fbpx Социалните мрежи и родният бизнес | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Социалните мрежи и родният бизнес

Жюстин Томс, експерт онлайн медии и онлайн присъствие

Социалните мрежи и родният бизнес

Присъствието в социалните мрежи или хайде без заобиколки – за момента най-вече Facebook, се превърна от мода в мания. В последните година-две от малката до най-голямата фирми мислиха, създадоха и поддържат къде по-активно, къде по-пасивно присъствие там.

Дали не се преекспонираха социалните мрежи?
Вероятно донякъде да. Но от друга страна – този канал работи, работи за много и различни бизнеси. И вероятно още известно време поне ще е така. Защо да не го използваме? Нашите публики са там, уморени са от традиционна реклама, но са готови за интеракция, диалог, участие.

За кой бизнес има място в социалните мрежи?
Безспорно Facebook е фактор и не може да бъде изключен от комуникационния микс на почти никой бизнес. За малките фирми, предоставящи услуги дори се превърна в основно място, игнорирайки брутално нуждата от собствен сайт. При големите, които пристъпват по-предпазливо, все пак надделя „за“ активното присъствие там. Всичко това не означава, че маркетинг специалистите са наясно какво се случва с брендовете им в социалните мрежи.

Истината е, че един бранд трябва да има ясна представа от целите, които си поставя за своето присъствие в социалните мрежи, в противен случай всичко звучи изкуствено и самоцелно.

Mоже ли бизнес да съществува само с присъствие в социалните мрежи?
Да, най-вече за малкия, семейния бизнес. Например един фризьорски салон или йога студио могат да насочат цялата си комуникация изцяло или на максимална степен във Фейсбук. Но за повечето бизнеси, особено в B2B сектора, особено за по-масови продукти и услуги това е твърде недостатъчно. Основа и най-важно присъствие за тях си остава уебсайта. А за жалост в момента много фирми са загърбили сайта си, разчитайки повече на социалките. В дългосрочен план това не е добре. Единственото място онлайн, в което имаме пълен контрол и възможности е именно нашия сайт.

Може ли без пари да се маркетира в социалните мрежи?
Може, но не с голям успех. Всички твърдения за маркетинг с нулев бюджет в Интернет се свеждат най-вече до твърдения, лишени от реална практическа реализация. Сериозна полза от комуникация в социалните мрежи е свързана със сериозна работа, компетентности на екипа, което също струва пари, отделно от разходите за реклама, без които в повечето случаи не може да мине почти никоя кампания. Например дори да имаме 10 000 реални фена нашият пост достига едва до 10% от тях по естествен начин. За да достигнем до повече от феновете си и да наберем нови такива е нужно да отделим бюджет за реклама. А за да сме по-интересни и полезни няма как да минем без игри или приложения, чиято изработка коства също средства.

Какъв бюджет да заделим?
За социалните мрежи имаме различни дейности – от създаване и поддръжка на фен страница, провеждане на игри, отделени в приложения, до чиста реклама, която се заплаща на клик и може да се таргетира според нуждите.
Поддръжката може да струва от 100-тина лева, ако наемете студенти, до 1000 за засилени периоди със сериозна агенция. Отделно, ако създадете игра и за изработката й платите например 1000 или 2000 лв. е добре да предвидите поне двоен бюджет за промотирането й в рамките на около 4-6 седмици. Планирайте поне 1 до 4 игри годишно.
С активно и добре поддържана страница, игра и реклама в рамките на месец можете сериозно да увеличите броя на феновете си.

Трябва ли да се търсят "сериозни канали" за сериозния бизнес?
Нека не се лъжем – Фейсбук е сериозен канал, както и Youtube, Twitter и останалите по-значими социални мрежи. Без значение дали говорим за банка, масов продукт или по-нишов такъв – имаме нужда от адекватно присъствие в социалните мрежи. Инструментите следва да се съчетават и допълват, надграждат един друг. Днешният маркетинг микс няма как да залага само на 1-2 канала. Доброто обмисляне и балансиране могат да доведат до успешна, оптимизирана и ефективна комуникация.

Кои мрежи са най-силните?
Безспорно лидер по покритие, както и отделено време от страна на потребителите е Фейсбук. Това не значи, че при конкретни бизнеси някоя от останалите не следва да бъде включена или дори водеща. Най-естествено е да имаме брендиран канал в Youtube, например или да използваме активно Twitter, Pinterest или Foursquare. Вече не малко български фирми включват в микса си тези площадки и то успешно.

А отвъд социалните мрежи?
Със социалните мрежи и Facebook не свършва света. Не пропускайте да актуализирате редовно корпоративния ви сайт и със сигурност препращайте редовно между него и Facebook страницата си. Активното поддържане на блог със сигурност благоприятно ще подхранва социалните ви активности, а ако добавите Twitter или Youtube картината придобива още по-голяма пълнота. Не игнонирайте останалия дигитален свят само за сметка на социалните мрежи.

Няколко съвета относно вашето корпоративно присъствие във Facebook:
- имайте план,
- знайте защо,
- бъдете полезни, а не само забавни,
- да, бъдете и забавни,
- споделяйте често снимки и картинки,
- коментирайте другите,
- не прекалявайте,
- но и не бъдете прекалено бавни в комуникацията си,
- бъдете откровени,
- отговаряйте,
- бъдете позитивни,
- благодарете дори на хейтърите,
- нека не ви е страх,
- продължавайте!

Е, след всичко казано до тук остава да преосмислите своите стратегии за присъствие в социалните мрежи и да се захванете за работа. Успехът ще дойде.

 

Жюстин Томс е експерт онлайн медии и онлайн присъствие. Ръководител на дигитална агенция ABC Design & Communication. Преподава в НБУ, има 9 книги по темата и множество статии. Създател и идеен ръководител на конкурса за най-добро дигитално присъствие – БГ Сайт.

Facebook коментари