fbpx Очаквания за златото | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Очаквания за златото

„Забелязваме завръщане към златото, като сигурно убежище, след като миналата седмица изненадващото решение на Швейцарската централна банка доведе до рязко повишение на пазарните рискове“, това казва в интервю Оле Хансен, Директор Стратегии „Суровини“ Saxo Bank. Фокусът върху пазара на злато и сребро беше променен от негативния ефект на покачващия се долар, както и от очакванията за покачване на лихвения процент в САЩ през 2015. През последните няколко месеца, резкият спад в цените на енергетиката предизвика промени в настроенията, като премести фокуса, който досега беше върху притесненията от дефлация към отрицателната възвращаемост на облигациите.

Прогнози на Saxo Bank за цената на златото през тази година

„Имаме конструктивен поглед върху златото през 2015 г., но трябва да признаем, че настоящото оживление настъпи по-рано отколкото очаквахме. Вземайки под внимание това, което видяхме в Швейцария, нарастващият събитиен риск може да изиграе своята роля през тази година, като в крайна сметка възпламени отново търсенето, независимо от това дали Федералният резерв реши да покачи лихвения процент. С начална позиция от 1200 долара в началото на януари, очаквам златото да приключи годината с увеличение от 5 до 10 %“, допълна Хансен.

Възможно ли е увеличеното предлагане на златото да предизвика спад в цената? Според скорошна статистика, Азербайджан е увеличила добива на злато.

Увеличеният добив на злато не заема голяма част в определянето и развитието на цената на златото. Инвестициите и търсенето са основните фактори, които трябва да следите, тъй като предлагането е сравнително стабилно и известно на пазара, докато големите неизвестни са свързани с търсенето. Както хедж фондовете и инвеститорите, посредством търгуването на продукти увеличават дългосрочната позиция, така и тези развития са основните движещи сили зад скорошното повишаване.