fbpx България е в Топ 50 на най-посещаваните страни в Google Street View през 2021 | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

България е в Топ 50 на най-посещаваните страни в Google Street View през 2021

През 2007 г. Google прави революция със създаването на Google Street View, като първите кадри, публикувани на платформата за виртуални изображения, са от Сан Франциско, Ню Йорк, Лас Вегас, Маями и Денвър. Оттогава автомобилите на Street View, оборудвани със специални камери за панорамна фотография, са заснели и споделили повече от 220 милиарда изображения в Street View и са пропътували над 10 милиона мили, равняващи се на над 400 обиколки на земното кълбо! Улиците обаче не изчерпват възможностите на платформата – създават се снимки и от културни забележителности, вътрешността на сгради с културно-историческа значимост, космически кадри, и дори и такива от океанските дълбини.

На 15-ия рожден ден на услугата Street View Google споделя данни за най-посещаваните и най-атрактивни локации по света, които потребителите са търсили през изминалата година, сред които се нареждат и български забележителности и туристически дестинации.

България е класирана на 46-то място сред най-посещаваните страни в Google Street View през 2021 г., точно между Шри Ланка и Южна Корея.

Класацията се оглавява от Индонезия, САЩ и Япония, следвани от Мексико и Бразилия на съответно 4-то и 5-то място. Последните позиции в Топ 100 се заемат от Узбекистан (98), Лаоската народнодемократична република, като една от най-желаните дестинации за почивка от българите – Малдивите – се нарежда на 100-то място.

А ето и топ 10 на най-често посещаваните и разглеждани в Street View градове в света за последната година:

1. Джакарта, Индонезия
2. Токио, Япония
3. Мексико Сити, Мексико
4. Сао Пауло, Бразилия
5. Буенос Айрес, Аржентина
6. Ню Йорк, САЩ
7. Истанбул, Турция
8. Тайпе, Тайван
9. Париж, Франция
10. Осака, Япония

Що се отнася до най-посещаваните световни забележителности в Street View за периода април 2021 – април 2022 г., България присъства в Топ 500, като катедралата „Св. Александър Невски“ в столицата се нарежда на 439-то място. Класацията за изминалата година се оглавява от най-високата сграда в света, Бурж Халифа в Обединените арабски емирства (1-во), емблематичната Айфелова кула в Париж (2-ро) и специална колекция от снимки на Тадж Махал в Индия (3-та). Традиционно посещавани места по света се класират по-ниско от катедралата Св. Александър Невски, напр. Мавзолеят на Ленин на Червения площад (445 място), Уестминстърското абатство (460-то място), Дворецът Долмабахче (461 място) или дворецът-музей Забраненият град в Пекин (496 място).

Ето първите десет сред най-посещаваните забележителности по света:

1. Бурж Халифа – Обединени арабски емирства
2. Айфеловата кула – Франция
3. Тадж Махал – Индия
4. Статуята на свободата – САЩ
5. Статуята на Христос Спасител – Бразилия
6. Лабиринтът в Риолит – САЩ
7. Некрополът в Гиза – Египет
8. Белият дом – САЩ
9. Колизеумът – Италия
10. Националния паметник в Джакарта – Индонезия

Кои са най-посещаваните забележителности в България? Ето първите 10 за изминалата година:

1. Храм-паметникът "Св. Александър Невски" в София
2. Църквата "Света София"
3. Троянският манастир
4. Рилският манастир
5. Екшън Аквапаркът в Созопол
6. Църквата "Света Неделя" в София
7. Нос Калиакра
8. Централна автогара - София
9. Църквата "Света Троица"в Банско
10. Църквата "Успение на Св. Богородица" в Самоков 

През последната година интересът към музеите също е нараснал. И докато някои от най-популярните по света, като Лувъра във Франция, замъка Осака в Япония и Къщата на Ане Франк в Холандия, заемат очакваните водещи позиции в съответните държави, в Португалия най-популярен сред разглежданите в Street View се оказва CR7 - музеят на Кристиано Роналдо в родното място на футболната легенда Фуншал, Мадейра.

В България челното място заема Боянската църква-музей. А това е класацията на 10-те най-често разглеждани музеи в България:

1. Боянската църква в София
2. Музеят на илюзиите в София
3. Националният природонаучен музей в София
4. Мини България Парк във Велико Търново
5. Музеят на солта в Поморие
6. Музеят "Къкринско Ханче" в Къкрина, Община Ловеч
7. Музейко в София
8. Църквата-музей "Христос Пантократор" в Несебър
9. Музеят на розата в Казанлък

10. Етнографският музей на открито "Етър“ в Габрово

Функцията Street View на Google Maps стартира в България през 2013 г. и впоследствие биват добавени многобройни нови местоположения и забележителности, за да се гарантира възможно най-доброто потребителско изживяване. Добавени са опции като например да посещаваме места, недостъпни за автомобили, като пешеходни зони или планински върхове, докато седим удобно у дома. Първата актуализация на Street View е през 2018 г. и оттогава автомобилите на Google Street View посещават България почти всяка година, за да отразяват развитието на градската инфраструктура и извънградските пътища и обекти.