fbpx Черепът на Тиранозавър рекс пристигна в Европа | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Черепът на Тиранозавър рекс пристигна в Европа

Черепът на Тиранозавър рекс пристигна в Европа

Черепът на Тиранозавър рекс, който е собственост на Центъра по биоразнообразие „Натуралис“ (Холандия) бе транспортиран успешно от Института по геоложки изследвания „Блек Хилс“ в Южна Дакота, САЩ, до Центъра за научни изследвания Рентгенова техника (EZRT) „Фраунхофер“ във Фюрт, Германия.

Добре запазеният череп е на женски Тиранозавър рекс на 66 млн. години, намерен при разкопки в Монтана, САЩ, през 2013 г. и станал собственост на „Натуралис“ през 2014 г. Самият скелет ще бъде изложен в Центъра по биоразнообразие в холандския град Лайден през септември 2016 г.

Във „Фраунхофер“ праисторическият череп ще бъде изследван със скенер с висока резолюция, проектиран да осигурява детайлни 3D структурни изображения. Центърът по биоразнообразие „Натуралис“ и Центърът за научни изследвания Рентгенова техника (EZRT) „Фраунхофер“ ще представят резултатите от изследването по-късно този месец.

Черепът, тежащ 690 килограма, измина цели 7800 км от САЩ в дървен сандък с дължина 1,90 м, подготвен много внимателно и запечатан добре. Превозвачът TNT измина с него 2785 км от Южна Дакота до летище „Джон Ф. Кенеди“, Ню Йорк, след което го транспортира с Боинг 747 до въздушния хъб в Лиеж, Белгия, и от там го превози с камион до Фюрт. По време на пътуването редовно бе докладвано за състоянието на черепа. По пътя си обратно експонатът ще направи спирка в Амстердам, за да участва в национално телевизионно шоу. Брандираният специално за събитието камион е оборудван с технология от последно поколение за проследяване и се кара от „спецшофьори“ на компанията.
 

Facebook коментари