fbpx Екстремно бягане по стълби | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Екстремно бягане по стълби

Екстремно бягане по стълби

Най-екстремното бягане по стълби в света „Tower Run Up extreme“ се провежда за четвърти пореден път във виенския небостъргач Кула на хилядолетието (Millennium Tower) на 31 август 2013 г. 200 професионални атлети са заявили желание да изкачат общо 2529 стъпала. Офис сградата е висока 202 м, има 50 етажа, а всяко стъпало е високо 18 см и широко 29 см. Крайната цел на бягането е тераста на 48-мия етаж.

При състезанието в Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк, което се провежда от 1978 г., се преодоляват 1567 стъпала, а в тайванската кула Тайпе – 2046 стъпала. Така бягането в Millennium Tower носи титлата на най-екстремното тичане по стълби в света. Тази година ще има общо 19 такива надпревари, като най-трудно е изкачването на Емпайър стейт билдинг, следван от Панаирната кула във Франкфурт, а виенската кула, панаирната кула в Базел и Торе Колпатриа в Богота си поделят третото място по трудност.

При изкачването на Кулата на хилядолетието разстоянието от партера до 48-мия етаж с 843 стъпала трябва да бъде пробягано три пъти, което отговаря на спринт от над 4500 метра. Всеки участник в екстремното бягане е професионален атлет и ще стартира самостоятелно, а изпреварването по време на тичането няма да е проблем поради достатъчната ширина на стълбището. За близо 300 регистрирани аматьори е предвиден по-лекият вариант „Millennium Tower Run Up light“, при който ще бъдат изкачени само 843-те стъпала на един тур.

Носител на миналогодишния рекорд от 11:36:40 минути е притежателят на световната купа, полякът Пьотр Лободжински. За тази година той си е обещал нов рекорд. Освен точки в ранг листата за световната купа тичането в Кулата на хилядолетието ще донесе и парична награда от 4500 евро, която се разпределя между тримата най-бързи при жените и при мъжете.

снимка - Кулата на хилядолетието във Виена
© Schaub-Walzer/PID