Мениджърите споделят, част XXXV

Представяме Бояна Сирянова, управител на р-т „Тополите” (ВИДЕО)

 

Бояна Сирянова е една от малкото жени у нас, които могат да се нарекат истински ресторантьор. Тя оглавява екипа на ресторант "Тополите" през последните 20 години, а мястото е известно с това, че е едно от малкото в страната ни, които имат 50-годишна история. Това не е заведение, което се отваря за няколко сезона и после се мести или затваря. Ето защо "Тополите" е кулинарна институция в столицата и то вече половин век.
Да си ресторантьор не е никак лесно, но си има и своите положителни страни, казва Бояна. За своята работа тя се шегува, че най-големият казус, който трябва да реши, е как да направи така, че клиентите й винаги да се чувстват щастливи.

"Много мои клиенти са ми разказвали за емоцията, с която свързват "Тополите". За това как са посещавали ресторанта, когато са били студенти, после как са се оженили в него и после пак там сме женили децата им. В това има много чар", казва Бояна.

Тя споделя, че ако говорим за лъскави и модерни заведения, нейното определено не е от тях, защото смята, че е по-добре да се запази старата визия на мястото, която носи много история и дух. И макар често нейни колеги да я питат как успява да привлече толкова добри и платежоспособни клиенти в "Тополите", Бояна смята, че единствения начин да имаш добри клиенти, е като работиш много.
В избата на "Тополите" има около 1 000 етикета и Бояна може да разкаже всичко за всяко едно вино. Ето защо това е ресторантът, в който ще опитате наистина уникални напитки. И най-хубавото е, че може да си поръчате по чаша от няколко различни вина, за да усетите истински разликите и вкуса.

Паралелно с работата си като управител, Бояна е и един от най-изявените сомелиери в България. Участва във всички дегустации на вина у нас, в комисиите, които оценяват вината и е част от Асоциацията на сомелиерите. Тя е експерт в областта на съчетанието – „храна – вино” и обучава много от младите сомелиери в България.

Категорична е, че България е една от най-добрите страни за производство на червено вино в Европа. "Имаме тероар, почви, имаме хора, които са много добре подготвени, но за съжалени ни липсва реклама и е много трудно да се борим с Франция, Италия и Испания.", казва Бояна. И все пак - през последните години родните вина участват на много международни конкурси и печелят ред награди, което според Бояна е повод за национална гордост.

Нейните правила за успех в бизнеса

"Основното правило в ресторантьорския бизнес е да има много любов и постоянство. Истината е, че в нашата професия има много алкохол, много пари и много изкушени и е трудно да се контролира всичко това. Освен това има и много безсънни часове - дните и нощите ни често са дълги.
Но на първо място, основното правило, което трябва да спазваш, е да правиш нещата с любов. Защото понякога е много лесно да се вземат едни пари, да се направи кетериг за едно събитие. Но целта е тези хора да се върнат отново и да са доволни.
Затова и в моята работа аз спазвам малко по-различни правила. Не е важно да си запълня обема от 140 места в ресторанта, аз искам да имам малко, но доволни и щастливи гости.

И никога не им давам да четат менюто, въпреки че имаме такова. Мое правило е да знам всеки какво харесва и да му препоръчам нещо добро. Това обаче не значи, че ще препоръчам най-скъпото вино, например."

Бояна с усмивка признава, че вижда светлина в тунела, защото в страната ни винената и груме културата се развиват. „Ако допреди няколко години всички жени пиеха само совиньон блан, то сега вече много дами познават и други сортове, и имат своите предпочитания, което е страхотно. Допреди 10 години децата на по-заможните българи ядяха чипс и кетчуп, а сега нещата доста се промениха и се радвам за това положително развитие”, споделя Бояна.
 

Facebook comments