fbpx Хавана - достолепие с карибски полъх | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Част втора - Cuba en el corazón parа siempre

Хавана - достолепие с карибски полъх

етикети

След като в първата серия от пътуването из слънчева Куба ви разказах за еблематични места, усещания и духа на тази карибска държава, продължаваме с разходката из стара Хавана. 

Величествена Капитолия - El Capitolio

Истинско дежа вю с Вашингтон е El Capitolio Nacional – кубинската Капитолия. През деня или през нощта една от най-емблематичните сгради в Centro Habana покорява с величествената си архитектура, смесица от неокласически стил и Арт Нуво. Подобна на тази във Вашингтон, но с метър по-висока, по-широка и по-дълга, както и с много по-богати детайли, тази сграда започва да се строи от Херардо Мачадо през 1926 г. и е открита пред 1929 г. Вдъхновена е обаче от Пантеона в Париж.

снимки: Авторът

Хотел Iberostar Parque Central

Ако имате време, си струва да влезете и вътре. Ако не – горещо препоръчвам да отседнете в х-л Iberostar Parque Central – от терасата с басейн и бар на последния етаж се открива зашеметяваща гледка към Капитолия и града, а под вас е една най-красивите улици за разходка в Хавана - Paseo del Prado, любимо място за срещи, сядат под палмите на мраморните пейки, а вечер разходката може да стигне до океана, където е и краят на улицата, а от двете й страни са 5-звездите Hotel Paseo del Prado и Hotel Packard Iberostar.

Една най-красивите улици за разходка в Хавана - Paseo del Prado

Разходката по El Malecon по залез-слънце

Друга емблема на Хавана е крайбрежната циментова алея на известния булевард El Malecon (Малекон), която се простира по протежение на 7 км, където до късни доби животът продължава. Тук може да изпратите слънцето, облякло най-фантастичната жълто-оранжево-червена одежда, но дъхът ви ще секне, ако се качите в панорамния бар ресторант La Torre на 36-ти етаж в сградата Focsa. Оттам цялата кубинска столица е в краката ви. Гледките са зашеметяващи.

А когато в полунощ, останала почти без сили, вече се настанявам в удобното си голямо легло на новия крайбрежен хотел Paseo del Prado, оставям прозореца отворен, за да чувам ритмите, които се носят от малките тонколони на групите младежи долу на булеварда. Заспивам на мига, но се събуждам в 3 ч. посред нощ местно време – 7-часовата разлика с България се преодолява за поне 4-5 дни. Някъде в далечината чувам култовата песен „Чан-чан“ (Chan, Chan), превърнала се във визитна картичка на митологичната кубинска музикална формация „Буена Виста Соушъл Клъб“…Не може да бъде! Тази Куба вече ме превзема отвсякъде! Аз обаче не се дърпам, дори точно обратното – отдавам се й с всяка фибра. (Внимание! Покрай отворения прозорец на стаята се сетих нещо важно - не забравяйте да си носите репеленти против комари, въпреки, че дори и с тях, пак ще получите доза ухапвания, а без тях – не искам да мисля…).

Хотел Nacional de Cuba

Струва си да се отбиете за пореден коктейл в най-известния и грандиозен хотел Nacional de Cuba, намиращ се на булевард El Malecon, почти в края на залива Сан Лазаро, със зашеметяваща гледка към океана. Построен през 1930 г., световната история диша от всеки ъгъл и нищо чудно да седнете на стола, на който Уинстън Чърчил е пушил любимите си пури „Ромео и Жулиета“.

Гости на хотела са били всички звезди на света посетили Куба – от политици до личности от изкуствата и шоубузинеса като Франк Синатра, Ава Гарднър, Джони Вайсмюлер, Папа Йоан Павел Втори, Горбачов, Том Круз, Пласидо Доминго и стотици, стотици други. Странно, че не видяхме портрети на Тодор Живков или Йорданка Христова, което име обаче е добре познато на по-възрастното поколение в Куба, но пък имаше този на Ирина Бокова.

Осемте му етажа предлагат великолепна панорама към града и океана. Луксът и елегантността в съчетание с еклектичната архитектура, смесица от Арт деко елементи с неокласика и други модерни влияния на времето, буквално пленяват и най-капризните туристи. Тези ценности са останали непокътнати и до днес. Галериите на градините с испано-мавритански аркади, напомнящи монашески манастири на основния етаж с трите си успоредни кораба, като средновековна църква, гредите на тавана, които напомнят за стар елизабетински манастир с арабски реминисценции, вписват този хотел в книгата на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Валута

Валутата в Куба е само песо кубано CUP (старите CUC – песо конвертибле, предназначени за туристите, вече не съществуват от юни 2021 г.). Има два курса – официален 25 песос са 1 евро, а неофициалният, на улицата, е 100 песос за 1 евро. Буквално на всеки метър някой ви предлага обмяна, но внимавайте, защото могат да ви дадат и фалшиви пари. По-добре разпитайте (дори и в хотелите някъде може да смените неофициално) от кой може да вземете сигурни банкноти. Кредитните карти не са разпространени, освен в хотелите, където обаче цените се смятат по официалния курс и една минерална вода, която иначе би струвала 30 стотинки, ще ви излезе около 3 евро с таксата на банката.

Част от филиграните на хотел Palacio Vueto Havana

За да усещате денонощно духа на стара Хавана, може да отседнете в Hotel Palacio del Marques или Palacio Vueto Havana – и двата предлагат много висок клас гостоприемство, прохлада, отличен сървис и прекрасни гледки. 

Куба има впечатляващо богата култура, която събрала местните островитянски традиции, влиянието на испанските колониалисти, африканските роби и Съединените щати, които обаче днес са поставили под ембарго страната и жителите на двете държави не могат да пътуват. Дори и Флорида да е само на 90 км през океана. Въпреки, че съм била поне 15 пъти вече в Париж, смело мога да кажа, че Хавана ме спечели много повече.