fbpx Йовко Атанасов, Lenovo: Бизнесът активно търси устройства за „домашните офиси“ | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Йовко Атанасов, Lenovo: Бизнесът активно търси устройства за „домашните офиси“

Йовко Атанасов, регионален мениджър на Lenovo за България и Македония. В променящата се бизнес реалност, когато домовете се превръщат в новия офис и новото училище, търсенето на устройства се повиши рязко. Какви се тенденциите на пазара?

Г-н Атанасов, как пандемията промени пазара на PC и мобилни компютри и кои устройства са по-търсени?

- В последните години мобилността стана основен фактор при избора на устройство. Това е тренд, който наблюдаваме от доста време и при нас. Търсят се леснопреносими устройства – леки, тънки и практични, но също така с дълъг живот на батерията, тихи и с добро охлаждане. Желанието за независимост от работното бюро и стремежът към възможност за работа от всяка точка на света или пък от комфорта на дома, определено взимат превес при избора на машина. Пандемията още повече засили този тренд, защото всички оценихме колко е важно удобството за работата от вкъщи. Стане ли въпрос за забавление, потребителите искат както да бъдат част от една общност в защитено и споделено пространство, така и понякога да изпъкнат сред приятелите и “съперниците” си в играта.

В периода на пандемията намаля ли търсенето на устройства от страна на бизнеса? Усещате ли свиване?

- Търсенето от страна на бизнеса не намаля, а по-скоро се измени. Забелязахме го най-вече при работодателите, които започнаха да търсят друг тип устройства, периферия и аксесоари за своите служители, основно с цел оборудване на техните „домашни офиси“. В днешните условия на работа в динамично развиваща се среда и на високи обороти, надеждните, бързи и сигурни машини са задължителни. Бизнесът още по-малко от частния потребител обича да прави компромиси. 

Lenovo отчита много висок ръст в световен мащаб, въпреки пандемията, на какво се дължи това?

- Успяхме да преразпределим производствените мощности в различни точки на света и до голяма степен да запазим обичайното темпо, благодарение на факта, че производството не е съсредоточено изцяло в един завод. Не е за подценяване и фактът, че както в световен, така и в локален мащаб, Lenovo има изградена положителна репутация и множество лоялни клиенти, които в ситуация на криза се доверяват на своите изпитани във времето брандове, доказали се като надеждни партньори. Ние вярваме, че нашата работа не е само да произвеждаме и продаваме компютри, таблети, сървъри и пр., а да бъдем своеобразен водач и съюзник за нашите клиенти и партньори в постоянно променящия се и за много от тях непознат свят на технологиите.

Как се позиционира Lenovo в България и според Вас каква ще е тенденцията в пазара на мобилни и преносими устройства?

- Едно от безспорните предимства на Lenovo е, че не се опитва да унифицира своите потребители, а предлага устройства, които отговарят на точните нужди и специфики в ежедневието на всеки един от тях. В премиум сегмента Yoga продължава да държи високи позиции и да задоволява търсенето на потребителите с изискан вкус. Доказателство за това е засиленият интерес към представянето на ултра тънкия Yoga Slim 9i и новия 14-инчов конвертируем Yoga 9i с покритие от  естествена кожа, лесна преносимост и зашеметяващ външен вид. За малките и средните бизнеси, както и за все по-бързо растящия сектор на фрийланс специалистите, серията ThinkBook се превърна във фаворит, благодарение на своята комбинация от отлични системи за сигурност, лесна преносимост и изящен дизайн. А за по-големите бизнеси, традиционно най-добрият избор остават лаптопите от серията ThinkPad.

Разбира се, на пазара на лаптопи сега, по-силно отвсякога, важи правилото, че потребителите търсят устройства, които имат адекватно съотношение цена-качество. В този ред на мисли, тенденцията, която наблюдаваме, накланя везните към преносимите устройства, смарт хоум и свързване на домашната техника в екосистема, защото това са наистина устойчиви инвестиции. Вярваме, че това е бъдещето и сме горди, че имаме възможността да бъдем негов проводник и да правим новите технологии достъпни за всички.