fbpx Наталия Гаджева, изба "Драгомир": Хубавото вино е като книга за четене - може много да разкаже | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Мениджърите споделят, сезон 8

Наталия Гаджева, изба "Драгомир": Хубавото вино е като книга за четене - може много да разкаже

Изминалта 2020 година трябваше да е най-щастливата за винарско имение “Драгомир” в пловдивското село Брестник, защото най-новият и най-модерен винен дом в България трябваше да отвори врати през март. Точно в този момент животът обаче пое в друга, неизвестна за никой до тогава посока. За “челния сблъсък”, бизнеса с виното и любовта към него, разказва Наталия Гаджева, която заедно със съпруга си Константин Стоев и приятелят им Валери Мектупчиян са създатели на проекта. Цялата история може да прочетете в Алманах 2021, а тук представяме част от нея, разказана от първо лице

Главни герои в сценарий по оцеляване

Ние чакаме това ново за нас начало или новия ни винен дом да стане реалност от доста години. Изминахме дълъг, труден, но и красив път до тук, с огромно желание и хъс да направим нещо запомнящо се. И тъкмо да разтворим широко вратите на новата ни винарна, се наложи да ги затворим... Стресът и шокът е голям - когато си на прага мечтата ти да се превърне в реалност, когато си се настроил за много работа и гости, а получиш челен удар, е трудно да го приемеш. Спиране на всякаква търговия, дегустации, събития, а в същото време големи производствени разходи, (защото нито лозето, нито виното се интересуват дали има пандемия) и голям кредит за строителство и оборудване.

Както за всички, така и за нас, това е като филм, в който не искаме да сме актьорите. Уви, не само, че сме, но сме и главните герои в сценарии по оцеляване. Много тежки месеци изминаха, вече година... Не знам до кога ще издържим, но надеждата не трябва да изчезва. А какви мечти имахме, а как чакахме нашето преместване...

Бутиковата винарна – риск или правилен ход?

Двамата със съпруга ми Константин имаме много години опит като енолози в България и много искахме и продължаваме, разбира се, да сме част от хората, които ще променят имиджа на понятието “българско вино“. Това става с много прецизен труд, постоянство и стриктен контрол - от гроздето, през виното, маркетинга, грижата за клиента, обслужването в дегустациите. Всичко това се постига, само когато работиш с обеми и количества, които можеш лично да контролираш. В този смисъл няма риск да създадеш бутикова винарна, защото знаеш всичко за производството и клиентите си. Има обаче голям риск по отношение на популяризирането на бранда.

Малките производители са по-неразпознаваеми на пазара, предвид обемите, с който търгуват и с по-високите цени на продукцията си, заради всички по-горе изброени неща. Аз съм твърдо убедена, че личното отношение е това, което ще помогне на много от бизнесите да се развиват. Освен това няма как да произвеждаш премиум продукт и да не си “бутиков”, нали?

Гроздето и виното не се интересуват има ли вируси

За съжаление през изминалата година научихме и доста нови уроци. Всички видяхме, че сме малка частичка от света и че твърде малко неща можем да контролираме и променим, колкото и да не ни се иска да е така. Ние обаче продължихме да работим както досега, защото както вече споменах - гроздето и виното не се интересуват от вируси. Те изискват своите ежедневните грижи. Но търговията спадна драстично, защото нашата винарна основно работи с ресторантите, а тяхното затваряне се отрази изключително много и на нас. Трябваше да търсим различни начини да реализираме този обем от вино, който не можахме да реализираме в ресторантите. Насочихме усилията си към малките винени магазини, сайтовете за търговия на вино, корпоративните клиенти. Но въпреки това не успяхме да компенсираме загубите. Дано скоро да заработим по стария начин, защото една от най-големите ценности на виното, е да бъде споделяно с приятели. А това се случва, когато сме заедно, а не изолирани един от друг.

Моментите на удовлетворение

Повярвайте ми, че когато размишлявах върху въпроса за удовлетворението, ми звънна телефона:

- Здравейте, с “Драгомир” ли разговарям ? - Да, здравейте! - О, чудесно! Искам да си поръчам няколко кашона от вашето вино. Мой добър приятел ми подари за празниците ваша бутилка и това е най-хубавото вино, което някога съм опитвал!".

Ето, такива моменти ми доставят удовлетворение, че си направил някой щастлив и си го накарал да се усмихне дори от бутилка вино. За да стигнеш обаче до този момент е нужен упорит труд, постоянство, честност, коректност, качество, креативност. Това, обаче, невинаги води до печалба във фискално изражение, защото за съжаление в нашата страна има ниска покупателна способност на голяма част от населението. Качеството, което винаги е свързано и с по-висока стойност на продукта, много пъти не се цени или пък клиентът просто не може да си го позволи.

Вино и дигитално време

Дигитализацията е вече неизменна част от нашия живот и няма как винения бизнес да е извън нея. Все повече се предоставят възможности за виртуални дегустации, информация за вината, видео разходки в лозята и винарските изби, рейтинги, класации, онлайн търговия. Това дава възможност за много бързо достигане на информация до клиента и разбира се, при желание да организира своята покупка на вино или посещение във винарната.

Създадохме нов сайт, виртуална 3D разходка, видеа, онлайн магазин, както и платформа за резервация на дегустации. Социалните мрежи също много помагат на бизнеса, най-вече за достигане на информация до клиента. В този смисъл дигитализацията помага много, но все пак виното в продукт, който трябва да се преживее на живо. С мисъл напред гроздо- и винопроизводството са дейности и бизнеси, който отнемат много време при планирането за създаване, както и при реализирането им. Те са за търпеливи хора.

През годните създадохме наша концепция, която следваме, но във всяка следваща реколта се раждат и нови идеи, които реализираме. Това, което ни води, е да покажем и представим виното като част от живота ни. Да го превърнем в необходимия добавък към хубаво изживяване. Да му дадем и друга принадена стойност, като например, последните реколти на серията ни Sarva са единствените (за сега) вина, които са обработени със зеолит - природен минерал, който помага да изчистим токсините от организма ни.

Мисията

Мисията, която сме си поставили, е да научим повече хора (особено младите) да разбират виното или както обичам да казвам - “да го разлистват”. Защото хубавото вино е като книга за четене - то може много да разкаже. Само си помислите колко е дълъг пътят му, за да стигне до вас...

И тук идва един друг проблем, който за мен е удар в сърцето. Научихме ли се, особено в това време, да ценим родното? Много ми се искаше в една толкова тежка ситуация, в която можехме взаимно да си помогнем на бизнесите в България, да го направим наистина. Да посегнем повече към българските продукти, да се замислим за семействата, които могат да останат без работа, поради невъзможност да развият търговия на дадени продукти.

Да, някои го направиха, но за съжаление голяма част от потребителите не помислиха върху това. А как се отрази пандемията на вкусовите и бурното развитие на домашната кулинария? Страхът от това, дали утре ще бъда на работа и дали ще мога да си позволя разход за бутилка хубаво вино, наклони везните в полза на наливните вина, които са по-евтини, както и на дестилатите. Малко са тези, които увеличиха предпочитанията си към добрите вкусове, но пък те именно са нашите хора и ние им благодарим!

Моите пет бизнес правила

Коректност - поставям го на първо място, защото дори и да си сгрешил, ако имаш коректно отношение към хората, с които работиш, те ще те разберат.

Компетентност - не можеш да управляваш бизнес без знания.

Креативност - за да вървиш напред, трябва непрекъснато да си пръв в идеите.

Колегиалност - никога не подценявай работата на колегите, за да изкараш на преден план твоята.

Качество на продукта - сложих го на последно място, но без това няма как да създаваш и развиваш бизнес.

Винарна „Драгомир“ произвежда лимитирани партиди, основно от българските сортовете Мавруд, Рубин и Димят, както и купажи с тяхно участие. Двете основни серии вина са PITOS и SARVA.

Инж. техн. Наталия Гаджева завършва Висшия институт по хранително-вкусова промишленост Пловдив, със специалност „Технология на виното и ВАН. От тогава работи във винарската промишленост на България и преминава в изби като Ветрен, Брестник и Загрей. От 2007 г. заедно със съпруга си Константин Стоев създават Винарско имение Драгомир. Била е председател на Съюза на енолозите в България. Участва в дегустационните комисии на конкурсите „Винария“, „Винен индекс“, „Винен граал“, на Районната Лозаро-винарска камара, на сп. „Бакхус“.

Лектор е на тематични винени майсторски класове. С любовта си към виното заразява много вино любители, които ежедневно сверяват винарските си познания с нея. Като вино консуматор обича да експериментира с дегустация на вина от различни страни и сортове, страст са и вертикалните дегустации. Майка е на двама сина, които вярва, че ще продължат семейния бизнес - по-големият вече е част от екипа, а малкият вече има сериозни познания във винопроизводството и участва в работния процес