fbpx Цените на билетите за ферибот в Гърция може да скочат с 25% | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Цените на билетите за ферибот в Гърция може да скочат с 25%

Цените на билетите за фериботите в Гърция може да скочат до 25 на сто заради поскъпването на горивата, съобщават гръцките медии, предадено от БТА. 

Вчера представители на Сдружението на компаниите за пътнически морски превози (СЕЕН) са се срещнали с министъра на корабоплаването и островната политика Янис Плакиотакис, предаде гръцката агенция АНА-МПА. Председателят на СЕЕН Спиридон Пасхалис е изразил пред Плакиотакис безпокойството си от високите цени на корабното гориво. Според министъра проблемът, който е породен от пандемията и кризата в Украйна, изисква сериозно внимание, тъй като фериботните превози са от национално значение за Гърция. 

Плакиотакис е поел ангажимент да проведе разговори с ресорните министерства и да се обмислят мерки за подобряване на ситуацията, допълва АНА-МПА.   

Според публикация на гръцкото издание Ню мъни превозвачите са подчертали пред министъра, че ако не се вземат мерки в подкрепа на сектора, до лятото цените на билетите за пътници и автомобили могат да поскъпнат до 25 на сто. 

Според СЕЕН допълнителните оперативни разходи заради скъпите горива надвишават 280 милиона евро на годишна база. Сред предлаганите от сдружението мерки са временното намаляване на ДДС на 6 на сто; незабавно изплащане на над 42 милиона евро, които държавата дължи на превозвачите за дейността им по дотирани морски маршрути и субсидиране на вноските на работодателите както по време на пандемията. 

От бранша обмислят свои мерки, като например намаляване на скоростта на движение, актуализиране на маршрутите и промяна на разписанията с цел увеличаване на интервалите между отделните курсове.   

Изданието съобщава за поне две фериботни компании, които временно са спрели маршрутите си: о.Крит - Пирея – о. Крит, заради високите цени на горивата. 

Компанията АНЕК Блу стар ферис (ANEK Blue Star Ferries) спира корабите си по маршрута през следващите четири съботи като се предвижда движението по линията да бъде подновено на 16 април.

От близо месец по маршрута не се движи и компанията “Миноикес грамес“.

Цената на корабното гориво бележи драстичен скок и в момента наближава хиляда евро за тон, посочва изданието.