fbpx Драгомира Динева, собственик на ФОКС оптики: Бизнес се прави със съмишленици, не всичко е пари | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Драгомира Динева, собственик на ФОКС оптики: Бизнес се прави със съмишленици, не всичко е пари

Водеща снимка
Да

Мениджърите споделят, сезон 7

Драгомира Динева, собственик на ФОКС оптики: Бизнес се прави със съмишленици, не всичко е пари

Драгомира Динева обожава кучетата и в частност лисиците покрай “Малкия принц” на Екзюпери. Когато обсъжда с брат си името на компанията, той настоява то да е кратко, звучно и да съдържа определени звукови комбинации. И така с нейния култ към лисиците се появява ФОКС (от англ. fox - лисица), вече 24 години. Тя е част от луксозното ни годишно издание АЛМАНАХ 2020 и тук представяме част от представянето й в него.

Трудностите в бизнеса

И в миналото, и сега има трудности. Тогава си проправяхме път, трябваше да се утвърдим, да се таргетираме и нямахме полезни умения и екип, както днес, но конкуренцията беше слаба, регулационната тежест беше малка и оптимизмът ни беше на високо ниво. Кредитирането - някога за нас беше невъзможно да получим кредит от банка, а сега дългосрочната добра корпоративна политика ни се отплаща подобаващо - независимо че сме малка фирма, при интерес от наша страна получаваме преференциални и много разумни условия.

Трудностите в настоящия момент са липсата на държавна политика за подкрепа и съдействие на българските предприемачи. Преференциите за външни компании, организиращи свои филиали у нас, са сериозни, което не може да се каже за българския стопански субект.

Друг проблем е корупцията, която е повсеместна и се отразява и в нашия бранш. Това е дълга тема и няма да навлизам в подробности, но почти всички търгове по ЗОП, на които се явяваме, са изготвени за определени фирми.

И не на последно място регулационната тежест. Вместо да реинвестираме малкото генериран финансов ресурс в техническо модернизиране и диагностична периферия, която да е в услуга на обществото, в обучение и повишаване на експертността на сътрудниците, ние го влагаме в поредните формални договори с фирми, чиито услуги са ненужни, но са в регулационните норми и изисквания като СТМ, фирми за архивиране на документация, фирми за фискален софтуер и т.н.

Като всеки предприемач в България сме имали трудни моменти. Някои са ни стрували скъпо - например загубата на ценен човешки ресурс поради емиграция

Други сме обръщали в предимство - например наши конкуренти с търговски обекти клас А (топ локация, отличен интериор и техническо оборудване), заливат пространството с билбордове, реклами по електронни медии, корумпиране на ключови служители в големи корпорации с предложения, зад които стои нискокачествена стока с неизяснен произход. Ние неизменно държим на отличното съотношение качество-цена и без големи удари, години наред продължаваме да се ползваме с доверието и препоръката на хилядите си клиенти.

И до днес заради абсурдни и необосновани наредби и закони губим ценен времеви и финансов ресурс - на всеки 4 години, подменяме касовите апарати с нови (вече 2 пъти), закупуваме нови складови софтуери, защото този, с който работим не е регистриран като СУПТО (но пък е направен специално за нас), правим скъпоструващи регистрации на узаконяване на рекламните табели на витрините на магазините ни, като от нас се изисква да набавим и предоставим документация, която би трябвало да се осигури от фирмата, която изработва и монтира тези инсталации и т.н.

В България в здравноосигурителния кодекс не са включени очила, както в другите държави. Няма целеви средства за специализиран преглед на очите за зрителен статус и корекционни очила на осигурените лица.

Ето защо всички ресурси, които оптиките внедряват в услуга на очното здраве на клиентите са за собствена сметка и зависят от тяхната политика и желание. Губейки и без това ограничените фирмени ресурси в изпълнение на лобистки регламенти, ние пропускаме възможности да инвестираме в допълнително оборудване, което да е в услуга на общественото здраве.
Но най-трудното е емигрирането на незаменими, ценни, компетентни и лоялни сътрудници.

Този процес за нас започна през 2000 г. с емиграцията на най-важния член на фирмата - моят брат и съдружник Бойчо Динев и продължи перманентно през годините с напускането, поради заминаване в чужбина, на наши лекари и оптици. Повярвайте, има незаменими хора. Ние всеки ден усещаме липсата им...

Миговете на триумф

Сякаш много повече мога да говоря за трудностите, отколкото за триумфите. Най-ярко съм съхранила усещането за заслужена победа на бизнес наградите на ФОРБС България 2012 г. Случайно научих за конкурса FORBS Business Awards и съвсем сама попълних всички анкети като описах със свои думи какво ни мотивира, какви са визията, пътят към нея и т.н. Бяхме номинирани в категория “Клиентска политика” заедно с утвърдени и сериозни фирми и това само по себе си беше голяма чест за нас. На самото награждаване отидох с огромно усилие, защото през деня ми се наложи да давам кръв за болен близък човек. Замаяна слушах как награждават спечелилия 3-о и 2-ро място, и реших, че сигурно сме останали 4-и. Когато съобщиха 1-во място за ФОКС Оптики, не можех да стигна до подиума, за да получа плакета и грамотата, защото сълзите се лееха от очите ми, чувах радостните викове на хора от залата и не вярвах на ушите си...

Същевременно удовлетворена се чувствам всеки ден, когато получавам обаждания и имейли от доволни и благодарни клиенти, когато сътрудник на фирмата ме порази с жест към колега, към клиент или към мен. Има поговорка:
“Навреме направена услуга е двойна услуга”.

Когато остават след работно време, за да може фирмата да изпълни в срок или предсрочно, поети ангажименти към клиенти, когато молят близките си да гледат болните им деца, за да не натоварват колегите си с отсъствието си, когато търсят евтино или безплатно решение за хора със скромни възможности...

Бизнес се прависъс съмишленици

Където и да е по света, какъвто и да е бизнесът, човек трябва да се заобиколи със съмишленици и да ги обгради с уважение и любов. Не всичко е пари. Истинското щастие е да имаш баланс - в семейството, работата, приятелите, забавлението. И здравето. Може да не си най-успешният или най-богатият от срещата на випуска, но ако всеки от обкръжението ти се гордее с теб и се радва на присъствието ти, и е споделено, определено си щастливец. Не звучи много бизнес, но това е валидно и за фирмата ни.

Моите правила за успех в бизнеса

Никога не наемам хора, с които не бих седнала на една маса. Сигурно затова нашите празненства са пословично весели.
Не подвеждам клиент, колега или близък. Ако съм обещала нещо, ще го изпълня. Имаше случай през 2010 г., в разгара на кризата, когато оборотите се сринаха, с дни никой не купуваше очила и се наложи да изтегля кредит, за да платя заплатите на хората от фирмата.

За мен все още важат дадена дума и ръкостискане

За мен все още важат дадена дума и ръкостискане. Може би заради това чуждестранните ни партньори ни предоставят голям стоков кредит, без банкови гаранции и до днес

Всеки може да допусне грешка. Клиентите нямат нужда от оправдания. Ако сме на ниво, ще направим от това позитив, вместо да се оплакваме. Във ФОКС Оптики нямаме глоби, не се налагат.

Хората, които са в една фирма, трябва да се харесват или поне да се уважават. Само тогава може да продължат да работят заедно, години наред.

И да, най-важното в един бизнес е той да е добър за хората, за природата, за бъдещето. Ако няма тази перспектива, трябва да се преразгледа, да се реформира или закрие.

... когато заплатата беше 8$

Винаги ще си спомням основаването на компанията. Търсехме помещение за първия си магазин през 1996 г.,
а икономиката процъфтяваше. Всеки работеше някъде, развиваше свой малък бизнес, нямаше празно място в София. След като най-после договорихме помещение, което беше в ужасно състояние, изчакахме предишния наемател да го освободи и започнахме ремонт. Инвестирахме почти всичките си средства. Отваряйки врати на 6.06.1996 г. се озовахме в кошмара на хиперинфлацията. Стоките, закупени в долари предишния ден, се обезценяваха в левове до обяд на следващия. Налагаше се да сменяме цените по 4 пъти дневно и съответно да разработваме нов бизнес в условия, в които хората отиваха с пачка левове да си купят хляб. Бяхме 5 души, работехме 7 дни в седмицата по 12 часа и взимахме по 8 USD заплата. Оборотът не ни стигаше дори за наема.

Тогава аз и съдружникът ми си продадохме колите, телевизорите, дори мебелите, за да устоим, да се издължим на доставчици и наемодатели. Трябваше спешно да реорганизираме плановете си за развитие в мерки за оцеляване.

Дигиталното време на очите

Повече от 19 години ние предлагаме стъклата на водещи световни производители, чийто дизайн е продукт на специален софтуер. Той обобщава и анализира милиарди комбинации на зрителни корекции и предлага за всеки потребител най-оптималния дизайн за него според личните му данни, които ние във ФОКС измерваме и предоставяме. Това не е всичко. Чифтът стъкла се изработва в специални HI-TECH автомати, които позволяват да се постигне изключително високо ниво на точност и естетика. За клиента това означава зрителна острота, ергономичност и панорамност на виждането с очилата, здравина, тънкост и лекота на стъклата, което позволява красива, елегантна рамка. С други думи - по-добре щастлив и красив, отколкото болен и грозен. И това е серийно производство.

Каква е нашата роля? Освен да дефинираме нуждите на клиента, като ги съобразим с неговите възможности, за което освен подготвен и компетентен екип във всеки наш филиал сме подсигурили медицинска апаратура за диагностика, ние измерваме всички параметри на едни очила (само за позицията на рамката върху лицето са 6), а след като получим поръчаните продукти ги изработваме на 3D автомати, напълно дигитализирани, за да постигнем точност и прецизност от 21.век. Инвестирали сме в три такива автомати, за да сме сигурни, че можем да обезпечим всяка ситуация.

Драгомира Динева е родена в гр. Дупница, където завършва гимназия. През 1991 г. се дипломира като акушерка в Полувисш институт за подготовка на здравни кадри в София, като в онези години се занимава с много неща, за да се прехранва.
През 1993 г. започва работа в Оптик Мат и се влюбва в този бизнес. Имайки някои различни виждания от тези, на ръководството, както и много младежки хъс, заедно със съмишленици основа собствената си компания ФОКС през 1996 г. През 1999 г. завършва очна оптика в ОТФМО “Ломоносов”. В бизнеса е със своя партньор в живота, като заедно имат и компания за дистрибуция и търговия на едро в очната оптика, ръководена от него. Майка е на син и дъщеря.

ФОКС Оптики са основани през 1996 г. и с днешна дата разполагат със 7 локации в София, като предлагат търговия с готови оптични продукти, продажба и изработка на всички видове корекционни стъкла и рамки, компютърно измерване и тестване на зрението на клиентите.

Facebook коментари