fbpx Елате в пролетна Враца! Заслужава си! (галерия) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Елате в пролетна Враца! Заслужава си! (галерия)

Едва ли има друг град в България, където планината буквално е влязла в къщите. През пролетта, когато Балканът се събужда от зимен сън, Враца е един от най-прекрасните български градове. А след основен ремонт на централната градска част, площадът и главната пешеходна улица са като от картичка. "Като Швейцария, ама по-хубаво, защото си е наше!", както казва един наш приятел.  

Ежегодно в града се провеждат Ботевите дни, чиято кулминация са митингът-заря на 1 юни, провеждан на площад „Христо Ботев“, както и всенародното поклонение на 2 юни на връх Околчица.

Освен, че е градът на Ботевата чета и Софроний Врачански се гордее още един достоен българин, може би не толкова известен колкото трябва. След Освобождението, той прави градът познат и извън пределите на България. Мито Орозов, който поставя началото на модерното коларство у нас и въвежда 9-часов работен ден при нормално тогава работно време от 10 до 12 часа дневно. "От преуморения работник ползата е малка!“, казва той.

От моделите на самоукия майстор Мито Орозов се заинтересувал и Хенри Форд, който го определя като „личност с европейски мащаб, ум и знания“. 

Зад съвременния градски площад е сгушен и етнографския възрожденски комплекс „Софроний Врачански” към регионалния исторически музей Враца. Посреща ни уюта и възрожденския мирис на няколко къщи-музеи

Куртпашовата Кула. Висока е 11 метра, построена е през XVII век и е използвана за жилище на местен феодал. Състои се от подземен, приземен и два допълнителни етажа, които също са използвани за живеене. 

Разположен в подножието на Врачанския Балкан, градът е отправна точка към множество пещери, водопади и интересни скални образувания. Най-известни сред тях са пещерата Леденика, водопадът Скакля и проходът Вратцата.