fbpx Няколко идеи за есенен туризъм в България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Няколко идеи за есенен туризъм в България

Есента, а и ситуацията около пандемията доста ограничиха възможностите ни за пътешествия и туризъм. Въпреки това, всеки час сред природата зарежда с много енергия. Един уикенд или няколко делнични дни сред красивите места на България могат да донесат преживявания, които дълго ще „топлят“. Екипът на туристическата платформа Luxury Discounts споделя няколко интересни идеи за туризъм в България именно рез есента.

Винен туризъм

Подходящ за всички, които искат да усетят не само вкуса, а и духа на една от най-популярните напитки, в чието производство България има дългогодишни традиции. Подходящи дестинации в случая са село Старосел и най-малкият град в България - Мелник. Там можете да разгледате и местните забележителности като Кордопуловата къща и Мелнишките пирамиди.

Страна, богата на археологически паметници

Страната ни е богата на места, предлагащи на туристите истинско пътуване във времето. И ако крепостта Царевец във Велико Търново или Ловешката крепост вече са добре известни на туристите, редица значително по-стари археологически паметници все още има какво да покажат. Такива са Казанлъшката гробница, която пази историите на славните тракийски царе и стенописи от преди хилядолетия, древните комплекси Мисионис и Перперикон, най-старото златно съкровище в света, открито край Варна и много други. А добрата новина е, че на територията на България тепърва се откриват нови такива обекти, които предстои да бъдат посещавани и изследвани.

Селски туризъм

Есента е особено подходящ сезон за тази форма на туризъм, чрез която можем да научим много за традиционния български бит и култура. Подходящи дестинации за целта са редица села в Родопите, които са красиви и уютни по всяко време на годината. Такива са например Широка Лъка и Гела в Източните Родопи, Ковачевица и Лещен в Западните Родопи и много други. Също в тази планина се намират и древните тракийски светилища, които са единствените почти изцяло запазени представители на архитектурата на древните траки. Тук са и емблематичните пещери Дяволското гърло, Харамийската и Ягодинската пещера, които могат да предложат впечатляващи преживявания.

Морето през есента

Тишината на плажа и красивите морски гледки могат да бъдат още по-впечатляващи извън туристическия сезон. Всеки, който реши да посети Созопол през есента, може да се разходи из красивия му бряг и малките улички, които в този сезон са отрупани със смокини. Друга подходяща дестинация е Синеморец, който съчетава море, зелени поляни и скали. Той е известен със скалите “Корабите” и рибарското си пристанище. Друго морско кътче, богато на история, е Балчик. Ботаническата градина и “Дворецът” там са особено красиви през есента.