fbpx Икономиките в ЦИЕ вървят напред | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Икономиките в ЦИЕ вървят напред

Българските компании в класацията на Кофас на най-големите дружества в региона на Централна и Източна Европа за 2015 г. отново са 17. Толкова бяха и в предишната класация. Общият им оборот достига 17 765 милиона евро, което е съвсем лек спад. Всичко това се случва на фона на сериозно съживяване на компаниите в Централна и Източна Европа.

Това показва класацията на международния кредитен застраховател – Кофас ЦИЕ Топ 500. В нея са подредени най-големите компании в региона по оборот, а като допълнителни показатели са използвани броят на служителите, секторите и пазарите.

Милена Виденова, управител на Кофас България, коментира по повод класацията: „Представянето на българските компании е достатъчно добро, но на фона на общия ръст в страните от региона, някак си оставаме повече в сянка. Миналогодишният лидер Лукойл Нефтохим Бургас е с 16 места надолу, а Аурубис – с две. Напред излиза Български енергиен холдинг, която заема 21-во място и е първата българска компания в класацията. Показателно е също така, че едва 0.7% от служителите в страната ни работят в компании от топ 500, коeто е най-ниския резултат за региона”.

Увеличени обороти, скромно набиране на служители

Компаниите в класацията на Кофас за страните от Централна и Източна Европа увеличават оборота си с 4.2% до близо 593 милиарда евро, а на всичкото отгоре правят и сериозен скок в печалбата – 73.7% до 26.9 милиарда евро. Най-големите компании остават и най-важни работодатели в региона. Общо 4.3% от работната сила (с 0.5% повече от предишната година) е концентрирана в компаниите от Кофас топ 500, което оказва положително влияние върху нивата на безработица.

Потреблението на домакинствата е двигател за икономиките

Полша продължава да бъде най-голямата икономика в региона и съответно да дава най-голям дял от играчите в класацията, почти два пъти повече от следващия. Благодарение на стабилното търсене при домакинствата, страната премина през кризата сравнително добре. Компаниите от Полша в класацията са 167, с 9 по-малко от предишната година.

Чехия е втора по брой компании, но с най-висок ръст (+4.2%) в Централна и Източна Европа и с най-ниски нива на безработица в целия ЕС. Публичните инвестиции, заедно с ефективното използване на средствата от съюза, определено дават стимул на икономиката. 71 са компаниите от тази страна в класацията, като за четвърта поредна година броят им се увеличава.

Унгария остава на подиума на първите три, но губи една позиция. В класацията са включени 69 компании то страната, с четири по-малко от предишна година. Въпреки това, оставащите унгарски гиганти отчитат доста висок ръст на оборота – 13.8%.

Раздвижване при секторите

Възходящият тренд се вижда ясно при повечето от секторите на компаниите в Кофас ЦИЕ топ 500. 12 от общо 13 сектора отбелязват повишение в оборотите, като най-голямо е при леката промишленост (+14.8%), автомобилната индустрия и транспорта (+10.3%). Традиционно най-важният сектор в класацията е химическият – включващ минерали, петрол и фармация и той дава 111 компании от всичките 500. Това е и единствения сектор, който отбелязва спад в оборота.

Очакванията за 2016 г. са изключително благоприятни. „Прогнозата за нивата през тази година са подобни на тези през изминалата, като очакваният ръст е оценен на 3%. Очаква се по-нататъшно подобрение в трудовия пазар и нарастваща увереност, което ще укрепи потреблението на домакинствата и то ще стане основен двигател за икономиките от региона” – отбелязва Грегорж Шилевич, Главен икономист на Кофас за Централна и Източна Европа.