fbpx Крепостта Боженишки Урвич - красива разходка за ден | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Крепостта Боженишки Урвич - красива разходка за ден

Ако не сте от туристите, които гонят планинските върховe за скорост, а обичате да се наслаждавате на красиви гледки, леки маршрути и пикник, разходката за ден към Боженишки Урвич в региона на Ботевград, е вашето място. Още повече, че е подходяща дори, ако имате малки деца.

Крепостта Боженишки урвич се намира на 4 километра от село Боженица, което е сгушено в Предбалкана на около 20 километра от Ботевград по пътя за Враца. След като минете Скравена, от село Новачене има табела и отбивка за Липница и Боженица. Пътувате 12 км.

Когато влезете в селото ще видите табели, които ви упътват към крепостта. Трябва да прекосите каменния мост  над река Бебреш и да помете нагоре по красив, с много завои, но добре асфалтиран път. В края му има обособен паркинг. Ако искате да походите повече, може да паркирате и долу, до реката, и да тръгнете пеша – за около час ще стигнете до самото начало на пътеката през гората към крепостта. Няма особен трафик, така че спокойно може да се движите.

Боженишки Урвич е средновековно каменно укрепление, днес археологически паметник със статут на обект от национално значение. Археолозите откриват крепостта през зимата на 1918 – 1919 г., когато под корените на вековен явор в местността Градището е разкрит уникален средновековен писмен паметник със заветните думи на управителя на Софийско Севаст Огнян (днес така се казва и главната улица на селото).“ Аз Драгомир писах. Аз, севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз поддържах вярата на Шишмана царя“.

Самото укрепление е разположено на висок връх, а към него води широка алея с каменни плочи. В началото, в дъбовата гора са разположени множество беседи за пикник, както и сцена, на която в края на август се провежда и традиционен Урвишки събор. Изобщо целият обект е изграден и поддържан много добре по европейска програма от 2013 г.

Алеята към крепостта през гората е стръмна и е добре да сте с обувки, които не се пързалят,

В зависимост от темпото, с което вървите, ще ви трябва около половин час, докато стигнете до горе, с малки деца малко повече.

Когато се изкачите, още в началото ще ви посрещне древния скален надпис от времето на Цар Шишман, който се опазва зад метална клетка (на други места обаче не липсват автографи на посетители по скалите).

Цялата крепост е опасана в хубава алея, а когато се качите на най-високите точки ще откриете уникални гледки 360-градусови гледки към Балкана. Затова е добре да изберете слънчев и ясен ден, независимо в кой сезон, за да се насладите на природната красота.

В крепостта са запазени и основите на стените, и сградите до тях, както и резервоара за вода. Особено интересен е скалният параклис, който може би е бил светилище още от тракийско време – виждат се изсечените в скалата стъпала, издълбаните отгоре дупки, където вероятно са извършвани различни обреди и жертвоприношения.

Първите открити предмети в крепостта са керамика и ранновизантийски монети от Юстин (518 – 527) и Юстиниан I, (527 – 565), които сочат, че вероятно през този период е строена крепостта. Намерените до крепостните стени стотици върхове на стрели и копия, каменни бойни топки и скелети на бойци потвърждават преданието за боя на севаст Огнян с османците през 1395 г.  

лед края на разходката може да седнете в някоя от беседките, но си носете храна и вода, защото горе няма кръчма. Ако сте забравили, може да откриете нещо в местния магазин в центъра на селото, което е добре да направите още в началото (в случай, че решите да останете). Иначе като цяло ви трябват около 2 часа и малко за цялата разходка.

А, ако търсите още разнообразие, в района се намира Чекотинския и Врачешкия манастири. Така че, спокойно може да оползотворите цял ден сред природата, на открито. 

снимки: Авторът