fbpx Смартфоните променят градовете | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Смартфоните променят градовете

Притежатели на смартфони в Сао Пауло, Пекин, Ню Йорк, Лондон и Токио бяха попитани за техния интерес и потенциалното им мнение относно 18 нови мобилни услуги, свързани с важни аспекти от живота – възможностите за пазаруване, ресторантите и местата за забавление. Примери за нови услуги са: гайдове за ресторанти в социалните мрежи, дигитални треньори в реално време, шопинг препоръки, мобилни менюта, резервации на маси в заведения, и доставката на храна на същия ден.

Резултатите показват, че докато 8% от анкетираните смятат, че услугата е вече достъпна, 61% очакват тя да бъде на разположение едва след три години.
Проучването засегна и сфери от градския живот, от които потребителите са недоволни, а именно лошите условия за живот за децата и възрастните хора, комуникацията с институциите и трафика. Новите концепции за услуги в тези области са платформи за социални грижи, улесняващи комуникацията между членовете на семейството чрез различни устройства, градска мобилна услуга, която предоставя информация от местните власти, и дневен маршрут за най-бързо придвижване, който оптимизира календара на потребителя за да намали необходимостта от дълго пътуване.

Интересно е, че хората често търсят през своите смартфони по-добри услуги и по-лесна комуникация с местните власти. Наред с това, между 10 и 15 % от младите двойки или родители смятат, че редица подпомагани от ИКТ грижи се предлагат в техните градове, докато 64-68 процента вярват те ще бъдат активни след 3 години.

Трафикът е причина номер 1 за недоволството в градовете, и 47 % от притежателите на смартфони, взели участие в проучването, проявиха интерес в личен навигатор, който предоставя най-добрата информация за всички видове транспорт, от ходене пеша до шофиране.
Почти половината (47 %) от притежателите на смартфони предричат, че мобилните оператори ще бъдат практични и ще предложат тази конкретна услуга, въпреки че повечето потребители очакват първо транспортната индустрия да инициира въвеждането на този тип приложение.
Проучването е проведено от Ericsson ConsumerLab.