Маратон на 30 години

Градският маратон във Виена ще се проведе за 30-ти път в неделя, на 14 април. Началото му е на Ваграмер Щрасе (Wagramer Strasse), а финалът е в самия център на австрийската столица на площад Хелденплац (Heldenplatz). Маршрутът на ежегодния маратон преминава покрай най-интересните паметници и сгради в австрийската столица. Онези, за които 42,2 км са твърде много, могат да се включат в полумаратона или в някое от надбягванията за забавление. За най-малките спортисти и бъдещи звезди е организиран детски маратон.
На 20-ия маратон преди 10 години в бягането на дълго разстояние участваха представители на 79 нации. Тази година за участие в маратона са се записали 41 000 спортисти от 118 държави, което е и първият рекорд на тазгодишното събитие.

Най-силно присъствие в надпреварата ще имат атлетите от Австрия и Германия: съответно 28 600 и 3509. Виена привлича и все повече спортисти от Централна и Източна Европа. През 2006 г. едва 363 представители на тази част от Европа са се включили в бягането на дълго разстояние. Успехът и популярността на Виенския маратон се дължат до голяма степен на изявените спортисти. За трети път на старта на полумаратона ще застане спортната легенда от Етиопия Хайле Гебреселасие. На полумартона през 2011 г. Хайле пробяга разстоянието от 21,1 км за рекордните за Австрия 60:18 минути, а миналата година спечели специалното издание на полумаратона като победи в демонстративно състезание британката Пола Радклиф с 60:52 минути. Радклиф, която държи световния рикорд при жените, стартира с аванс от 7 минути и 52 секунди.

И тази година фаворитите за първото място на маратона при мъжете са от Кения. Сред тях е и победителят от 2010 и 2012 Хенри Сугут, който миналата година показа най-доброто си време и пробяга разстоянието до Хелденплац за 2:06:58 часа.

Facebook comments