fbpx Гергана Радович: Пет основни умения за справяне с трудни ситуации | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Гергана Радович: Пет основни умения за справяне с трудни ситуации

Водеща снимка
Да

Гергана Радович: Пет основни умения за справяне с трудни ситуации

Живеем в интересни времена. Нищо не е каквото беше и за нищо няма гаранция, че ще се запази. Единственото, което остава постоянно, е вродената ни способност да се приспособяваме и да оцеляваме физически, психически и емоционално към различни условия и ситуации.

2020 г. се оказва особено сложна и предизвикателна година за почти всеки от нас. Масовото разпространение опасен вирус, истерията в медиите, страхът, неизвестността, ограничаването на свободата на движение, комбинирано с природните катаклизми по света натиснаха множество бутони у всеки от нас.

Статистиката сочи, че влошаването на психическото здраве на хора по целия свят е неоспорим факт, което не е изненадващо. Глобалната пандемия притежава всички необходими характеристики за причиняване на безпокойство и тревожност, дори у тези, които като цяло нямат склонност към това.

Но докато някои хора (и организации) загубиха работа, доходи, емоционална стабилност и усещането за сигурност, други се справиха много добре, успяха да реагират бързо и дори да постигнат значими лични и професионални успехи.

През изминалите няколко месеца имах невероятния шанс като терапевт да наблюдавам отблизо промените, които настъпиха у моите клиенти, докато вървях заедно с тях по пътя към преодоляването на значими на лично, професионално и колективно ниво проблеми.

Тези, които избраха да развият и прилагат ежедневно, уменията, които ще споделя с вас, успяха да съхранят себе си и да продължат уверено напред. Можете да го направите и вие, не само днес - когато трудностите са факт, а и след това, за да постигнете своята по-добра същност, бизнес и живот.

1. Запази спокойствие

Умението да запазиш спокойствие, когато светът около теб се разпада безапелационно доказа своята значимост.

Пандемията не е първото кризисно събитие, с което човечеството се сблъсква, няма и да е последното. Тя постави под изпитание устойчивостта на отделни хора, на цели системи, държави и общности. И в крайна сметка показа, че някои се справят много по-добре от други в състояния на кризи, защото запазват самообладание, подготвени са за най-лошото и имат план за след това.

От опита ми като авиационен инструктор, знам, че едно от първите неща, на които се обучават пилотите, е как да запазват самообладание в трудни моменти, какво да правят в опасни ситуации и как да планират полета така, че каквото и да се случи, да имат запасно летище, на което да кацнат.

Запазването на спокойствие на всяка цена е първата крачка за успешно приключване на полета. То е и първата крачна за правилната оценка, определяне на ресурсите и действията при всяка криза - лична или професионална.

2. Приеми трудностите като предизвикателство

Когато си изправен пред трудности, най-лесно е да се откажеш. Повечето от нас го правят.

Но ако изберем да погледнем на трудностите като на предизвикателства и средство за израстване, пред нас ще се разкрият неподозирани възможности. Томас Едисон, Джон Рокфелер и Стив Джобс са само част от множеството известни и неизвестни личности в човешката история, които, вместо да се откажат, приемат предизвикателството и постигат своя невероятен успех.

Независимо от това, което се случва в живота ви, вие винаги имате избор. Понякога се налага да избирате по-доброто от две лоши решения, но това също е възможност за избор. Новите и неудобни ситуации са единственият начин, който води до истинското израстване в личен и професионален план. Уменията, силата и знанията, които ще придобиете в подобни ситуации са безценни и приложими във всички аспекти от живота.

В практиката си ежедневно се срещам с хора, които се оплакват от обстоятелствата, околните, тялото, бизнеса или живота си по принцип. Нормално е. Всеки преживява трудности. Но начинът, което отличава успешните от неуспешните, е начинът, по който те избират да реагират на тези трудности.

Онези, които изберат да научат урока, който животът им поднася, без да се оплакват или обвиняват другите, се изправят на крака сравнително бързо, постигат добри резултати и са щастливи. Останалите продължават да живеят в отрицание и негативизъм.

Изборът как да се отнесеш със ситуацията стои пред нас във всеки един момент. Както сега - по време на трудности, така и по-късно.

Две неща са абсолютно сигурни в този живот - промяната и смъртта, като и смъртта е вид промяна

Така че можем да изберете ролята на жертви на промяната и да съжалявате за онова, което е било, или можем да приемете предизвикателството и да се възползвате от възможностите за лично и професионално израстване в нови и различни условия.

Пандемията даде ясен знак кои модели на поведение, черти на характера, умения, навици на живот и отношение към света са полезни и кои имат нужда от ревизиране и промяна. Запазването на стари навици, които нямат приложение в настоящата ситуация, няма да ви доведе до успеха, който търсите.

През най-тежките досега месеци на 2020 г. имах възможността да наблюдавам това от първа ръка у моите клиенти. Тези, които избраха да бъдат активни, да положат усилия, за да контролират страха и нагласите си, а оттук и тялото, ума и емоциите си, съсредоточиха се върху това, което могат да контролират и запазиха спокойствие.

В крайна сметка, това им позволи да постигнат цели, за които все не им достигаше време преди, да променят някои навици, които не харесваха, и да усвоят нови знания и умения. За тях кризата се оказа период на създаване на вътрешна сила и израстване.

Промяната носи несигурност, страх и тревожност и това е нормално. Неизвестността плаши и често ни кара да замръзваме на място, без да предприемаме действия. Единственият начин да се справим с това е да признаем страха си, да положим усилия да се освободим от него и в да бъдем активни.

3. Бъди адаптивен

При трудности умението на човек да се адаптира бързо към променящите се условия определя неговото оцеляване.

Адаптивността се измерва със способността му да изразява чувствата си, да бъде гъвкав и да запазва спокойствие в трудности.

Ние можем да се приспособим към екстремни температури и климатични условия, природни катаклизми, тежки заболявания, странна храна. Можем да понесем значими психически и психически натоварвания и да оцелеем.

От друга страна, неумението да се приспособим се обуславя от страха, преобладаващата роля на навиците и установените условни рефлекси, които водят до закостенялост.

Адаптивните хора се отказват от онова, което не работи, и търсят новото. Не влизат в безсмислени спорове и избягват напразния гняв, защото знаят, че така рядко се стига до решение. Дистанцират се от ситуацията и търсят нова гледна точка. Запазват бдителността си, без да чувстват напрежение. Питат се кое е най-доброто в настоящия момент.

Хората, които оцеляват винаги и излизат от всяка криза по-силни, са тези, които се адаптират най-лесно към променящите се условия и търсят най-доброто в ситуацията.

4. Бъди обективен и преценявай адекватно

Умението да запазиш спокойствие носи огромна полза в трудни ситуации. То ви позволява да съхраните способността на мозъка да мисли рационално и да не се поддавате на емоциите, и така в крайна сметка да направите адекватна преценка и да сте максимално подготвени за случващото се.

Трезвата преценка изисква да си дадеш сметка за реалната ситуация, какви са възможните заплахи и изходи от нея, какви решения и действия са необходими, кой носи отговорността за тях и какви ще са последиците.

Обективното мнение до много голяма степен зависи от източниците на информация, с които разполагаме, но и от емоционалното състояние, в което се намираме, а това е пряко свързано с функционирането на мозъка.

У всеки у нас се крият два мозъка - рационален и емоционален, които си взаимодействат непрекъснато и чиито функции зависят една от друга. Нашето физическо, психическо, емоционално, дори професионално оцеляване зависи от начина им на взаимодействие и от контрола, който оказват.

Рационалният мозък е най-висшият и най-късно развит дял от мозъка. Той отговаря за качества като аналитични способности, логично мислене, трезва преценка, поставяне на цели, създаване на план за тяхното изпълнение и други. Това е частта, която ни прави разумни същества и е пряко свързана с волята.

Емоционалният мозък е съставен от еволюционно по-стари части на мозъка и отговаря за задоволяването на базовите потребности, физическото оцеляване на тялото и паметта. Той е тясно свързан с емоциите и подсъзнателните процеси. Решенията, които се вземат на това ниво, са много по-бързи, ирационални и неподвластни на волята. По природа те остават скрити от съзнанието и са контролирани от емоциите.

При нормални обстоятелства рационалният мозък изпълнява ръководната функция - ние все пак сме мислещи и разумни същества. Тогава сте спокойни и съсредоточени, вземате трезви и адекватни решения.

Когато обстоятелствата се променят, появи се несигурност, негативни емоции като страх, гняв, тревожност, срам, ревност, емоционалният мозък взема превес и решенията, които следват са емоционални и необмислени решения, а възможността за допускане на грешки - голяма.

Голяма част от хората имат склонност да отричат емоциите и смятат, че проявяването и изразяването на емоции е силно нежелателно, особено в бизнес средите. До известна степен това е така, но отричането на емоциите не означава, че те не съществуват, а по-скоро води до тяхното потискане и задържане, което може да предизвика сериозни последствия след време.

Прекаляването с вредни храни, напитки, цигари и други вещества, обсесивното пазаруване, са само някои от сигналите, че емоционално състояние ви състояние, изисква внимание.

Това е важно да се отбележи, защото решенията, които взимате под влиянието на негативните емоции, рядко са добри и обективни.

За да запазите трезва преценка и решенията ви да бъдат добри, е важно да се научите да успокоявате ума си и да си осигурите качествена информация за ситуацията около вас.

Ако изберете да признаете, че изпитвате страх, гняв, ревност, отчаяние или друга емоция и намерите начин да се освободите нея в подходящ момент и по подходящ начин, ще се чувствате по-спокойни, по-балансирани и ще можете да вземете трезви решения в точните моменти.

Хората, които се справиха добре през изминалите месеци, направиха точно това.

5. Намали очакванията си

Повечето от нас, които се стремят към перфекционизъм на всяка цена и са свикнали да дават всичко от себе си за работата, семейството или каузата си, реагират много остро на съвет, свързан с намаляване на очакванията към себе си и другите.

Перфекционистите често изпитват тревожност, стрес и изтощение, защото са работохолици, свикнали да контролират и последния детайл, като често предпочитат да вършат всичко сами. Стандартите, които следват и налагат на останалите, нерядко са трудни, ако не и невъзможни за достигане. Те са постоянно недоволни от свършената работа и смятат, че е трябвало да я направят по-добре. Тук не става дума за корекция на погрешна минала преценка или изпълнение, а за подобряване на нещо, което вече е достатъчно добро.

Ако се разпознахте в това описание, бързам да кажа, че перфекционизмът е защитна реакция, която ви движи напред през света. Той не е черта на характера, а начин на мислене и точно затова може да се промени.

В извънредното положение перфекционистите просто се нагърбиха с допълнителните задачи, които се появиха - грижи за домакинството, видео обучения за децата, задълженията да поддържат тялото и ума си във форма, оказване на помощ на близките, служителите и други. Това доведе до повишаваща се тревожност, семейни конфликти, чувството, че остават неразбрани, преумора и загуба на мотивация.

Тези, които избраха да разхлабят примката на перфекционизма си, да намалят очакванията си, да се откажат от дейности, които не са от първостепенно значение, да приемат, че не могат и не е необходимо да свършат всичко, да приемат своите собствени недостатъци и тези на околните като нормални човешки черти, успяха да открият оптимален баланс за личния и професионалния си живот в условията на несигурност и постигнаха повече, с по-малко усилия.

6. И едно бонус умение: Грижи се за себе си - физически и психически

И едно бонус умение - удовлетворяването на основните нужди на тялото от движение, добра храна, адекватен сън и почивка, разтоварване на емоциите по подходящ начин - е от първостепенно значение за справянето с трудни ситуации, преодоляването на последствията от тях и постигането на личен и професионален успех.

Има различни начини да постигнете спокойствие, да развиете подходящите умения и да се научите да вземате правилни решения. Предлагам ви да опитате това, което моите клиенти правят ежедневно, и което издържа силния стрес тест на последните няколко месеца. Започнете да прилагате редовно техниките за емоционална свобода (ТЕС).

Гергана Радович е холистичен терапевт, специалист по съня и преподавател по Техники за емоционална свобода (ТЕС). Посетете www.enepsy.bg, за да откриете повече информация и конкретни практики, които можете да приложите в живота и работата си още днес.

Facebook коментари