fbpx Марсилия - цветен микс от бохемски живот, гурме, изкуство | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Марсилия - цветен микс от бохемски живот, гурме, изкуство

Не сте били във френския Прованс, ако не сте посетили Марсилия и околностите (на френски: Marseille, изговаря се Марсей)– парадният вход към този толкова красив, уютен и поетичен регион на Франция. Град, събрал хилядолетна история, попил културите и нравите на десетки етноси и националности, притегателен център за едни от най-големите имена от света от изкуството, създали брилянтни шедьоври. Самият град Марсилия и днес носи онова очарование на бохемския живот от отминали времена, но упорито поддържайки го в отлично състояние, така че дори и само след един ден там, ще влюбите необратимо в него. И така, да надникнем в марсилските потайности, някъде там, където модерните герои на “Такси” (Люк Бесон), "Наистина любов", "Транспортер 3", "Граф Монте Кристо" и "Самоличността на Борн" обикалят и заснемат запомнящи се кадри.

 

Марсилия e вторият по големина град във Франция, разположен върху крайбрежните хълмове на Френската Ривиера и води началото си от гърците през VII век пр.н.е. Денс градът е най-голямото пристанище във Франция и на Средиземно море, безспорно емблематично място и задължителна спирка за всички круизни пътешествия в региона. И си струва, много си струва да дойдете тук.

Старото пристанище – Vieux Port

Картината със стотиците яхти целогодишно на старото пристанище, е впечатляваща. Всъщност от тук започва и гръцката история на Марсилия. Намира в западната част на града , а централният булевард Canebière опира в него. Крайбрежната алея целогодишно и 24 ч. в денонощието е много оживена. Освен красивата гледка тук са разположени множество заведения, малки магазинчета, а в неделя и цветен пазар, който примамва с десетки изкушаващи сувенири и храни, типични за района, като прословутите марсилски сапуни, ароматни торбички с лавандула, лакомства. Тук може да опитате и прословутият буябес (подробно по-надолу) или да отпиете чаша пастис, докато се наслаждавате на цветната шумотевица, миксирана с африкански вибрации. Вечер ресторантите примамват с вкусни ястия с изглед към пристанището.

 

От източната страна на пристанището, всяка сутрин се простира рибен пазар, а сръчни, здрави лели, и мустакати рибари не се церемонят да обезглавят риби тон и каквото друго е дало морето и гласовито да предлагат стоката си. Гледката определено е атракция.

Базилика Нотр Дам дьо ла Гард (Света Богородица пазителка)

Безспорно най-голямата забележителност, с която Марсилия се гордее в цял свят, е базиликата Нотр Дам дьо ла Гард (Света Богородица Пазителка), разположена високо на хълма, която се вижда от далеч. Най-добре е натам да потеглите сутрин от рибния пазар. Автобус 60 тръгва на всеки 20 минути. Ако времето е хубаво може да хванете открития автобус за панорамна обиколка Colorbus of Marseille, който ще ви прекара по крайбрежието с красиви гледки и ще ви качи горе (15 евро билетът), а ако искате може и пеша да стигнете за около 45-50 минути.

Когато пристигнете горе, дори и в мрачен ден ще видите Мадоната с блестящата златна корона, издигаща се на върха на катедралата. Статуята е висока 9,7 м. и тежи 4,5 т. като е позлатена е 29 хил. златни пластинки. Построена през 1853-1864 г., катедралата има изключително богат интериор от неовизантийски стил от светли и тъмни мраморни арки, които поддържат позлатени мозаечни куполи. Ще останете впечатлени от гледката. Още по-впечатляваща е гледката от 360 градусовата панорамна тераса, която прекрасни изгледи. И тогава виждате, че този град, в който официално живеят 1,2 млн. души, е наистина огромен.

Старият град - Le Panier

 

Като пипалата на октопод старият град се е разположил на хълма над старото пристанище. Този уникално цветен квартал е историческият център и туптящото арт сърце на Марсилия. Неговите стръмни, тесни и криволичещи улички, високите цветни сгради, които лятото хвърлят дълги сенки, красиво изрисуваните графити, висящото пране от прозорците, създават онова очарование, което за творческите натури е равносилно на наркотик. Тук алжирската кухня е протегнала дълга ръка и на много места може да се опита. Пълно е със занаятчийски бутици, магазини за хранителни стоки и галерии за всякакво изкуство. Не се притеснявайте да се впуснете в търсене на завоевания, вкусове и бижута – кварталът е спокоен, въпреки, че е в близост до пристанището.

   

Vieille Charité

 

Когато достигнете до най-високата точка на стария квартал Le Panier, където се образува малък площад Place des Moulins със заведения, ще видите Vieille Charité. Сградата е построена през 1640 г. като място за живеене на бедните местни жители. През 1749 г. в сградата е добавена триетажна обществена болница с четири крила, а в централния двор на болничния комплекс има параклис в стила на италианска барокова архитектура. Днес сградата целогодишно се използва за научни и културни събития, музейни експозиции и изложби.

Mucem (Музей на европейската и средиземноморската цивилизация)

В близост до стария град е този зашеметяващ авангарден комплекс от три различни обекта, привлича повече с формите и решенията като архитектурно произведение. Иначе в галериите на музея с различни лекции и филмови прожекции, експозиции, посетителят може да научи повече за историята на средиземноморската цивилизация. Най-новата и бляскава част на музея е изградена на бившия кей J4, проектирана от архитекта Руди Ричиоти, в сътрудничество с архитекта Роланд Карта и открит през 2013, когато Марсилия е обявена за европейска столица на културата.

Той представлява куб от 15 хил. кв. м., покрит с решетъчна обвивка от стоманобетон. В него се помещават експонати на две нива, като подземната аудитория разполага с 400 места за различни прояви. Постоянната колекция и книжарница са разположени на партера. На терасата в горната част на сградата има ресторант с изключително панорамна гледка към залива Марсилия, Корниче и Прадо.

 

Морски канал разделя новата сграда и стария Форт Сен Жан, който е преструктуриран като част от проекта. Двете площадки обаче са свързани с висок пешеходен мост, дълъг 130 м, който също предлага панорамни разходки с впечатляващи гледки. Друг пешеходен мост пък свързва Форт Сен Жан с Еспланадата де ла Турет, близо до църквата Сейнт Лоран в квартал Пание. Дори и да нямате време да се качите на моста, стига ви да се наслаждавате на уникалното съжителство на стара и модерна история.

 

Буябес (Bouillabaisse) – кралицата на рибните супи

Един път в живота си трябва да си позволите този кулинарен пир, чиято родина е именно Марсилия. И ако някога е тази рибена супа е приготвяна от рибарите в казана направо на пристанището от непродадената риба и всякакви морски дарове, днес този деликатес достига висши кулинарни пируети, като една порция, която се води за двама, но аз категорично препоръчвам за четирима, е с цена около 150 евро. Буябес се вари в голямо количество и се слагат змиорка, калкан, кефал, скариди, миди, раци, шафран, копър, зеленчуци. Вкусът е уникален.

 

Внимавайте обаче да не се наядете предварително само със супата (течната част), защото могат да ви сервират първо нея с препечен хляб с айоли - домашно приготвена майонеза със зехтин и много чесън. Толкова е вкусно, че не можете да спрете да топите, а когато вече ви сипят втора порция вече накамарена с морските деликатеси вече нямате сили.

Директен полет от София до Марсилия

 

Най-хубавото е, че от София има директен полет до и от Марсилия – 2,5 ч. с нискотарифната компания Ryanair. Полетите са всяка сряда и неделя.

 

 

снимки: авторът