fbpx Галя Нифору: Вече можем да говорим за категория „Балканско вино“ | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Галя Нифору: Вече можем да говорим за категория „Балканско вино“

Галя Нифору е председател на Балканския винен конкурс и фестивал, който през лятото на 2021 г. ще отбележи своя десетгодишен юбилей. Посветена на виното, налагането на винената култура и издигането на бранда „Вино от Балканите“ по света, тя споделя в ексклузивно пред списанието интервю какви са новините около конкурса и фестивала, как виното днес присъства в дома, какви са очакванията на хората от винения бизнес.

Г-жо Нифору, с какви мисли посрещате 2021?

- Надявам се, светът да преодолее препятствието, пред което е изправен, за да може да се върнем към предишния ни начин на живот. Надявам се да може да пътуваме, да организираме срещи с клиенти и приятели, защото онлайн версиите на тези срещи, поне при нас, във винения бранш, не могат да се сравняват с живия контакт. Във виното има магия и тя е да свързва хората.

Балканският винен конкурс и фестивал навлиза в своята юбилейна 10-та годишнина. Като погледнете назад, каква е равносметката за изминалите 10 години?

- Както каза и Константинос Лазаракис MW, който е председател на международното жури и с когото започнахме преди 10 години, всичко започна от един „луд проект“. До тогава Балканите се свързваха повече с размирната си история. Нашата идея беше чрез виното да създадем мост между Балканските страни и да популяризираме региона, който се оказа на 5-то място в света по производство на вино след Франция, Италия, Испания и САЩ. Обръщайки се назад, със задоволство мога да кажа, че успяхме да създадем категория „Балканско вино“, която става все по-интересна и търсена.

В тази категория влизат и българските вина, които през годините показаха отлични резултати в конкурсната част.

Въпреки, че големите събития през изминалата година се отложиха, успяхте да реализирате през есента балканския винен конкурс в Белград и балканския винен фестивал в София на открито. Каква е равносметката ви?

- Не мога да не съм изключително щастлива, че въпреки всички препятствия, ние успяхме да осъществим и двете събития. Те бяха едни от малкото, които въобще се случиха в Европа. Благодаря на целия екип, че успяхме да запазим самообладание и оптимизъм, и да организираме перфектно и конкурса, и фестивала. Миналата година започна и ротацията на конкурсната част, като Белград беше първият град-домакин.

За наша огромна радост това се оказа много добър ход и ще продължим да ротираме конкурса и занапред. Имахме 30 % ръст на мострите, нещо, което е повече от оптимистично на фона на пандемията.

Фестивалът също премина отлично. За съжаление, липсваха повечето представители на балканските изби, поради невъзможността да пътуват, но ние, като организатори решихме и представихме наградените вина от конкурсната част в специална „Златна шатра“ , за да могат посетителите на фестивала да опитат и тези вина. Мисля, че имахме много голям успех.

Какво да очакваме от тазгодишното издание на конкурса и фестивала? Къде ще са локациите?

- Тази година, както казах, продължаваме с ротацията на конкурсната част и 10-тото, юбилейно издание на Балканския международен винен конкурс ще се състои в Скопие, Северна Македония от 2-4 юни 2021 година. Балканският винен фестивал ще бъде традиционно пред НДК на открито от 17-19 юни 2021.

Ако ситуацията с пандемията позволи да се пътува по-свободно до юни, както и да се събират по-големи групи хора, сме планирали събития в повечето Балкански държави. Ако все още е трудно, ще ги направим след приключването на Конкурса и обявяването на медалистите. Имаме покана наистина от всички Балкански страни, за които конкурсът е един от най-важните, на които участват.

Още миналата година имахме предложение за организиране на Балкански винен фестивал в Лондон, надявам се скоро да може да осъществим и това!

Можем ли да говорим вече за бранд „Вино от Балканите“?

- Разбира се, че може да говорим. Още от миналата година бяхме подготвили участие на наградените вина от BIWC на най-голямото търговско винено изложение в Дюселдорф Провайн, с много майсторски класове от известни Masters of Wine. За съжаление и тази година Провайн няма да се състои, но много скоро мисля, че отново ще се върнем към нормалността на винените изложения, представяния и пътувания.

Каква беше изминалата година за българските изби? Промениха ли стратегиите си за достигане до потребителя?

- Със сигурност годината не беше лека. Това е голямо изпитание за нашия бранш, защото бяха прекъснати дистрибуционни канали. Повечето от колегите започнаха усилено да продават онлайн, но според мен, не успяха да компенсират загубата от продажбата в ресторанти и хотели. Имаше и спад на продажбите на вина от по-високия ценови клас.

Според вас, промени ли пандемията винените предпочитания на хората, след като останахме по домовете си много време? Дали не ни научи да ценим повече добрите вкусове, в това число и добри вина?

- Мисля, че голяма част от хората започнаха да обръщат повече внимание на заниманията вкъщи. Част от тях е и кулинарията и разбира се, и свързаното с нея вино. Хубавата храна и хубавото вино бяха едно от малкото удоволствия по време на пандемията. Въпреки всичко смятам, че ни липсва срещата на живо и искрено се надявам да успеем да се срещнем с българските и балканските изби през юни на 10-тия юбилеен Балкански винен фестивал пред НДК.