fbpx Творец = Предприемач = Творец | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Творец = Предприемач = Творец

Екип на Академия Юнити

Творец = Предприемач = Творец

 Когато ми предложиха да напиша статия за предприемачеството днес през погледа на твореца и не е ли то въпрос на лично творчество, се замислих. Първото нещо което моят логичен ум ме накара да направя, е да изброя за себе си всички общи черти между предприемача и твореца. Ето и резултатът, до който стигнах и искам да го споделя с всички, които търсят…

По какво си приличат предприемачът и творецът? Нека се опитаме да изведем най-очевидните прилики:

• Те се стремят към реализация на новото, непознатото и различното.
• Не се страхуват от промяната, а често сами я предизвикват, тъй като тя е в основата на творческата енергия. Истински великите творци след като сътворят нещо, започват да търсят новата идея, така е и с великите предприемачи.
• И двамата имат ясна цел и никой и нищо не може да ги отклони от нея.
• Осмеляват се да защитят и най-новаторската идея. Вярват непоколебимо в нея и в себе си.
• Виждат познатото по нов различен от останалите начин.
• Определят посоката си чрез абстрактно мислене и детайлна визуализация.
• Влагат емоция в творчеството си, чрез която те насищат своето творение с живот.
• Търсят начин как да подобрят идеята или процеса. Те винаги са перфекционисти.

Съществуват няколко ключа към този успех, които често не се разбират добре. Всички гореспоменати признаци са следствия от тях.

1. Мечтата, която води.

Това е ръководната визия, чувството за житейска мисия, която индусите наричат „дхарма“, или Пътя на живота. Онова, което отделя обикновения човек от великия, е движещата сила или мотивацията. Нищо не може да изчисти мотивацията и да увеличи силата й повече от ясното осъзнаване на собственото си предназначение. Хората на бизнеса или изкуството, които наричаме гении, са станали велики, когато тяхната цел се подчинила на нещо по-голямо, когато са си позволили да последват и най-невъзможната мечта. Дали светът щеше да бъде същият без Леонардо, Микеланджело, Тесла, Едисон, Моне, Хенри Форд, Бил Гейтс, Стив Джобс и много други. Повечето от тях в началото са били неразбрани, но са имали ясна визия и непоколебима мотивация, защото са били водени от дълбока вътрешна потребност.

2. Инструментите на ума.

Традиционно хората на изкуството развиват своя абстрактен ум, т.е. работата със символи и чувства, докато бизнесмените използват предимно логика и алгоритмизирани действия. Но можем ли да се осланяме само на единия от двата ума за постигане на краен и пълен успех. Очевидно не. Ключът се крие в синтеза между двата ума. Великите творци, както и истински добрите предприемачи и ръководители, са постигнали баланс между абстрактния и логическия ум и често работят с един по-висш, но много пренебрегван към момента инструмент – интуицията. Една древна мъдрост гласи: „Управлявай от ляво, ръководи от дясно“. Не случайно има разлика между двете думи – управление и ръководене (от англ. manage / lead). Водачът винаги има ясна визия, а добрият мениджър знае и може да приложи конкретните стъпки за осъществяването и. Успешният предприемач (творец) съчетава и двете.


3. Визуализацията като метод на работа за изграждане на форма.

Ние знаем, че разсъдъчният процес ни води до разбирането на това, което е зад всички проявени обекти и в тях е скрит някакъв Идеален Обект или Идеален Образец, който се стреми да се прояви на физически план. Практикуването на визуализацията, на въображението и използването на волята представляват действия насочени към проявата на този идеал. Визуализирайки, задействаме висшите представи за това, какъв може да бъде Идеалът и го обличаме във форма. Така визуализацията, въображението и волята за проявление са трите най-ефективни фактора във всеки творчески процес и представляват субективните причини за много обективни следствия.

Великите бизнесмени и великите творци си приличат и по начина, по който реализират творенията си – чрез визуализацията. През последните десет години модерната наука доказа древната максима, а именно че „Енергията следва мисълта“. Визуализация е концентрирана мисъл, изграждаща целта, както в цялост, така и в детайли. Колкото по-фокусирана и по-чиста от странични ментални и емоционални влияния е мисълта и колкото по-висока е мотивацията, толкова визуализацията е реална и по-близка до съвършения модел. В наше време способностите за визуализация не са разбрани и овладени, а обществото и образованието слабо спомагат за тяхното развитие. В бъдеще Науката за Визуализацията ще стане една от основните науки, които ще се изучават от всеки, който желае да успее в живота.

следва продължение

за контакти unity.bg