fbpx Мениджърите споделят – сезон 3, част III | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Проект на списанието

Мениджърите споделят – сезон 3, част III

 

В новата серия от проекта „Мениджърите споделят“ ви срещаме с двама изключително отдадени на професията и уменията си хора. Те обаче са и мениджъри на бизнесите си. Много пъти продължават да трупат управленски умения в движение, но това, което правят е доказано успешно. Вижте правилата за успех в бизнеса на Георги Малчев - съдружник в Xplora.BG и Д-р Петър Дучев – съдружник и мениджър на дентална клиника "Дучев".

 

 

Георги Малчев - съдружник в Xplora.BG

1. Правете хората успешни. Когато отидох в „Мтел“ повечето хора ми обясняваха, че това или онова не може да се случи. Отне ми няколко месеца, да им покажа, че с ясен фокус мога да ги направя успешни. Така е и с вашите партньори, клиенти и екип. Така самият аз се научих, че трябва да помагам на хората да са успешни, да видят къде са били преди три месеца и как могат да се развият след шест.

2. Научете се давате ясни сигнали, и да разчитате сигналите на другите. Мислех, че съм ясен до момента, в който започнах да ходя на импровизационен театър. В блоговете за лично развитие един от 20-те съвета е да посетите представление, или най-добре - да участвате в impro театър. Там е точно така – ако аз не ти дам ясен сигнал, вероятността заедно да изиграем нещо смислено и интересно за публиката е минимална. Прехвърлете това правило в бизнеса – там е същото.

3. Търсете постижения и изграждайте репутация. Когато наемате някого за екипа си - най-малко се вълнувате от знанията, които има по документ. Много повече търсите реалните умения, които има, или предполагате, че има на база на опита си. Но най-вече търсете хора, които имат реални постижения, за които искате да научите още и заедно да постигнете нови- Така ще сте сигурни, че служителите ще могат да са част от вашата организация. Изграждането на собствената репутация може да се постигне със стойностни резултати - тогава ще ви търсят за партньор, доставчик, член на екипа.

4. .Наслаждавайте се на предизвикателствата. Такива винаги има, а ако случайно липсват - създайте си ги вие. Наслаждавайте се на начина, по който преминавате през тя, защото това ви прави все път по-добри, освен това опознавате себе си. Аз всеки ден предизвиквам себе си - преподавам на студенти или на мениджъри, спортувам много активно, играя импровизационен театър.

5. Като обобщение – лидерството се възпитава. Аз наистина се научих да възпитавам лидерство в себе си и в екипа ми. Допускам хората да се учат и да правят грешки, като им давам обратна връзка. Показвам им, че не е толкова сложно да направиш още една стъпка и да инвестираш в отношенията с останалите около теб. Опитвам се да увличам останалите да стават по-добри и да виждат как се развиват всеки ден.

 

 

Д-р Петър Дучев – съдружник и мениджър на дентална клиника "Дучев"

Странно или не, аз смятам, че самият бизнес продукт, колкото и да е страхотен, не е най-важният фактор за успеха на една фирма. Създаването на стройно функционираща бизнес система е по-важно условие за успеха на начинанието. Пример съм самият аз. Доста години вярвах, че ако съм супер професионалист, хората ще ме намерят, ще дойдат и ще ми платят подобаваща цена. Това се оказа тотална заблуда. Малко преди да стартираме новия проект, работех в стандартно място, като всички останали лекари. Бях на прага да стане така, че единствено жена ми да знае какъв добър зъболекар съм. Аз бях изключително учуден от това, как хората не разбират това, което говоря. В крайна сметка клиентите ни рядко имат критерии, по които да оценят колко добри зъболекари сме. На практика аз съм толкова добър, колкото моите пациенти мислят.

Но със закупуването на франчайзинга и въвеждането на всички бизнес системи, очите ми се отвориха. Вярно, че беше изключително трудно за лекар, който е свикнал да работи само с пациентите си по цял ден, да се преобърне, да стане мениджър и да започне да строи бизнес системи. Но всъщност именно тяхното следване определя дали проектът ще е успешен или не.

Когато човек започва нов проект, трябва да има добро финансиране, което да е планирано много добре. Оборудването и ремонта на клиниката ни отне около 1 млн. евро. Имах някакви “джобни” пари, които бяха нищожни на фона на, това, което ми беше нужно. Но подписах франчайз договор и платих първоначалната вноска. Само след три месеца приехме първия си пациент. Така че основното се оказа дръзновението, ноу-хау, което купихме, огромното желание, което имахме и екипът ни.

Тук идва именно следващото много важно правило в бизнес - инвестицията в екипа. Понякога се случва страхотен професионалист да не пасва в екипа и да не изповядва философията на компания. В такъв случай моят съвет е да се освободите от него. В противен случай той може да ликвидира компанията, особено когато тя не е много зряла и стабилна. В нашия конкретен случай това е много трудно решение, защото говорим за специалисти, които се изграждат с години, освен това почти ги няма на пазара, особено свободните. Но един истински мениджър трябва да има силата да реже, защото химията и привличането между хората в един екип са много по-важни от индивидуалните качества на всеки един от нас.