fbpx Опасно ли е служебна и лична информация в един лаптоп | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Опасно ли е служебна и лична информация в един лаптоп

Често потребители не правят разлика между лични и професионални данни и ги съхраняват на едно и също устройство. Близо 42 % от участниците в проучване, проведено от руската агенция за маркетингови проучвания „О+К Рисърч“ по поръчка на „Лаборатория Касперски“, използват лаптопи, които са предоставени от работодател или са закупени от самите тях, както за работа, така и за лични цели.

Личният лаптоп, който няма надеждна защита от кибер атаки, както и служебният лаптоп, използван за лични цели, би могъл да доведе до изтичане на поверителни служебни данни. Ако бъде осъществен нерегламентиран достъп до използваното за работа лично устройство, това може да доведе до проблеми за цялата корпоративна мрежа.

Обратната ситуация – когато служебният компютър се използва вкъщи – е по-рядко срещана (съответно 15 % и 17 %), но е не по-малко опасна за служебните данни. Много сходно е положението с мобилните устройства: близо една трета от участниците в проучването използват смартфони и таблети и за забавление, и за работа. Потребителите на Blackberry имат по-високи резултати от потребителите на други марки: 26 % от закупилите тази марка смартфон го използват за работа, докато 18 % от служебните устройства се използват за лични цели. Основното заключение е, че цялата гама от устройства – от настолни компютри до мобилни телефони – се използват за съхранение и обработка на служебна информация.

Според проучванета 35 % от собствениците на таблети използват тези устройства за съхранение на кореспонденция, свързана с работа, а 20 % от интервюираните съхраняват данни, необходими за отдалечен достъп до локалната мрежа на дружеството. Около 19 % от потребителите на смартфони съхраняват пароли на служебния сървър за съхранение на електронна поща в паметта на своя смартфон. За 14 % данните, съхранени на тези устройства, включват потребителски имена и пароли за отдалечен достъп до виртуална частна мрежа (VPN). Разбира се, в случай на заразяване, загуба или кражба на тези устройства тази информация да се окаже ценна плячка в ръцете на измамници или други правонарушители.