fbpx Ако телевизорът е на 3м от дивана, размерът му трябва да е 117 инча | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ако телевизорът е на 3м от дивана, размерът му трябва да е 117 инча

Ако телевизорът е на 3м от дивана, размерът му трябва да е 117 инча

За повечето от нас, телевизорът е най-забавният електроуред в дома. На него гледаме любимото си съдържание – спортни състезания и сериали, играем видео игри и много други – и всичко това от удобството на дивана, в компанията на близки и приятели.

Но до какъв етап на технологично развитие са достигнали съвременните производители на телевизори? Технологичният напредък се осъществява с изключително бързи темпове и е много вероятно потребителите да изпуснат някои от най-интересните функционалности. Поради тази причина Samsung създава серия от съвети, които показват най-новите иновации в технологиите, функциите и съдържанието на телевизорите.

Нека започнем с един от най-важните аспекти, когато избираме телевизор – оптималният размер на телевизора за нашия дом. Разбира се, има много въпроси, които трябва да обмислите, когато избирате телевизор, но разстоянието, от което ще гледате телевизора и резолюцията на екрана ще ви подскажат най-точно кой размер е най-подходящ.

Тенденцията за все по-големи екрани продължава

Всички знаем, че големите телевизори стават все по популярни и пазарът е на път да достигне важно постижение по отношение на размера – за първи път средният размер домашен телевизор е над 40 инча. Според фирмата за пазарни проучвания IHS, средният размер на всички закупени през 2015 г. телевизори е 39,4 инча. Прогнозите са през следващата година средният размер да достигне 40,8 инча.

Промяната по отношение размера на екрана е дори по-силно изразена на големи пазари като САЩ и Китай. В САЩ, средният размер на телевизорите, закупени през тази година е 42,6 инча, а очакванията са той да се увеличи до 44,5 инча през 2016 г. В Китай, средният размер на закупените телевизори през 2015 г. е 43 инча и се очаква той да достигне 43,9 инча през следващата година.

Тенденцията е още по-силна при телевизорите с ултрависока резолюция (UHD).

Има още една причина, която спомага за увеличаването на размера на телевизорите – по-тънката рамка. В миналото, телевизорите с големи екрани имаха рамки, които бяха с дебелина от няколко инча. Това отнемаше много пространство от дисплея. Рамките на съвременните модели са много тънки и дори се сливат с дисплея. Резултатът е телевизор с размер на екрана 55 инча, който заема същото пространство като 46-инчов телевизор от старо поколение.

Как да изберем правилния размер телевизор за нашия дом

Всички обичаме впечатляващия външен вид и притеглящата сила на големия екран. Въпреки това, ако изберем прекалено голям телевизор за нашата стая може да се получи обратен ефект. Но, какъв е правилният размер?

Общоприетият начин за установяване на правилния размер Full HD телевизор за определена стая е да измерим разстоянието от телевизора до дивана в метри и след това да умножим полученото число по 25, за да получим размера на телевизора в инчове. Например, ако телевизорът се намира на 2 метра от дивана, той трябва да бъде с диагонал 50 инча. Ако телевизорът е на три метра от дивана, той трябва да е с размер 75 инча.

При UHD телевизорите стандартът е разстоянието от дивана до телевизора да се умножи по 39, поради по-доброто качество и детайлност на картината. Например, ако телевизорът е на два метра от дивана той трябва да е с размер 78 инча. Ако телевизорът е на три метра от дивана, неговият размер трябва да е 117 инча.

UHD резолюцията позволява да се радвате на по-голям телевизор

UHD означава ултрависока резолюция (Ultra High Definition). Това е ново поколение телевизор, който има 4 пъти по-висока гъстота на пикселите в сравнение с конвенционалните Full HD телевизори. Full HD екраните имат резолюция 1,920х1,080p, а UHD дисплеите предлагат резолюция от 3,840х2,160p. Тази характеристика ни позволява да се наслаждаваме на по-голям телевизор спрямо Full HD моделите от същото разстояние, без да забелязваме отделните пиксели или да натоварваме очите си.

Какво е най-удобното разстояние, от което да гледаме телевизия? Международната организация за стандартизация ITU-R твърди, че при Full HD телевизор с размер 50 инча, картината се вижда най-добре от между два и три метра. Ако във вашата стая, разстоянието е по-малко от два метра или трябва да изберете по-малък телевизор, или да се спрете на UHD модел, в противен случай можете да изпитате дискомфорт при продължително гледане. UHD телевизор с размер 50 инча може да се гледа изключително удобно от един метър разстояние. При UHD телевизор с размер 85 инча, оптималното разстояние е между 1,6 и 3,3 метра.

 

 

Facebook коментари