Настъпва нов тип автомобилна индустрия, повлияна от развитието на технологиите, иновациите, промененото потребителско поведение, урбанизацията и устойчивото развитие. Появява се изцяло екологичен продукт в свързана система с Мрежата

Преди няколко години, 2020 биваше сочена за началото на нова ера за автомобилния бранш. Електрификацията на цели гами и дори брандове бе „закована“ да се случи през тази година, по пътя към автономната електрическа мобилност. 2020 г. обаче ще се окаже малко по-предизвикателна за всички автомобилни производители. Буквалното спиране на света за няколко месеца заради COVID-19 пандемията даде негативен знак в плановете и продажбите. Спадовете, които бяха регистрирани през пролетните месеци значително намалиха планираните приходи и регистрираните финансови резултати са далеч от очакваното. Ясно е, че това осуетява донякъде инвестициите в иновации. А без иновации няма прогрес.

Все така обаче предпочитам да не споменаваме пандемията като продължително във времето негативно явление, от което зависи всичко. Вече преминахме през една голяма икономическа криза преди десет години и раните, и белезите са все още пресни. Затова сега ми се иска посланията да са по-положителни. Може би и затова автомобилният бранш е малко по-предпазлив и разсъдлив спрямо сегашната ситуация. По-мъдър.

Какво имам предвид – няма ги големите отстъпки и акциите „всичко на всяка цена“. Лансирането на новите модели и модификации, заложени по-рано „в тръбата“ също се случва. При някои брандове може да има малко закъснение, но генерално наблюденията ми показват, че брандовете спазват въвеждането на новите си проекти. Особено що се касае до електрификацията на гамите си. И няма как да е друго. Рестрикциите по отношение на въглеродните отпечатъци дават своето отражение. Потенциалните глоби, които автомобилните производители биха платили ако не влязат в регулаторните норми за СО2 емисиите, особено на ЕС, водят до лансирането на многото и различни видове хибриди и изцяло електрически модели. Това ясно се вижда при луксозните брандове и при най-продаваните, водещите мейнстрийм брандове, които имат развити високи технологии и богат опит в автомобилостроенето.

Потребителите са по-малко склонни да експериментират

Още нещо ми направи силно впечатление през последните месеци, като привърженик на теорията за силните брандове и брандинга. Винаги заставам зад твърдението, че силните брандове имат значение за потребителите. Когато си инвестирал, за да дадеш емоционални, рационални и социални ползи на своите (потенциални) клиенти, когато даваш търсеното качество и сигурност, както и добавена стойност, рано или късно това се отплаща. И във времена на криза или пандемия, представянето на съответния бранд и излизането от трудната ситуация е по-лесно. Потребителите са по-малко склонни да експериментират с екзотики и временни желания, и залагат на сигурността в дългосрочен аспект. Затова, макар и всички брандове да регистрират огромни спадове в продажбите тази година, малко от тях успяват да компенсират и наваксат с добри продажби в месеците след локдауна.

Електрификацията е в ход

Споменах, че електрификацията на гамите вече е в ход като първа крачка в политиките за устойчиво развитие на компаниите. Това е преходът към бъдещата автономия. Проблемът, който компаниите срещат към днешна дата, е в потенциала за разработване и производство на необходимия брой батерии за внедряване в масово производство, както и увеличаване на техния капацитет с цел постигането на по-голям автономен пробег. И нека да разбия още един мит – модерните дизели двигатели са също толкова екологични (и дори повече), колкото и модерните бензинови агрегати. По един или друг начин обаче погледът на клиентите е насочен в друга посока, и автомобилните компании трябва да се пренастроят.

Иновациите в новите автомобили досега се внедряваха масово много по-бавно от останалите технологични промени заради високите разходи, по-бавната обращаемост и стриктните стандарти за безопасност. Факт е обаче, че всички големи автомобилни производители през последните 5 години работят усилено в посока автономност и алтернативно задвижване. Съюзите, които се сключват между тях и технологичните гиганти са за правилно разпределяне на компетенциите с цел разходна ефективност.

Нека само споменем два съвсем актуални факта: германската държава разреши изсичането на огромна гора за построяването на новата фабрика на Tesla на територията на страната, а в началото на септември Херберт Дийс, CEO на Volkswagen, и Елън Мъск се срещнаха лично, за да тестват заедно своите конкурентни модели. Може да се окаже, че електрическото бъдеще е много по-близо отколкото можем да предположим, и отколкото клиентите са готови за него. И нека не забравяме, че в повечето държави по света се предлагат значителни стимули за притежаването на такъв тип автомобил – под формата на държавна субсидия и различни финансови мерки облекчения и допълнителна стойност за клиентите.

Идва време за нов вид мобилност

Отново искам да подчертая прогреса и промяната на ниво продукт, и как това се отразява на потребителите и търсеното на нови автомобили. Иновациите и бързото развитие на технологиите изцяло променят значението на автомобилите. В течение на времето ще се създава нова мобилност и нов тип автомобилна индустрия, повлияни от развитието на точно тези технологии, иновации, промененото потребителско поведение, урбанизацията и устойчивото развитие. Те променят коренно концепциите и възприетите подходи в маркетинга на нови автомобили.

На прага сме на нова ера, в която се създава се изцяло нов продукт – изцяло екологичен, в свързана система - помежду си, с инфраструктурата и с Мрежата.

На прага сме на нова ера, в която се създава се изцяло нов продукт – изцяло екологичен, в свързана система - помежду си, с инфраструктурата и с Мрежата. Един нов продукт, който е споделен, автономен, свързан, много по-безопасен. Този продукт от своя страна променя цялостния модел на урбанизация, мобилността на потребителите, начините на притежание на автомобили. Настъпва промяна в инфраструктурата на градовете, придвижването и транспортните системи, с които автомобилите започват да си взаимодействат.

Вследствие на новите условия, новите автомобили лека по лека започват да се трансформират в услуга, в смарт устройство, в тип медия, част от дигиталната среда.

Нещо повече, те ще могат да доставят персонални рекламни съобщения и различен вид услуги на поискване, за да могат пасажерите да използват времето в автомобила по най-добрия за тях начин. И всичко това е част от една по-голямо еко система, в която автомобилните производители, клиентите и автомобилите си взаимодействат.

Милениалите и поколение Z променят потребителското поведение

Развитието на технологиите прави автомобилите по-сигурни, по-дигитализирани, по-умни, но и по-скъпи. Съвременният автомобил дори съдържа екстри, които са непонятни дори и за по-млади хора, какво остава за поколението на нашите родители. Всъщност дали това търсят потребителите? Истината е, че съвременното потребителското поведение се променя също толкова бързо, колкото е и скоростта на иновациите.

Милениалите и поколение Z са 24 часа в мрежата и настояват за цялата възможна информация, услуги и преживявания на върха на пръстите си на момента

Това предполага адаптацията на ниво продукт в тази посока. Системите за сигурност и комуникация между автомобилите и между автомобилите и инфраструктурата, пък са отново една от крачките към пълната автономност, която настъпва. И именно затова се създават новите съвместни бизнес модели между автомобилните и технологичните/софтуерни гиганти. Появяват се изцяло нови модели, които променят дистрибуционната, комуникационната и ценовата политики, които компаниите започват да налагат и практикуват, за да могат да достигнат до своите клиенти и да удовлетворят техните потребности, различни от досегашните. Интегрира се физическото и дигиталното. Обучението на машините, данните и Интернетът на нещата са ключови за създаване на новия потребителски опит.

Бъдещето

Да, автомобилите ще струват скъпо, но те имат в пъти по-дълъг жизнен цикъл от мобилните телефони и личните компютри, а потребителите рядко купуват нов автомобил само заради новите технологии. И ако за тези технологии не бъде намерен начин за поевтиняване, то тяхната цена и разходи в целия процес на експлоатация биха отказали много потребители. Значително подобрение в продажбите на все по-умните и дигитализирани автомобили трябва рано или късно да се случи, за сметка на конвенционалните автомобили, за да могат автопарковете да бъдат автономни преди или около 2050 г, когато е ултимативната цел за началото на един автомобилен свят без въглероден отпечатък.

Споделени автомобили и услуги

Като част от новата реалност и потребителското поведение на милениалите, през последните години навлязоха различните модели на споделени автомобили и услуги. Една от типичните черти на това поколение е нежеланието да притежават предмети, да пътуват безпрепятствено от точка А до точка Я по всяко време. Разбира се, това частично се променя, ако съответния потребител е семейно ориентиран и вече обвързан.

Повечето от нас са запознати със споделените автомобили и техното удобство. Аз обаче бих искал да погледнем малко по-напред във времето, когато промените ще бъдат по-радикални. Когато споделените автомобили са автономни и достъпни за абсолютно всеки, независимо от възрастта и независимо дали клиентите имат или не шофьорска книжка. Тогава, когато автономните автомобили се превръщат в смарт устройства, с алтернативни двигатели, с високи стандарти за качество и безопасност.

Кaкво предстои?

-  Автономните автомобили, свързаните помежду си автомобили и свързаните с инфраструктурата автомобили, споделените автомобили, автомобилите с алтернативно задвижване (електрификация на гамите) и търсенето на начин тази технология да навлезе масово;

- Мобилните апликации за повикване на споделен автономен електрически автомобил;

- Създаването на екосистема на мобилността, обхващаща автомобилите, инфраструктурата, дигиталния свят;

- Инфоразвлекателните характеристики и други възможности вътре в автономните автомобили, предоставянето на различен тип услуги, вкл. персонализирани, благодарение на свързаността в мрежата и Интернетът на нещата вкл. използването на автономния автомобил като медия за рекламни послания;

- Предлагането на нови „виртуални” начини на дистрибуция, покупка и употреба на автомобилите, и създаване на нови начини на споделено притежание;

- Новите начини на комуникация, които са породени от потребителското поведение на милениум поколението, техните навици за употреба на устройствата и медиите в дигитална среда.

Промените в автомобилната индустрия, които настъпват и ще са видими в следващите пет години, са по-големи от промените, настъпили в автомобила през последните петдесет години. Тяхното влияние пък ще оформи индустрията и потреблението в следващите петдесет години. Новите автомобили и мобилността са на прага на сериозна трансформационна промяна.

Владимир Тодоров е доктор по маркетинг и мениджър маркетинг Volkswagen леки автомобили и дигитален маркетинг в Порше БГ