fbpx Бирата доставя голяма част от препоръчителната дневна доза от витамините С и В | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Бирата доставя голяма част от препоръчителната дневна доза от витамините С и В

Бирата доставя голяма част от препоръчителната дневна доза от витамините С и В

Според най-ново изследване всички видове българско пиво съдържат значителни количества витамини от групата В, особено В2 (рибофлавин), В3 (ниацин), В6 (пиридоксин), В9 (фолиева киселина). Източникът на тези витамини са основно дрождите, поради което нефилтрираното пиво съдържа по-високи концентрации от тях.

Това разкриват учени от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) и Центъра по биология на храните, които определиха количеството на няколко от витамините, съдържащи се в произвежданите у нас бири. За целта бяха подбрани асортименти от светло и тъмно пиво, заради необходимостта от разнообразие на извадката.

„Хората имат нужда от витамини и минерали в диетата си. Именно пивото е отличен източник на витамини, които са от жизнена необходимост за нас. То е особено богато на витамини от В-комплекса. Съвременните научни изследвания у нас и по света показват, че тези B витамини благоприятстват за допълнителна защита по отношение на сърдечно-съдовите заболявания, спомагат снижаването на нивото на лошия холестерол LDL в кръвта и образуване на камъни в бъбреците. По тази причина при любителите на пиво има по-малък риск за развитие на тези проблеми, но безспорно и единствено при умерена консумация,“ коментира професор Габриела Маринова.

Тя уточнява също, че за целите на настоящото изследване на 4-те водоразтворими витамина (С, В6, В7 и В12), е използван специализиран метод на изпитване - високоефективна течна хроматография с хибридна мас-спектрална детекция, който е позволил в пивото да се определи концентрацията на витамини В12 (кобаламин) и В7 (биотин), които не се откриват във всички пива и не са идентифицирани при предходни изследвания.

Получените стойности за 1 литър пиво от изследваните родни бири, задоволяват препоръчанителните дневни нужди на българите от витамините С, В6, В7 и В12 в различна степен, варирайки от  6,7% до 125,0%, като за отделните витамини вариращите проценти са различни. 

Данните за конкретните стойности за отделните видове витамини са още по-впечатляващи. За витамин С, съдържанието му в 1 литър от изследваните пива задоволява дневните нужди при мъжете – от 9,0% до 29,6% , а при жените – от 10,8% до 35,5%. За витамин В6 тези стойности при мъжете са от 9,3% до 12,0%, а при жените – от 10,8% до 13,8%. Витамин C има антивирусно действие по отношение на грипните вируси и забавя стареенето на клетките, а витамин В6 подпомага имунната система и борбата с оксидативния стрес.

Витамин B7 (биотин) се наблюдава само в 38% от изследваните бири, като 1 литър от тях задоволява  дневните ни нужди от 6,7% до 13,3%.  Друг любопитен факт е, че 63% от изследваните пива съдържат витамин В12 - в дози от  2 до 3 μg/l и 1 литър от  тези бири задоволява  дневните нужди на хората от  83,3% до 125,0%.  Биотинът поддържа дейността на нервната система, а витамин В12 стимулира репродуктивните функции на хората и благоприятства предотвратяването на развитието на коронарни и периферни сърдечно-съдови заболявания при умерена консумация.

Според подобно изследване на чешки автори, средното съдържание на подбрани витамини в 1 литър пиво, задоволява дневните нужди от тях от 3% до 52%. Консумацията на 1 литър пиво пилзенски тип (а всички произвеждани светли пива у нас са от този тип) задоволява от 25 до 50% дневните потребности от рибофлавин, никотинова киселина, пиридоксин, фолиева киселина, пантотенова киселина и кобаламин .