fbpx Лято по безкрайните плажове край устието на река Камчия | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Твоето лято 2020 в България

Лято по безкрайните плажове край устието на река Камчия

Ако не сте били на плажовете на Камчия много сте пропуснали и непременно трябва да сложите в списъка „to do“ една от най-красивите части на нашето Черноморие. И ако не успеете в оставащите дни на август или пък топлите септемврийски дни да го направите, то непременно планирайте за догодина. 

Очакват ви цели 12 км дълбоки плажове, които всъщност са най-дългите в България и са защитена зона „Камчийски пясъци“. А най-хубавото е, че никъде няма да видите бетон, хотели или шумни заведения. Тук наистина е добре да си носите вода или напитки в хладилна чанта, защото може и да няма от къде да си вземете, тъй като двете заведения са в единия край.

Тук има два къмпинга - Романтика и Рай и някак всичко е много райско и романтично. Вярно, че те са в стила на соц-а, но ако не търсите лукс, ще попаднете наистина в друга България. Почни до устието на реката намира санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" с Учебно-възпитателния център "Юрий Гагарин, където от ранна пролет идват на почивка руснаци, но тази година поради пандемията ги няма и курортният комплекс е странно спокоен. 

Ние акостираме за няколко дни тук, за да се пуснем с каяк по река Камчия (след като сме плували по Велека и Ропотамо) и да се насладим на плажно спокойствие. 

Камчия е най-голямата българска река, която се влива в Черно море в района на община Аврен край Варна, като отводнява почти цялата Източна Стара планина, части от Предбалкана и малка част от Дунавската равнина. Дължината ѝ е 46 км, но заедно с лявата съставяща я река Голяма Камчия, която е приета за нейно начало, е дълга 244 км и е седма по дължина в България.

Целувката на реката и морето

Устието на Камчия, където реката се целува със солената морска вода, прави голям завой и тихо и кротко се влива в морето. Пясъкът там е изключително фин, водата е прозрачна, а край двата бряга е съвсем плитко. Тръгваме оттук навътре срещу течението, което е много спокойно и не създава никакво усилие при гребането.

Като по Амазонка

Докато гребем спокойно по реката, оглеждаме двата бряга, по които има т.нар. лонгозни гори. Всъщност лонгоз означава гъста мочурлива крайбрежна гора. Дърветата върби, тополи, бряст, елша на доста места са сплели клони и образуват интересен естествен тунел. Там, където пробива слънцето се образуват причудливи сенки, а тишината, която ни обгражда, е чак нереална. Най-големият шум е този на загребването във водата, която е мътна и зеленикава.

В частта между устието и моста от едната страна на реката са разположени рибарски самоделни къщурки, но някои от тях са се превърнали и в истински красиви вили на брега. Колкото по-навътре влизаме, толкова по-страшничко става. На много места са паднали дървета и огромни клони, и благодарение, че сме с тесен каяк, който гази много плитко, успяваме да се промушим. Почти стигаме до моста на главния път, но обръщаме, защото и за нас няма вече водна пролука напред – естествената бариера е плътна. Интересен факт е, че тези гори се намират на миграционния път на прелетните птици между Европа и Африка.

Камчия е обявен за резерват през 1951 г. Тук има множество птици, животни, риби. Заради важното си природозащитно и екологично значение през 1977 година е включен в световната мрежа от биосферни резервати като част от програмата „Човек и биосфера“ на ЮНЕСКО за опазване на най-представителните екосистеми на планетата. 

Разходка с лодка

Както и на другите реки, които се вливат в Черно море, и тук може да се разходите с моторна лодка по реката. Пристанчето е в центъра на курорта, няма как да го пропуснете. Ако реката е достатъчно пълноводна може да стигнете до устието. В другата посока ще минете покрай вилите и ще стигнете докъдето може. Разходката е много приятна. Цената е 10 лв. на човек.

Пикник по залез слънце

И ако сте от романтичните натури, то задължително една вечер си направете пикник на плажа – залезът, гларусите, шумът на вълните са най-красивият декор, който ще запомните и ще ви „топли“ до следващия сезон. И няма да сте сами, защото там винаги (а сега още повече) е пълно с кемпери и каравани, и семейства, които бивакуват по няколко нощи. И пазете природата, тя е наша!

Горещо бих препоръчала да посетите и най-добрата кръчма в центърчето на курорта „Камчия“ – „Старата лодка“. Непременно опитайте рибената чорба (страхотна е!), рибата е вкусна и прясна (цацата направо „тропа“ в чинията), а обслужването много добро. 

Е, вече имате план за действие!

Галерия флекс